Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Prístrešok Sedem chotárov
Prístrešok Sedem chotárov Zatvoriť

Prístrešok Sedem chotárov

Pohorie Ostrôžky nie je turistický vyhľadávanou lokalitou, a tak ho navštevujú prevažne lokálni turisti, ktorí chodia len na jednodňové výstupy. A tí si vybudovali len prístrešky na posedenie pri opekačkách. A keďže pre viacdňovkárov nie sú iné vhodné miesta, tak aj znalosť prístreškov môže byť vhodná.

Poloha
Ostrôžky: pri smerovníku Sedem chotárov priamo na vrchole
Nadmorská výška
602 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.40452 ° SŠ
dĺžka: 19.55477 ° VD
» Mapa
Nocľah
Pri zhoršených podmienkach (dážď, vietor) 2 - 4 nocľažnici, v strede na zemi 2 a prípadne 2 na stoloch
Prevádzka
trojsezónna (bez vykurovacieho telesa)
Voda
Asi 10 minút po modrej a žltej TZT, pri smerovníku Sedem chotárov, rázc. sa nachádza poľovnícka chata a pri nej by mal byť prameň otáznej výdatnosti (bez spoľahnutia)
Spojenie
Lovinobaňa (vlak, bus)
Podrečany (vlak, bus)

Prístup

  • Po modrej z Podrečian za 1.35 h,
  • Po miestnej zelenej z Gregorovej Viesky za 1.15 h,
  • Po červenej z Haliče za 2.05 h,
  • Po žltej z Polichna za 2.10 h,
  • Po červenej z Divína cez sedlo Žiar za 2.20 h,
  • Po modrej a žltej z Lovinobane cez Ružiná, ATC za 2.15 h.

Prístrešok sa nachádza hneď vedľa smerovníka Sedem chotárov.

Objekt

Typický prístrešok s rozmermi 7 x 4 metre, ale bez bočných stien, s mohutnou sedlovou strechou. Napriek tomu, že je umiestnený v lese, pri prípadnom silnom daždi a zároveň bočnom vetre, môže byť problém sa v ňom úkryt či prespať.

V prístrešku sú dva stoly, ktoré nie sú veľmi široké a na spánok nie veľmi vhodné. Tak je najvhodnejšie miesto na prespatie len asi na zemi v strede altánku. Pri daždi je tak miesto na spanie obmedzené na len 2 - 4 nocľažníkov. Dvoch na zemi a prípadne dvoch na stoloch.

Okolie prístreška zahrňuje kozub, ohnisko, kmene na sedenie, koník na pružine a troška bokom je umelá Lurdská jaskyňa so soškou Panny Márie a vrcholový kameň s vytesaným rokom 1933. Samotný prístrešok obsahuje vrcholovú knihu, informácie o okolí a slovenskú vlajku.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Voda

V bezprostrednom okolí prístreška sa prameň nenachádza. Voda by sa ale mala dať načerpať pri poľovníckej chatke, pri smerovníku Sedem chotárov - rázcestie, v smere po modrej a žltej značke na Podrečany, resp. Lovinobaňa. Jeho výdatnosť je otázna a najmä počas suchých letných období by som sa naň nespoliehal.

Fotogaléria k článku

Najnovšie

Búda Chatrč pod Hrádkom

Na lokálnych trasách západným Podpoľaním veľa možností na skrytie sa niet. Ale iste poteší znalosť búdy pod Hrádkom, ktorá by mohla poslúžiť nielen ako úkryt pred dažďom, ale aj …

Henrich Tomáš