Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Pohľad z Malého Javorníka na Malý Javorník
Pohľad z Malého Javorníka na Malý Javorník Zatvoriť

Túra Limbach – Malý Javorník – Klokočiny – Pernek

S Jankom z Brezovej pod Bradlom sme sa na poslednej spoločnej túre dohodli na tejto a dúfal som, že sa pridá žena a po pol roku aj kamarátka. Zostali sme napokon v besnej horúčave len my dvaja s Jankom a zoznámil som sa s jeho divnou mašinkou z Lidla za 80,- €.

Vzdialenosť
23 km
Prevýšenie
+917 m stúpanie, -831 m klesanie
Náročnosť
stredná, 3. stupeň z 5-dielnej Hiking stupnice
Čas
1 deň
Obdobie
leto – 19.06.2021
Pohoria
Malé Karpaty (CHKO Malé Karpaty)
Trasa
Voda
prameň pri chatke pod Konskými hlavami
Doprava
Pezinok (vlak, bus) - Limbach (bus)
Pernek (bus) - Malacky (vlak, bus)
SHOCart mapy
» č.1078 Malé Karpaty, Bratisla (1:50.000)

Janko má problém chodiť mimo značiek, a tak si myslel, že sa dokáže pomocou nového prístroja orientovať. Návod v angličtine, v rozpore so zákonom, ale však sme právny štát, a tak mu aspoň niekto dal doň body, ktoré chce navštíviť. Na prázdnej obrazovke sa ukáže biela šípka a potom čierna a od nej ide do nekonečna čierna čiarka. Neviete kade máte ísť, neviete koľko kilometrov je do cieľa. Locus je omnoho lacnejší a viete si zodpovedať všetky otázky.

Trasa

Limbach, odbočka do Slnečného údolia – ústie Medvedieho údolia – Malý Javorník – popod Somár – Tri kamenné kopce – popri Stupavskom potoku – popod Konské hlavy – popod Gašparovú – Klokočiny – Pištova búda – popod Jastrabník – Tri kríže – Pernek

Smer Malý Javorník

S Jankom sme sa stretli v Pezinku na železničnej stanici, odkiaľ nám vzápätí šiel autobus do Limbachu. Po vystúpení z neho mi teda Janko predstavil svoje čudo a vykročili sme po zelenej smer asfaltka popri Račom potoku. Dosť ma zarazilo, že proti nám kráčalo hodne žien a klopkali paličkami. Tak neviem, či to boli nejaké miestne na organizovanom nordic walkingu, alebo čo. Popri potoku a v tieni sa nám po ôsmej ešte kráčalo príjemne, no ako sme začali od rampy stúpať Medvedím údolím a šli sme vyššie a vyššie, pribúdalo aj teploty.

Keď sa k nám pripojila žltá konská značka z Pezinka, začuli sme v lese hlasy a pridali sa k nám chlapi v stredných rokoch s nabalenými ruksakmi. Evidentne šli niekam buď na búdu, alebo bivakovať. My sme z lesnej cesty odbočili vľavo do lesa a vystúpili vysokou trávou k stromu s označením Malý Javorník. Ukazoval som Jankovi, že toto je asi jediný slovenský kopec, z ktorého vidí kopec s rovnakým názvom.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

V posledných dvoch týždňoch som musel sklamať viacerých žiadateľov o uznanie OTO 24 vrcholov MK BSK, lebo mi predložili fotky s bránou a meteorologickou kopulou na Malom Javorníku. Správny, má o dvadsať metrov viac. Videli sme aj Veľký Javorník, televízny vysielač a budovy na Hrubom vrchu. Takže Janko mal svoj druhý kopec z OTO. Prvým bola Kukla týždeň pred tým, ako definitívne zakázali výstup na nebezpečnú rozhľadňu.

Keďže som vedel, do čoho ideme, mal som dostatočné zásoby vody, slnečné okuliare, legionárku a hlavne som sa celý nastriekal sprejom proti kliešťom. Vyplatilo sa. Kliešťa som domov nedoniesol, ani úpal a dehydratáciu.

Moje učiteľovanie pokračovalo ďalej, lebo Janko vytiahol zbrusu nový smartfón, a tak som mu ukazoval, ako sa s ním dá fotiť samospúšťou, selfie, telefonovať. Holt, ani ja som k svojmu návod nedostal a ani na internete som ho nenašiel. Nie každý sa v tom vyzná pri prechode z tlačidlového.

Smer Klokočiny

Vrátili sme sa na lesnú cestu a pokračovali smerom k cykloceste popod Somár. Na nej sme nestretli žiadneho cyklistu, no len čo sme došli na červenú, tak po sedlo Tri kamenné kopce, nás od chrbta a samozrejme bez akéhokoľvek upozornenia, obehlo 15 cyklistov. Mal som mať na tejto trase o týždeň Bronzovú expedíciu Medzinárodnej ceny vojvodu z Edinburgu s ôsmimi mladými stredoškolákmi a práve kvôli cyklistom som ju preplánoval. Oni totiž 1,5 m odstup pri obchádzaní, ako žiadajú od šoférov, na pešiakov tiež nedodržiavajú. Ale to tiež nikto v parlamente, ani na polícii či v KST nerieši! Pomaly ale isto nás cyklisti vyháňajú z lesov.

