Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Kryté sedenie v archeoskanzene
Kryté sedenie v archeoskanzene Zatvoriť

Prístrešok Archeoskanzen kyjatickej kultúry

Možnosti nocľahu pod strechou na Ceste Márie Széchy sú značne obmedzené. Vhod padne znalosť prístreška nad dedinkou Kyjatice, ktorá leží v dosahu turistickej magistrály.

Poloha
Slovenské rudohorie - Revúcka vrchovina: archeoskanezen nad obcou Kyjatice cestou do osady Kadlub, na trase náučného chodníka
Nadmorská výška
485 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.53386 ° SŠ
dĺžka: 20.00397 ° VD
» Mapa
Prevádzka
trojsezónna (bez vykurovacieho telesa)
Kontakt
Obecný úrad Kyjatice
FB Kyjatice
Spojenie
Rimavské Brezovo (vlak, bus) - Kyjatice (bus)
Dalšie info
arecheologické nálezisko kyjatickej kultúry

Prístup

  • z Kyjatíc (bus len cez pracovné dni) po miestnej komunikácii smer osada Kadlub na žiarové pohrebisko po 750 metroch,
  • spod vrchu Cigán (červená magistrála Cesta Márie Széchy) po poľnej ceste cez osadu Kadlub a miestnou komunikáciou (Náučný chodník Vŕšok Kyjatice) na žiarové pohrebisko po 2030 metroch,
  • zo sedla Prievady (bus, Cesta Márie Széchy) po štátnej ceste do dediny Kyjatice (bus) a po miestnej komunikácii smer osada Kadlub na žiarové pohrebisko po 2380 metroch.

Areál archeologického skanzenu

Expozíciu v prírode tvorí neveľký areál archeologického náleziska ľudu kyjatickej kultúry. Lúčne návršie v blízkosti miestnej komunikácie tvorí ukážka drvenej hranice na spaľovanie (spopolnenie), ukážka hrobu s replikami popolníc a oddychové prvky pre návštevníkov.

Ide o jednoduchý drevený prístrešok so sedlovou strechou (asfaltová krytina) a s dreveným sedením (stôl a dve lavice na udupanej zemi). Pre núdzový nocľah treba celtu na vytvorenie závetria a ochranu pred dažďom. Lokalita nie je určená na prespávanie, lebo ide o pietne miesto a zároveň archeologického nálezisko. Treba zdôrazniť, že ide o výnimočnú lokalitu s celoslovenským historickým významom.

Archeoareál dopĺňa grilovací prístrešok s betónovým kozubom a klátom na prípravu grilovaného jedla. Podlahu tvorí betónová platňa a z tvárnic je vytvorené čiastočné závetrie na dvoch stranách. Na kosenom priestranstve skanzenu sú voľne osadené jednoduché drevené lavičky. Odlesnený chrbát v okolí ponúka pekné výhľady na Slovenského rudohorie.

Voda

Archeoskanzen sa nachádza na vyvýšenine, čiže v bezprostrednom okolí prameň vody nenájdete. Vhodné si je vypýtať pitnú vodu na okolitých samotách (Kadlub, Kyjatice), lebo najbližšie potôčiky môžu byť kontaminované z okolitých hospodárstiev.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Kyjatice

Okrem kyjatickej kultúry sú Kyjatice známe výrobou drevených hračiek. Kyjatické hračky sa vyznačujú originálnou rytou výzdobou. Vyrábané sú tri storočia a našťastie, dodnes sa ich produkcii venuje jediný majster - Ladislav Hedvigi. Ide o krásnu remeselnú prácu, ktorej výrobu chce presunúť do chátrajúcej historickej školy v Kyjaticiach. V tomto roku by sa mala začať obnova pôvodne školského objektu a premeniť ju na remeselnú dielňu a expozíciu.

Maličká gemerská obec je pre návštevníkov zaujímavá ďalším skvostom - opevneným románsko-gotickým kostolíkom z prelomu 13. a 14. storočia, ktorý ukrýva nádherné stredoveké fresky. Spolu so susednými gotickými skvostami v Kraskove, Rimavskej Bani a Rimavskom Brezove sa nachádzajú na trase Gotickej cesty regiónom Gemer-Malohont - Rimavský okruh.

Fotogaléria k článku

Najnovšie

Búda Chatrč pod Hrádkom

Na lokálnych trasách západným Podpoľaním veľa možností na skrytie sa niet. Ale iste poteší znalosť búdy pod Hrádkom, ktorá by mohla poslúžiť nielen ako úkryt pred dažďom, ale aj …

Henrich Tomáš