Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Prístrešok - pohľad spredu
Prístrešok - pohľad spredu Zatvoriť

Búda Prístrešok a búda pred Čuntavou

Okolie Čuntavy poskytuje dostatok možností na úkryt pred nepriazňou počasia alebo k núdzovému prenocovaniu. K týmto možnostiam môžeme pripojiť aj dva drevené objekty pri turistickom smerovníku „Pred Čuntavou.“ Obe ležia len pár metrov od seba a nachádzajú sa hneď pri turistickom chodníku.

Poloha
Na križovatke červenej, žltej a modrej značky na rázcestníku Pred Čuntavoou
Nadmorská výška
1175 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.84413 ° SŠ
dĺžka: 20.24574 ° VD
» Mapa
Nocľah
nutná vlastná karimatka a spací vak
4 ľudia v prístrešku
10 ľudí v búde
Prevádzka
trojsezónna (bez vykurovacieho telesa)
Voda
pramene na poľane Čuntava, studnička pri chate Rita a válovy
Dalšie info
bez ohniska, len na núdzové prenocovanie alebo úkryt
búda môže byť potenciálne uzamknutá

Poloha

Objekty sa nachádzajú na križovatke žltej, modrej a červenej turistickej trasy, a cyklotrasy vedúcej zo sedla Besník. Taktiež majú výhodnú pozíciu na trase Cesty hrdinov SNP (E-8). Nachádzajú sa v nadmorskej výške 1173 m n. m. V blízkosti asi necelého kilometra je turistická chata Rita (objekt KST Dobšiná), v ktorej je možné slušné ubytovanie po dohode s chatárom - samozrejme za poplatok. Výhodou oboch objektov je, že sa nachádzajú za hranicou Národného parku Slovenský raj.

Prístup

  • z Telgártu (vlak, bus) po novej zelenej značke cez lyžiarske stredisko a Trestník za asi 1.40 h,
  • zo sedla Besník (parkovisko) po červenej značke Cesty hrdinov SNP (E-8) za asi 1.00 h,
  • z Dobšinskej Ľadovej Jaskyne (vlak, bus) po žltej cez Nižnú záhradu a po červenej značke Cesty hrdinov SNP (E-8) cez Starú Čuntavu za asi 2.20 h,
  • z Rejdovej (bus) po žltej značke cez sedlo Nemýtnik, Buchvald a rázc. pod Trsteníkom za asi 3.30 h,
  • zo sedla Javorinka (parkovisko) po po červenej značke Cesty hrdinov SNP (E-8) cez sedlo Šumiacka priehyba, sedlo Severná lúka na žltú značku do sedla Telgártska priehybka a po modrej značke cez rázc. pod Trsteníkom za asi 4.00 h.

Prístrešok

Prístrešok má štvorcový pôdorys s veľkosťou približne 3 x 3 metre, podlahu tvorí udupaná hlina. Je to drevostavba. Po obvode je obitý doskami, zatiaľ čo vpredu sa nachádza otvorený priestor bez akejkoľvek možnosti uzáveru. Povrch strechy je tvorený lepenkou, ktorá je v dobrom stave. V interiéri sa nachádza lavička a stôl. Prístrešok je vhodný pre núdzové prenocovanie pre asi štyroch ľudí. Je potrebné mať karimatku a spací vak.

Lesná búda

Druhý objekt sa nachádza približne 20 metrov od prvého prístrešku. Je to zrubová búda využívaná pravdepodobne na lesnícke účely. Taktiež má zámok - momentálne je však bez kladky, ale je možné, že môže byť občas uzamknutý. Búda je tiež vhodná len na núdzové prenocovanie! V interiéri sa nachádza len udupaná hlina s rozmermi asi 3 x 4 metre. Objekt je bez okien, no zato s uzatvárateľnými dverami. Strechu tvorí plech, ktorý zaručuje sucho vo vnútri.

Okolie

V blízkom okolí sa nenachádza žiadne otvorené ohnisko. Najbližší prameň je pri Čuntave (konkrétne pri Chate Rita), kde sa nachádzajú dve studničky v dobrom stave.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Fotogaléria k článku

Najnovšie

Búda Chatrč pod Hrádkom

Na lokálnych trasách západným Podpoľaním veľa možností na skrytie sa niet. Ale iste poteší znalosť búdy pod Hrádkom, ktorá by mohla poslúžiť nielen ako úkryt pred dažďom, ale aj …

Henrich Tomáš