Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Prístrešok v sedle Príslop
Prístrešok v sedle Príslop Zatvoriť

Prístrešok Sedlo Príslop

Sedlo Príslop som navštívil zatiaľ dvakrát. Pri mojej prvej návšteve som bol sklamaný zo zničeného zrubu v sedle Príslop. Po vyše roku som sedlo navštívil opäť, ale tentokrát ma potešil nový prístrešok, o ktorom som sa dozvedel pár týždňov skôr z fotiek galérie od našej autorky Jany Bílešovej.

Poloha
pomedzie Kysucké a Oravské Beskydy: sedlo Príslop
Nadmorská výška
949 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 49.40681 ° SŠ
dĺžka: 19.10495 ° VD
» Mapa
Nocľah
osem ľudí na podlahe s vlastným spacím vakom a karimatkou
Prevádzka
trojsezónna (bez vykurovacieho telesa)
Voda
bez prameň v blízkom okolí

Poloha

Prístrešok sa nachádza priamo v sedle Príslop, pár metrov od modrej značky z Talapkovho Beskydu na Rycierovu horu. Popri prístrešku vedie zelená trasa spájajúca Vychylovku, konkrétne jej osadu Šudovci, s poľskou dedinou Soblówka. Z poľskej strany sa sem dá dostať žltou trasou spájajúcou sedlo Príslop so Schroniskom Rycerzowa.

Prístup

  • z obce Vychylovska, Šudovci (bus) 2,5 km (50 minút) po zelenej značke,
  • z Rycierovej hory 2 km (35 minút) po modrej značke,
  • z poľskej dediny Soblówka 5 km (1.30 h) po zelenej značke.

Objekt

Prístrešok je pomerne jednoduchá, drevená stavba s rozmerom asi 5,5 x 4 metre. Nachádza sa tu robustný stôl a viacero lavíc. Podlaha je tvorená drevenými doskami. Okolo trámov prístrešku sú upevnené gumené fólie chrániace pred vetrom. Nevyzerajú najmä zvonku veľmi esteticky, ale určite poslúžia v prípade nepriaznivého počasia. Rozľahlý priestor vo vnútri umožňuje po odsunutí stola vyspať sa dnu ôsmim ľuďom.

Voda

Ako už uvádza náš autor - Anton Záhradník, ktorý v minulosti odprezentoval neexistujúci zrub v sedle Príslop, ktorý stál pár desiatok metrov ďalej: „Voda sa v tesnej blízkosti nenachádza, aj keď podľa mapy sú tu prameniská potokov pretekajúcich cez osadu Podrycierová a obec Soblówka. Ja som ju tam neobjavil.“ S vodou v sedle mám rovnaké skúsenosti. Podobne ako citovaný, ani ja som pri svojej prvej návšteve sedla Príslop vodu na poľskej strane neobjavil.

Verím, že predstavený prístrešok v sedle Príslop bude turistom objavujúcim Kysucké a Oravské Beskydy slúžiť ešte dlho.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Fotogaléria k článku

Najnovšie

Búda Chatrč pod Hrádkom

Na lokálnych trasách západným Podpoľaním veľa možností na skrytie sa niet. Ale iste poteší znalosť búdy pod Hrádkom, ktorá by mohla poslúžiť nielen ako úkryt pred dažďom, ale aj …

Henrich Tomáš