Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Útulňa Skalka, celkový pohľad
Útulňa Skalka, celkový pohľad Zatvoriť

Útulňa Skalka

V Sopotnických vrchoch, ktoré sú podcelkom pohoria Čierna hora, v poslednej dobe pribudlo viacero stavieb, ktoré sa dajú využiť k prenocovaniu počas viacdenných túr. Jedným z objektov je jednoduchá útulňa Skalka, ktorá sa nachádza na rovnomennej vyhliadke nad údolím rieky Hornád.

Poloha
Čierna hora - podcelok Sopotnické vrchy: bralnatý výbežok Skalka
Nadmorská výška
400 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.86881 ° SŠ
dĺžka: 21.20652 ° VD
» Mapa
Nocľah
2 osoby na pričniach, ďalšia osoba na podlahe - použitie len v prípade núdze
Prevádzka
trojsezónna (bez vykurovacieho telesa)
Voda
Pri útulni nie je vodný zdroj
Spojenie
Zelená značka z Obišoviec alebo z Lubovca, modrá a zelená z doliny Svinky a z doliny Hornádu, TIM Brezie
Dalšie info
Signál GSM, krásny výhľad

Poloha

Objekt sa nachádza v pohorí Čierna hora, v podcelku Sopotnické vrchy, v chotári obce Obišovce. Stojí na skalnatom zakončení výbežku s príznačným menom Skalka (395 m).

Prístup

  • Z obce Obišovce, od TIM Obišovce, vlak po zelenej značke za približne 1.15 h
  • Z obce Lubovec, po zelenej značke cez Ruské Pekľany a rázc. Pod Tlstou a Kašajovka (modrá značka) za 2 hodiny
  • Od TIM Dolina Svinky po modrej a zelenej značke cez rázc. Pod Tlstou a Kašajovka za približne 1.30 h
  • Z doliny rieky Hornád, od TIM Brezie (križovatka s Cestou hrdinov SNP) po modrej a zelenej značke (rázc. Kašajovka) za 1.30 h

Objekt

Ide o jednoduchú drevenú stavbu zrubovej konštrukcie v tvare písmena A s rozmermi približne 2 x 3 metre. Objekt je čiastočne zapustený do podložia, zastrešený je sedlovou strechou pokrytou asfaltovou krytinou. Vstup je situovaný do južného priečelia, pričom do dvier je vsadené okno. Ďalšie je v severnej stene. Podlahu tvorí z dvoch tretín drevená guľatina, zvyšok udupaná hlina. V interiéri sa nachádzajú dve prične, ďalej jedna doska plniaca funkciu stola a dve police. Na pričniach sa pohodlne vyspia dve osoby. Na zemi aj tretia, ale vzhľadom na charakter podlahy (guľatina, udupaná hlina) je miesto dosť nepohodlné a preto odporúčam jeho použitie len v prípade núdze. V čase mojej návštevy (máj 2022) tu bola rámová a listová pílka, rošt a funkčná čelovka. Na policiach sa nachádzala káva, cukor, soľ, čaj a rôzne koreniny.

Pred útulňou je upravené ohnisko a niekoľko drevených klád na ktorých sa sedí. Ďalšie ohnisko je asi dvadsať netrov povyše na druhej skalnej vyhliadke. Latrínu som v okolí nenašiel.

Voda a okolie

Prameň v blízkom okolí útulne nie je. Najbližšia voda sa dá vypýtať v Obišovciach alebo v rekreačných zariadeniach pri TIM Brezie.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Samotná Skalka je bralnatá vyhliadka s veľmi dobrým výhľadom na údolie Hornádu a protiľahlé vrchy (Hrad, Jánošíkova bašta) Volovských vrchov. Okrem toho sa v okolí nachádza viacero zaujímavých turistických cieľov. Najznámejším je mohutné hradisko Obišovce – Stráža, ktoré sa nachádza necelých 500 metrov severovýchodným smerom. Ďalej je to stredoveký hrad a hrádok v Obišovciach či hrad Kysak nad Kysakom (poloha Hrad, kóta 498 m). Za návštevu určite stoja údolia Hornádu, Svinky a Sopotnice. V širšom okolí (hlavne na severe) sa nachádza hustá sieť turistických a miestnych značených trás. Na juhu sú to zase Volovské vrchy s bralnatou Holicou a Jánošíkovou baštou.

Fotogaléria k článku

Najnovšie

Búda Chatrč pod Hrádkom

Na lokálnych trasách západným Podpoľaním veľa možností na skrytie sa niet. Ale iste poteší znalosť búdy pod Hrádkom, ktorá by mohla poslúžiť nielen ako úkryt pred dažďom, ale aj …

Henrich Tomáš