Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Centrálna časť Nízkych Tatier od Lenivej (autor foto: Tomáš Trstenský)
Centrálna časť Nízkych Tatier od Lenivej (autor foto: Tomáš Trstenský) Zatvoriť

Správa Stane sa Čertovica bežkárskym eldorádom?

Po minulej zimnej sezóne má OZ Horské spoločenstvo za sebou testovací ročník, kedy sme sprístupnili 15 kilometrov bežkárskych tratí pomocou staršieho ratraku, ktorého limity nedovoľujú pripraviť seriózne trate do ďalších sezón. Ratrak sme viac času opravovali, ako na ňom jazdili a aj tak ho presvedčili iba na zatáčanie do jednej strany.

Aj napriek provizórnemu režimu sme sa nevzdali a záujem verejnosti nás povzbudil v ďalšom snažení. Naším cieľom je od zimnej sezóny 2020/2021 pre vás pripravovať profesionálne a bezpečné bežkárske trate v unikátnom prostredí Nízkych Tatier.

Vzhľadom na ťažké vysokohorské podmienky potrebujeme adekvátne technické vybavenie, ktoré dokážeme zabezpečiť len s vašou pomocou. Pomôžte nám kúpiť ratrak.

Odmenou pre vás budú, okrem zážitkových a bežkárskych odmien, ktoré za podporu získate, aj nádherné výhľady na Horehronie, Vysoké a Nízke Tatry. Pokojné chvíle plné oddychu si užijete počas prechádzok na menej náročných tratiach aj s celou rodinou. Aktívni a náročnejší športovci si prídu na svoje na dlhších tratiach s väčšími prevýšeniami s redším vzduchom.

Prečo bežkovanie na Čertovici?

Vysoká nadmorská výška a dostupnosť z Horehronia aj Liptova.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Priemerná nadmorská výška pripravovaných bežkárskych tratí na Čertovici je nad 1000 m n. m. s najvyšším bodom 1415 m n. m. (útulňa Líška), čo zaručuje ideálne snehové podmienky na minimálne dva mesiace počas celého roka. Tým sa rieši problém posledných rokov s nedostatkom snehu v nižšie položených bežkárskych komplexoch. V okolí Čertovice sa nachádzajú desiatky kilometrov udržiavaných lesných ciest.

Zároveň výborná dostupnosť nástupu na trate v sedle Čertovica po ceste prvej triedy autom z Brezna za 20 minút a za pol hodiny z Liptovského Mikuláša (D1), spolu s turistickou autobusovou zimnou linkou z Brezna, predurčuje Čertovicu na dejisko zimných športov a oddychu v prírode.

Výsledkom projektu bude prevádzka desiatok kilometrov bežkárskych tratí v okolí horského priechodu Čertovica a v okolí priľahlých obcí (Jarabá, Mýto pod Ďumbierom, Braväcovo) už počas nasledujúcej zimnej sezóny 2020/2021. Vďaka unikátnej polohe poskytnú trate okrem športového zážitku a oddychu v prírode aj výhľady na Horehronie, Vysoké a Nízke Tatry.

Sedlo Čertovica má bohatú históriu zimných športov. Občianske združenie Horské spoločenstvo chce prevádzkou bežkárskych tratí, ktoré budú dostupné pre každého, na tieto tradície nadviazať a obnoviť ich.

Čo je nevyhnutné na prípravu bežkárskych tratí?

Získané prostriedky použijeme primárne na kúpu ratraku.

V OZ Horské spoločenstvo veríme, že sa veci dajú robiť aj na Horehroní. Preto sa vždy snažíme hľadať riešenia. Rozhodli sme sa podporiť turizmus v regióne a priblížiť hory ľuďom. Počas leta ľudia radi využívajú prostredie Nízkych Tatier na oddych, my im chceme sprístupniť ďalšiu možnosť trávenia voľného času aj cez zimu.

Príspevky použijeme na financovanie kúpy profesionálneho ratraku, vďaka ktorému môžeme pripravovať trate na bežecké lyžovanie aj v náročných podmienkach vysokohorského prostredia. Vzhľadom na veľké záveje a premenlivé podmienky na úpravu tratí nestačí snežný skúter či štvorkolka.

V prípade získania ďalších prostriedkov ich využijeme na technické zabezpečenie prevádzky tratí, získanie radlice “stopár” určenej na tvorenie klasickej bežkárskej stopy, potrebnú infraštruktúru (informačné tabule, smerovníky) a spustenie požičovne bežkárskeho vybavenia v priestoroch Domčeku Horskej služby na Čertovici.

Kedy a kde budeme bežkovať?

V závislosti od snehových podmienok chceme sprístupniť trate už počas nadchádzajúcej zimnej sezóny 2020/2021. Ako prvú spustíme 6-kilometrovú nenáročnú vyhliadkovú hobby trať Čertovica - útulňa Líška - záver Líškovej doliny a späť s panoramatickými výhľadmi.

Vyhliadková jazda do obce Jarabá je 9-kilometrová "zjazdárska" trať s klesavým charakterom (Čertovica - sedlo za Lenivou - Letisko - Horná Jarabá - Kyslá), na konci ktorej uvíta bežkárov Chata Jarabatá.

Za optimálnych snehových podmienok pripravíme aj náročnejšie trate. Sem patrí 20-kilometrový okruh (Čertovica - sedlo za Lenivou - rázcestie nad Bukovinkou - Čučoriedky - Letisko - sedlo za Lenivou - Čertovica) a prepojenie s bežkárskymi traťami "Pohanské" nad obcou Mýto pod Ďumbierom po magistrále, ktorá sa tiahne 16 kilometrov hrebeňom (Čertovica - Sedlo za Lenivou - Letisko - Šanské - Pohanské).

Prepojenie s obcou Braväcovo na Horehroní zabezpečí južná 15-kilometrová trasa (Čertovica - sedlo za Lenivou - rázcestie nad Bukovinkou - Leňušská dolina - Braväcovo).

Ideálny východiskový bod na trate je horské sedlo Čertovica, v blízkosti turistickej značky Čertovica motorest (1229 m n. m.), kde sa nachádza aj turistická ubytovňa Domček Horskej služby, ktorý bude slúžiť aj ako zázemie pre požičovňu bežkárskeho vybavenia.

O združení

Za projektom stojí OZ Horské spoločenstvo, ktorému nie je ľahostajná budúcnosť regiónu a chce zveľaďovať a rozvíjať prostredie, v ktorom žijeme. Hory sú nám inšpiráciou a nachádzame v nich skutočné hodnoty, ktoré chceme prezentovať aj ďalším ľuďom.

Chceme ľuďom sprostredkovať a priblížiť im bezpečný pobyt na horách aj počas zimného obdobia a to v podobe bežeckého lyžovania. Poznáme výhody pohybu v prírode pomocou bežiek a uvedomujeme si, že klimatické zmeny nútia prevádzkarov bežeckých tratí používať umelé zasnežovanie alebo sa posúvať do vyšších nadmorských výšok. Bežkárske trate na Čertovici spájajú vysokohorský charakter prostredia so skvelou dostupnosťou z Horehronia aj Liptova.

Autor fotografií: Tomáš Trstenský

Fotogaléria k článku

Najnovšie