Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Prístrešok s pripraveným grilom
Prístrešok s pripraveným grilom Zatvoriť

Prístrešok Dunitová skalka

Šarišská vrchovina asi nie je miestom, kde by sa zatúlalo mnoho turistov na viacdenné výpravy, ale informácia o peknom, udržiavanom prístrešku je vždy prínosom. Krátky príspevok bude venovaný prístrešku na vrchole Dunitovej skalky pri obci Sedlice.

Poloha
Šarišská vrchovina: priamo na vrchole PR Dunitové skalka asi 500 m východne od Sedlíc na trase náučného chodníka
Nadmorská výška
505 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.92285 ° SŠ
dĺžka: 21.12546 ° VD
» Mapa
Nocľah
núdzovo 3 ľudia s vlastným spacákom a karimatkou na drevenej podlahe
Prevádzka
trojsezónna
Voda
v dedine, prameň v blízkosti nie je
Spojenie
Sedlice (bus) - náučný chodník k Dunitovej skalke
Dalšie info
vonkajšie ohnisko s posedením

Poloha a prístup

Asi pol kilometra východne od obce Sedlice leží na skalnatom výbežku prírodnej rezervácie Dunitová skalka drevený altánok, ktorý môže poslúžiť hlavne k úkrytu alebo k prípadnému prenocovaniu, či len ku pikniku s kamarátmi alebo rodinou.

K prístrešku sa dá poľahky dostať po zeleno-bielej značke náučného chodníka - leží priamo na najvyššom mieste Dunitovej skalky.

Objekt

Prístrešok je drevený, s pôdorysom približne 2 x 3 metre. Krytá je len jedna, zadná strana, strecha je taktiež drevená, z dosiek. Pred dažďom zatiaľ ochráni, ale dlhú životnosť mať pravdepodobne nebude, keďže drevo je vystavené poveternostným podmienkam. Skromný altánok dopĺňajú dve lavice a stôl - všetko je pevnou súčasťou prístreška a nedá sa s nimi manipulovať.

Okolie

V bezprostrednej blízkosti je upravené ohnisko s lavicami, ktoré poslúžia ako vhodné miesto na posedenie pri ohníku či pri opekačke. Čo však poteší, je gril, ktorý je použiteľný a je ukrytý v prístrešku. Z miesta, kde sa nachádza besiedka, je pekný výhľad na okolité hory a dolinu Sopotnice. Prameň sa v blízkosti nenachádza.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Treba mať na pamäti, že len pár metrov od prístreška začína prírodná rezervácia, a teda tomu treba prispôsobiť tiež správanie na mieste.

Fotogaléria k článku

Najnovšie

Búda Chatrč pod Hrádkom

Na lokálnych trasách západným Podpoľaním veľa možností na skrytie sa niet. Ale iste poteší znalosť búdy pod Hrádkom, ktorá by mohla poslúžiť nielen ako úkryt pred dažďom, ale aj …

Henrich Tomáš