Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Prístrešok Hrabovník
Prístrešok Hrabovník Zatvoriť

Prístrešok Hrabovník

V severozápadnej časti Považského Inovca spája obce Kálnica a Beckov modrá značka. Súbežne je vedený aj Včelársky NCH Jozefa Miloslava Hurbana a jeho budovatelia okrem náučných panelov postavili prístrešok. Pravdepodobne ho nik nebude plánovať na nocľah, ale dá sa využiť ako útočisko pred nepohodou.

Poloha
Považský Inovec: lokalita Vyšný Hrabovník nad obcou Kálnica, pri modrej značke smer Beckov
Nadmorská výška
240 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.76964 ° SŠ
dĺžka: 17.9117 ° VD
» Mapa
Nocľah
2 osoby s vlastnou výbavou
Prevádzka
trojsezónna (bez vykurovacieho telesa)
Voda
studnička hneď vedľa

Poloha

Nachádza sa v severnej časti pohoria, na južnom úbočí vrchu Lipky, v plytkom údolí v lokalite Veľký Hrabovník. Prechádza okolo neho modro značený turistický chodník v súbehu s NCH Jozefa Miloslava Hurbana, beckovského rodáka.

Prístup

  • modrá z centra Kálnice, 0:25 h,
  • modrá z Beckova, 0:50 h.

Objekt

Stavba je celodrevená, terén pod ňou je vysypaný jemnou kamenou drťou. Pôdorys je asi 4 x 3 metre, šesť stĺpov nesie valbovú strechu pokrytú asfaltovou krytinou. Jedna šestina obvodu tvorí vstup, pozdĺž zvyšku sú lavice a ich operadlá tvoria „steny“. Uprostred je drevený stôl. V prípade nocľahu sa pozdĺž stola dajú umiestniť dve karimatky. Treba myslieť na to, že v prípade silného bočného dažďa prístrešok neochráni.

Okolie a voda

Pár metrov od prístrešku v kroví je zachytený prameň. Nie je veľmi výdatný ani upravený, voda voľne odteká. Na konári zavesené hrnčeky naznačujú, že ľudia z nej pijú.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Fotogaléria k článku

Najnovšie

Búda Chatrč pod Hrádkom

Na lokálnych trasách západným Podpoľaním veľa možností na skrytie sa niet. Ale iste poteší znalosť búdy pod Hrádkom, ktorá by mohla poslúžiť nielen ako úkryt pred dažďom, ale aj …

Henrich Tomáš