Bez ublíženia na zdraví sme došli do sedla a sadli si na pitnú prestávku do tieňa. Tu som Jankovi navrhol ísť radšej po asfaltke do vojenského pásma a popod Stratený kút a Konské hlavy, popri Stupavskom potoku pokračovať. Povedal, že jemu je to jedno, lebo on sa aj tak nevie mimo značiek pohybovať a keď sa dostaneme na Klokočiny, jeho druhý dnešný cieľ, tak je mu to jedno.

Porušili sme zákaz vstupu a v pohode prišli k chatke s prameňom, kde sme sa naobedovali a dali si vysušiť tričká. Cestou sme stretli len dvoch, čo chystali drevo. Kecali sme o kadečom a cesta nám pekne ubiehala. Došli sme popod Gašparovú na koniec cesty a začali sme po hrebienku kráčať na Klokočiny. Od mojej poslednej návštevy tu hodne rúbali, a tak bola cestička dosť rozbitá a v suchu sa nám kamienky pod nohami uhýbali. Ako vždy, udivene som sledoval modré C. Kto tu chodí na bicykli? Jediný svetlý bod na tomto úseku bol pohľad na Pezinskú Babu a chodník s modrou značkou stúpajúci na ňu. Samozrejme, že do diaľky revali motorky, štverajúce sa na a klesajúce z Baby. Zver si na toto asi dávno zvykla.

Prišli sme k označeniu vrcholu Klokočiny, spravili potrebnú fotodokumentáciu a začalo hnusné klesanie, sťažené suchom a uvoľňujúcimi sa kamienkami. Preto som sa veľmi potešil zvážnici a navrhol som Jankovi ísť si pozrieť v akom stave je Pištova búda. V tieni stromov sa nám išlo dobre, a tak netrvalo dlho a boli sme pri nej. Evidentne má najlepšie časy za sebou, ale stále sa tam traja dokážu schovať pred nečasom a v suchu vyspať.

Smer Tri kríže

Keď sme už boli až tu, navrhol som Jankovi ešte jeden cieľ, a to Tri kríže nad Pernekom. Pokračovali sme kúsok po lesnej ceste a tesne pred zákrutou sme sa vybrali doľava po chodníčku. Došli sme k pekne pokosenej lúke a za ňou sme prekročili Rozglabský potok, prešli lesom a stáli sme na lesnej ceste do vojenského priestoru. My sme vykročili opačným smerom doprava a popod Jastrabník sme došli k odbočke k Trom krížom.

Keď sme tu boli v zime, bolo ich pekne vidno z Perneku. Teraz si myslím, že ich v zeleni nie je vidno. Ale od nich je krásny výhľad na Záhorie pod nohami. Ono ich tu je teda viac ako tri, ale tri vidno v zime z obce. Jeden je nad vstupnou bránou a dva červené sú dolu pri jaskynkách so svätými obrázkami. Po prehliadke sme si sadli na lavičky, dopili a dojedli, čo zostalo v ruksakoch a zostúpili sme do obce.

Jankovi šiel onedlho autobus cez Bratislavu na Brezovú pod Bradlom a ja som zase pokračoval do Rohožníka na zápas roku. Než prišiel autobus, pobavil ma chlapík, ktorý sa pýtal v krčme, kde si môže odstaviť auto, keď chce ísť na Vysokú. Najprv mu povedali, že Vysoká je predsa pri Morave a keď im povedal, že on chce ísť na kopec, tak nevedeli. Napokon ho poslali za mnou, vraj tam je turista. Nuž som mu poradil, nech ešte pokračuje do Kuchyne a po odstavení auta pri kostole sa na Vysokú dostane po modrej. Ale za radu ma neodviezol aspoň do Kuchyne, a tak som do Rohožníka došiel autobusom.

V družnej debate pri zmrzline a kofole som s rovnako napätými domácimi fanúšikmi prečkal v tieni do začiatku zápasu a po jeho konci sa z postupu do II. ligy tešili domáci. Ale atmosféra s tisíc divákmi, bubnami, chorálmi a na záver aj so šampanským! Akoby sme tu ani nemali hnusobu vyše roka.

Fotogaléria k článku

Najnovšie

Búda Chatrč pod Hrádkom

Na lokálnych trasách západným Podpoľaním veľa možností na skrytie sa niet. Ale iste poteší znalosť búdy pod Hrádkom, ktorá by mohla poslúžiť nielen ako úkryt pred dažďom, ale aj …

Henrich Tomáš