Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Prístrešok na Lúčke
Prístrešok na Lúčke Zatvoriť

Prístrešok Lúčka pri Hostečnej studničke

Ostrôžky patria k veľmi málo navštevovaný pohoriam. Napriek tomu v okolí obce Tuhár nájdeme viacero turistických prístreškov. Výborným príkladom využitia potenciálu prístreška vo forme jednoduchej útulne je altánok na Lúčke.

Poloha
Ostrôžky: lesná čistina Lúčka na zelenej značke Tuhár - Bralo - Bralce
Nadmorská výška
615 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.4323 ° SŠ
dĺžka: 19.47761 ° VD
» Mapa
Nocľah
4 ľudia s vlastnou karimatkou a spacím vakom na prični a poschodovej posteli
Prevádzka
trojsezónna (bez vykurovacieho telesa)
Voda
Hostečná studnička 300 m po lesnej ceste
Kontakt
Klub slovenských turistov Bralo Tuhár, kst.tuhar.sk
Spojenie
Tuhár (bus) - Lúčka (zelená značka)
Dalšie info
Náučný chodník Tuhár - Bralo

Prístup

  • Tuhár (bus) po zelenej značke (NCH Tuhár - Bralo) na Lúčku za asi 45 minút,
  • Políchno (bus) po modrej a zelenej značke cez Bralce a Bralo (NCH Tuhár - Bralo) na Lúčku za asi 1.45 h.

Objekt

V obci Tuhár funguje agilný turistický oddiel - Klub slovenských turistov Bralo, ktorý sa príkladne stará o propagáciu prírodných atrakcií v tuhárskom chotári. Z obce vedie náučný chodník Tuhár - Bralo, na ktorého polceste je postavený výborný altánok. Okrem klasického posedenia pri stole s dvomi lavicami ponúka možnosť jednoduchého nocľahu. Od staviteľov tunajšieho objektu by sa mohli učiť projektanti po celej našej krajine.

Dve steny sú kryté, a tak vytvárajú závetrie v upršanom alebo veternom počasí. Na stene je veľká turistická mapa regiónu Novohrad a dva informačné panely. V euroobaloch sú umiestnené propagačné materiály o obci a okolitých zaujímavostiach Novohradu vrátane sprievodcu po náučnom chodníku.

Časť na spanie tvorí poschodová posteľ na prízemí a rebrík do podkrovia vedie na veľkú pričňu s kobercom. Pohodlne sa tu vyspia štyria ľudia (dvaja na prízemí a dvaja na poschodí) v prípade núdze aj viac. Strecha je kvalitná - nový škridlo-plech. Podlahu tvorí kamenná drvina. Pri stene je ešte jedna drevená lavica na sedenie. Samozrejme, nechýba vonkajšie ohnisko.

Voda

V blízkosti polianky sa nachádza Hostečná studnička, čiže prameň, kde si v minulosti chodili ľudia liečiť rôzne neduhy. Vzdialená je približne 300 metrov po lesnej ceste na severozápad.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Fotogaléria k článku

Najnovšie

Búda Chatrč pod Hrádkom

Na lokálnych trasách západným Podpoľaním veľa možností na skrytie sa niet. Ale iste poteší znalosť búdy pod Hrádkom, ktorá by mohla poslúžiť nielen ako úkryt pred dažďom, ale aj …

Henrich Tomáš