Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Jaskyňa Zlá diera (autor foto Marián Jaššo)
Jaskyňa Zlá diera (autor foto Marián Jaššo) Zatvoriť

Basecamp V sobotu nezmoknete na východe, v nedeľu na západe

V sobotu nezmoknete na východe, v nedeľu na západe. Vybrali sme preto tipy na túry najmä z týchto častí Slovenska. Na východe odporúčame jaskyňu Zlá diera, Lačnovský kaňon a náučné chodníky v Poloninách. V Malých Karpatoch sa môžete vybrať na neznačený Starý plášť, k Červenokamenskému bradlu či na hrad Tematín a Tematínsku lesostep.

Aktuálne

Správa Tatranského národného parku a neštátni vlastníci z Východnej opravili mostík v Kamenistej doline v Západných Tatrách.

Červeno značený turistický chodník medzi Skalnatým a Zeleným plesom je už priechodný. Pracovníci zo správy národného parku ho opravili a doplnili aj reťaze, ktoré vytrhli padajúce kamene. Hrozia však ďalšie zosuvy.

Na Orlej prti v Poľských Tatrách bude od 1. augusta nová uzávera kvôli výmene reťazí a kramlí. Týka sa úseku od Skrajneho Granata do sedla Krzyżne, teda polovice trasy.

Tipy na túru - východné Slovensko

Marián Jaššo spojil viacero zaujímavostí v pohorí Branisko do jednej túry. Roklina Lačnovského potoka v dĺžke 2 km s vodopádmi a krasovými útvarmi patrí do Národnej prírodnej rezervácie Kamenná Baba. Zaujímavosťou je vysoký skalný útvar Mojžišov stĺp.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Jaskyňa Zlá diera je jedinou sprístupnenou jaskyňou v prešovskom okrese. Vstup do jej podzemia je o to zaujímavejší, že tam nie zavedené osvetlenie. Každý pred vstupom dostane prilbu, čelovku, prípadne lampáš – karbidku. Prehliadka trvá cca 40 minút aj s výkladom sprievodcu.

Desať náučných chodníkov v Poloninách od Beaty Okulińskej. V prvom dieli nájdete napríklad Medzinárodný lesnícky náučný chodník Udava - Solinka, Náučný chodník Pod tmavou oblohou či Náučný chodník Ruské, kde časť chodníka vedie starou kamennou cestou Porta Rusica.

V druhom dieli určite stojí za pozornosť náučný chodník do pralesa Rožok či Geologická náučná lokalita Dara. O kúsok ďalej správa národného parku otvorila nový turistický chodník na vyhliadku Gazdoráň nad priehradou Starina.

Tipy na túru - západné Slovensko

Starý plášť je neznačený kopec neďaleko červenej malokarpatskej hrebeňovky (Štefánikova magistrála). Trasa začína v obci Plavecký Mikuláš. Vedie Morkou dolinou okolo voľne prístupne, obrovskej jaskyne Deravá skala. Jaskyňa je voľne prístupná, podľa tabule ide o významné paleontologické nálezisko.

Na Starý plášť odbočíme o niečo neskôr, trasa nie je orientačne náročná. Vrchol je otvorený, trávnatý hrebienok so skalami, s krásnymi výhľadmi na Malé Karpaty a s fotogenickou lavičkou.

Tatiana Filipková popísala náučný chodník okolo veľmi Červenokamenského bradla pri obci Červený kameň. Dĺžka chodníka je 1,5 kilometra a môžete si bradlo pozrieť zo všetkých strán. Zastávky na trase NCH sa venujú témam bradiel v Bielych Karpatoch, samotnému Červenokamneskému bradlu a prírodným rezerváciám a zaujímavostiam v okolí.

