Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Osprey Talon 44
Osprey Talon 44 Zatvoriť

Test Batoh Osprey Talon 44 po 6646 kilometroch

Turistický batoh strednej litráže s pevným chrbtovým systémom a hmotnosťou okolo 1 kg. Je dosť veľký na to, aby sa tam vošlo všetko potrebné, ale dosť malý, aby si turista nepribalil hlúposti. Je to ruksak na hrebeň Veľkej Fatry, ale aj na mesačnú túru.

Výrobca
Osprey
Model
Talon 44
Typ
ľahký turistický batoh strednej litráže
Hmotnosť
1040 g
Páči sa mi
nízka hmotnosť, pevný chrbtový systém, kvalita spracovania, jednoduchosť, dobrý pomer cena/výkon, ideálna veľkosť
Nepáči sa mi
zbytočné diery v bočných vreckách, užšie ramenné popruhy, pláštenku treba dokúpiť zvlášť a je predražená, batoh je nevhodný pre ťažkotonážnych turistov (menšia nosnosť batohu)
Ostatné info
ideálny náklad je do 13 kg
Infocena
121 € – www.pod7kilo.cz
Hodnotenie
cena: 9 z 10
hmotnosť: 8 z 10
dizajn: 8 z 10
manipulácia: 8 z 10
rozmery: 10 z 10
materiály: 9 z 10
údržba: 8 z 10
cena/výkon: 10 z 10
detaily: 9 z 10
multifunkčnosť: 10 z 10
Celkové hodnotenie (súčet bodov): 89 bodov
» vysvetlenie hodnotenia
Obchody
www.pod7kilo.cz

Na jar v roku 2021 som sa rozhodol zaobstarať si nový batoh na viacdňovú turistiku. Keďže som znižoval celkovú váhu vybavenia na 7 kg, potreboval som niečo ľahké. Po dlhom študovaní a čítaní recenzií som sa rozhodol pre Osprey Talon 44. Mal by to byť najľahší batoh s pevnou chrbtovou konštrukciou. Dali sa síce kúpiť aj ľahšie batohy, ale nemali pevný chrbát, čo mne veľmi nevyhovuje.

Základná charakteristika

Batoh je vyrobený z recyklovaného 100D nylonu ripstop, ktorý je odolný voči roztrhnutiu a oderu. Najdôležitejšou časťou batohu je nastaviteľný chrbtový systém AirScape. Celkom som si ho obľúbil, aj keď nemá úplne najlepšie odvetranie. Pri správnom nastavení na danú výšku postavy sa batoh nosí veľmi dobre a nie je ho počas dňa ani veľmi cítiť na chrbte.

Celková konštrukcia batoha je veľmi jednoduchá. Je jednokomorový, takže hlavná vnútorná komora sa nedá rozdeliť na samostatné časti. Mne to osobne vôbec neprekáža, keďže som to aj tak nikdy nevyužíval ani pri iných batohoch. Podstatné je, že vstup do hlavnej komory je zhora aj zdola, čo uľahčuje prístup k veciam v batohu.

Okrem hlavnej komory môžeme nájsť dve menšie vrecká vo veku batoha a taktiež dve malé vrecká na bedrovom páse. Úložný priestor je najmä vo vreckách na bedrovom páse dosť obmedzený. Ťažko sa sem vojde menší mobil, no lepšie je tam dať napríklad čelovku alebo menší nôž. Tieto dve vrecká sú síce malé, ale zároveň neprekážajú. Na predošlom batohu, čo som mal, boli vrecká a aj celý bedrový pás obrie. Pokojne sa tam vošiel mobil. Pri chôdzi mi však dosť prekážali. Celý bedrový pás je veľmi dobre odvetraný.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Na vonkajších stranách batoha sú ešte tri sieťové vrecká. Dve klasicky po stranách a jedno veľké vpredu. Musím pochváliť látku, z ktorej sú vyrobené. Je veľmi pružná a zároveň odolná. Prakticky sa nedajú roztrhnúť, pokiaľ nezablúdite niekam do poriadnych kríkov. Za sieťky sa zároveň dá napchať pomerne veľa vecí.

Samozrejmosťou je množstvo popruhov, na ktoré sa dá pripevniť ďalšia výbava z vonkajšej strany batohu. Osprey je známy svojim systémom na upevnenie turistických palíc Stow-on-the-Go. Samozrejme, nechýba ani na tomto ruksaku. Keďže paličky nenosím, neviem zhodnotiť ako je systém prínosný. Mal by vám však ušetriť zdĺhavé skladanie batohu z chrbta, keď chcete palice odložiť.

Osprey Talon 44
Osprey Talon 44

Skúsenosti

Osprey Talon 44 mám takmer dva roky a za ten čas som s ním pochodil kadečo. Veľmi ma prekvapuje kvalita batoha oproti iným značkám, ktoré som dovtedy mal. Párkrát som batoh doslova natlačil vecami a aj keď som niektoré zipsy ťahal až na doraz, tak to vydržali. Za celý čas sa mi nepodarilo nič odtrhnúť, čo je celkom výnimočné.

Veľkosť a objem batoha sú podľa mňa ideálne. Je dosť veľký na to, aby sa tam vošlo všetko potrebné, ale dosť malý, aby si turista nepribalil hlúposti. Je to ruksak na hrebeň Veľkej Fatry, ale aj na mesačnú túru.

Je aj niekoľko vecí, ktoré sa mi na batohu nepáčia. Prvá z nich sú diery v bočných sieťových vreckách. Neviem načo sú dobré, ale ja som k nim žiadne využitie nenašiel. Dobré sú jedine na stratu menších vecí, ktoré si sem odložím. Preto musím dávať pozor a na stranu, kde je diera, vždy dať fľašu alebo niečo väčšie.

Druhá vec, čo sa mi nepáči je, že výrobca nedáva k batohu automaticky pláštenku. Aj u lacnejších výrobcov to býva zvykom. Nebol by to až taký problém, keby pláštenka nestála 50,- €, čo je takmer polovica ceny batohu. Preto som si kúpil lacnejšiu pláštenku od iného výrobcu.

Posledná vec, ktorú môžem batohu vytknúť, sú relatívne úzke popruhy. Keby boli o tretinu širšie, boli by oveľa pohodlnejšie. Pokiaľ je však celková hmotnosť batoha 12 - 13 kg, nosí sa fakt paráde. Aj 15 kg sa dá zvládnuť. No ak prekročíte 15 kg, tak začína byť nosenie dosť nepríjemné. Talon však nie je stavaný na veľké váhy a ideálne zaťaženie aj podľa výrobcu je 13 kg.

Po 6646 km sú na ruksaku badateľné známky používania. Najviac exponované časti sú ošúchané od trenia pri chôdzi. Pár dierok sa nájde aj v sieťkach a samotnej látke batohu. Tie som však spôsobil ja, keď som batoh hodil z útesu cez husté kriačiny na pláž. Aj napriek pár dierkam prežil karambol pomerne dobre.

Na záver konštatujem, že som s batohom celkovo spokojný a rád si aj nabudúce kúpim ruksak od rovnakého výrobcu.

Fotogaléria k článku

Najnovšie