Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Recenzia Knižné tipy od Tomáša – retroturistika a príručka prežitia

Pokračujeme v našich knižných tipoch výberom od nášho dlhoročného autora a editora Tomáša Trstenského. V jeho zozname sa nachádzajú knihy venujúce sa útulniam a chatám Malej Fatry, histórii turistiky na Slovensku, či Podkarpatskej Rusi z čias 1. Československej republiky. Výber uzatvára príručka prežitia s praktickým, no aj svojsky originálnymi radami.

Obchody
» Martinus.sk
» Dajama

Útulne a chaty Malá Fatra - Turistické objekty postavené do roku 1949 – Publikácia o najstarších turistických objektoch postavených do polovice 20. storočia na území Krivánskej a Lúčanskej časti Malej Fatry. Nosnú časť tvoria historické fotografie objektov od útulní, cez chaty turistických klubov až po turistické ubytovne v Turci. Obrazový materiál dopĺňajú dobové materiály (reklamy, plány, kresby), mapy, zábery zo súkromných archívov a čiastočne dobové pečiatky chát. 

História turistiky na území Slovenska od štúrovcov po dnešok – Retrospektívna publikácia, ktorej názov napovedá akému obdobiu histórie turistiky sa venuje. Textovú časť bohato dopĺňa množstvo graficky zaujímavé materiálu od historických fotografií a pohľadníc, cez turistické odznaky a dobové materiály, až po fotografie z minulého storočia. 

Československý svet v Karpatoch – Unikátny prvorepublikový bedeker po Podkarpatskej Rusi, s ktorým možno cestovať v čase do najvýchodnejšej provincie Československa. Trojjazyčné texty v češtine, slovenčine a rusínčine (písané cyrilikou) pekne charakterizujú etnicky zmiešané územie 1. ČSR. Nechýba množstvo historických fotografií podkarpatských sídiel, historická mapa i dobové materiály ako reklamy, staré obrazy, pohľadnice, poštové známky a odznaky miestnych spolkov. 

Zakarpatí - Průvodce bývalou Podkarpatskou Rusí – Viac o výborne prepracovanom turistickom sprievodcovi od ukrajinskej autorky (český preklad) nájdete v samostatnej recenzii. Každopádne dielo odporúčam cestovateľom, ktorí sa zameriavajú na "podhorskú turistiku", zameranú na spoznávanie stavebných pamiatok a kultúrneho dedičstva Zakarpatskej oblasti Ukrajiny.  

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

História turistiky v Ružomberku – Dielo, ktoré by nemalo chýbať v knižnici bádateľov zaoberajúcich sa turistickou minulosťou pre región dolného Liptova. Liptov obkolesujú významné horstvá severného Slovenska a Ružomberok je zároveň kolískou slovenskej turistiky. V roku 2019 si KST Liptov pripomenulo 100 rokov organizovanej turistiky v meste (vznik Tatranského spolku turistického). Súčasťou publikácie je jubilejný kovový odznak plus príležitostné pečiatky. 

Človek v drsné přírodě - průvodce prežitím – Výborná príručka vo vreckovom formáte. Nájdete tam mnoho praktických rád do rôznych terénov a situácií. Mnohé sú originálne a niektoré aj veľmi svojské, ale údajne všetky zažité na vlastnej (autorovej) koži. Vďaka praktickému formátu neveľkých rozmerov je to šikovné čítanie napr. do cestovného prostriedku.

--
Spolupracovali: Tomáš Trstenský a Ľubomír Mäkký.

Seriál Knižné tipy HIKING.SK » pozri ďalšie články

Fotogaléria k článku

Najnovšie

Búda Chatrč pod Hrádkom

Na lokálnych trasách západným Podpoľaním veľa možností na skrytie sa niet. Ale iste poteší znalosť búdy pod Hrádkom, ktorá by mohla poslúžiť nielen ako úkryt pred dažďom, ale aj …

Henrich Tomáš