Daniela Mäkká popisuje túru na hrad Tematín, ktorý patrí k najodľahlejším hradom na Slovensku, postavili ho pomerne ďaleko od ľudských sídel. Okruh začína v obci Lúka. Po návšteve zrúcanín pokračujeme cyklochodníkom smer Ihelník. Ide o veľmi peknú časť túry, strieda sa tu otvorená lesostep, borovice a dubové lesy.

Z galérie

Ráno na Andrejcovej

Ráno na Andrejcovej

Počasie

Cez Slovensko bude cez víkend prechádzať studený front. Podľa SHMÚ bude v sobotu oblačno až zamračené, na východe spočiatku aj zmenšená oblačnosť. Na väčšine územia dážď, prehánky, ojedinele búrky. Najvyššia denná teplota 21 až 27, na východe Podunajskej nížiny, v Banskobystrickom a Košickom kraji a na Zemplíne 27 až 33 stupňov.

V nedeľu bude opäť oblačno až zamračené, popoludní na západe premenlivá oblačnosť. Na mnohých miestami dážď, prehánky a ojedinele búrky. Na západe zrážky ojedinele. Najvyššia denná teplota bude 22 až 27, v severnej polovici územia 17 až 22 stupňov.

Podmienky na horách

HZS upozorňuje na ťažšiu schodnosť týchto chodníkov:

Z dôvodu popadaných stromov a zlého značenia je ťažšie prechodný zeleno značený chodník Svorad – Špania – Lômy (Lomné) a zelený chodník Prosečné - Dolina Borovianky v Chočských vrchoch. V Západných Tatrách je v ústí Kamenistej doliny od Permonu na modrej značke zničená lavička cez potok. Strhnutá lávka komplikuje prechod cez potok v Bystrej doline, pri vyššej hladine potoka nutnosť brodenia.

Na magistrále zo Žiarskej doliny do Račkovej doliny je poškodený mostík cez Trnovský potok, prechod po ňom je nebezpečný. Strhnuté a v úbohom a zlom technickom stave sú aj mostíky v Jaloveckej, Bobroveckej a Hlbokej doline. Všeobecne stav chodníkov, lavíc cez potoky, turistického značenia je v Chočských vrchoch a na južnej strane Západných Tatier v zlom stave.

V Nízkych Tatrách sú z dôvodu množstva popadaných stromov ťažko priechodné: červený chodník od Širokej doliny smerom na Peknú vyhliadku, červený chodník z Ludrovej na Salatín.

Zelený chodník od jaskyne Slobody do Iľanovského sedla je v dolnom úseku ťažšie priechodný z dôvodu strhnutého mostíka. Žltý chodník od Králičky do Bocianskeho sedla je v strmom úseku na asi troch metroch ťažko priechodný kvôli zosuvu pôdy. Ťažko priechodný je žltý TZCH vedúci od Demänovskej jaskyne slobody na Sinú. Na žlto značenej trase Šuňava – Pred Soľankou je cez Čierny Váh zrušený mostík a brodenie cez rieku je problematické.

V Malej Fatre sú na zeleno značenom chodníku Medziholie - Bystrička sú po zimnej sezóne popadané stromy a nánosy zeminy, prechod je náročný. Nad Šútovským vodopádom na modro značenom chodníku je strhnutý mostík, treba prebrodiť potok. Na zelenom chodníku Biela - Medziholie prebieha ťažba dreva, je potrebné zvýšiť opatrnosť.

Drevené rebríky v rokline Veľký Sokol sú v zlom technickom stave, prechod roklinou je náročný. V zlom technickom stave je tiež sústava drevených rebríkov v doline Bieleho potoka a to od ústia Kyseľa po Klauzy - zelený TZCH.

Najnovšie

Búda Chatrč pod Hrádkom

Na lokálnych trasách západným Podpoľaním veľa možností na skrytie sa niet. Ale iste poteší znalosť búdy pod Hrádkom, ktorá by mohla poslúžiť nielen ako úkryt pred dažďom, ale aj …

Henrich Tomáš