Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Mengusovce a vejár tatranského hrebeňa
Mengusovce a vejár tatranského hrebeňa Zatvoriť

Túra NCH Kimbiark – borovicový les a najkrajší výhľad na Vysoké Tatry

Nenápadný kopec Bôrik nad Svitom poznajú motoristi vďaka rovnomennému tunelu na diaľnici D1. Je na ňom borovicový les a viacero vyhliadok na okolité pohoria. Nad obcou Mengusovce je z neho možno najkrajší výhľad na Vysoké Tatry. Náučný chodník Kimbiark vaše vedomosti rozšíri o geologické a archeologické zaujímavosti. Je krátky, nenáročný, vhodný aj pre menšie deti či seniorov a odporúčame ho, keď v Tatrách nie je najvľúdnejšie počasie. Vyhraďte si naň dve hodiny.

Vzdialenosť
6 km
Prevýšenie
+245 m stúpanie, -245 m klesanie
Náročnosť
ľahká, 1. stupeň z 5-dielnej Hiking stupnice
Čas
1 deň
Obdobie
jar – 25.03.2023
Pohoria
Podtatranská kotlina - Popradská kotlina (ochranné pásmo Tatranského národného parku)
Trasa
Voda
na trasie nie je žiadny zdroj vody
Doprava
Svit (vlak, bus, parkovanie v mestskej časti Pod Skalkou / Podskalka pri kostole)
SHOCart mapy
» č.1097 Vysoké Tatry (1:50.000)

Sobotné ráno v Tatrách dnes neponúka z okna známe výhľady, iba mraky "po zem", trochu dažďa a vetrisko. Deň ako stvorený vybehnúť dolu do Popradu a doplniť niečo do turistickej výbavy. Keď sa už hotujeme vrátiť hore domov, tak nás prekvapí zmena počasia a prepadne chuť na prechádzku. Syn mi ponúka vychádzku zo Svitu. Žeby to bol náučný chodník Kimbiark? Výborne, dávno som mala naň zálusk.

Mesto Svit

Leží západne od Popradu v Popradskej kotline na jej styku s Kozími chrbtami pri rieke Poprad. Je jedným z najmladších na Slovensku. Vzniklo v druhej polovici 30. rokov 20. storočia postavením veľkej továrne na výrobu umelého hodvábu rodinou československých priemyselníkov Baťovcov a osady okolo nej. S výstavbou sa začalo po odvodnení močaristých pozemkov obce Veľká podľa územného plánu českých funkcionalistických architektov Vladimíra Karfíka a Františka Lydie Gahuru v podobnom duchu, ako to bolo v prípade moravského mesta Zlín. Štatút mesta získal v roku 1962. Jedinou stavebnou národnou kultúrnou pamiatkou v meste je funkcionalistická výpravná budova železničnej stanice Svit s veľkou sklenou vitrážou, projektovanou baťovými architektmi, ale dostavanou až v roku 1969. V časti budovy stanice sídli múzeum Baťa pod Tatrami.

Náučný chodník Kimbiark

Chránené územie Bôrik bolo vyhlásené v roku 1991 na ochranu významnej botanickej lokality na triasových dolomitoch chočského príkrovu (hronika) na juhozápadom svahu nápadného vrchu Bôrik (922 m n. m.) vo výbežku Kozích chrbtov do Popradskej kotliny medzi Mengusovcami a Svitom, kde sa stretávajú dealpínske, prealpínske a xerotermné prvky flóry a vegetácie. Prevládajúcimi lesnými spoločenstvami sú reliktné borovicové lesy s bohatým bylinným podrastom. Náučný chodník vedúci cez celý vrch Bôrik dostal pomenovanie podľa jeho ľudového názvu – Kimbiark.

Náučná trasa sa začína pri ZŠ vo Svite, prechádza Baťovou kolóniou a pokračuje v časti Pod Skalkou, kde sa k nemu pripojíme tiež. Parkujeme pri kostole svätého Jozefa robotníka. Vyjdeme cestou kúsok do kopca a už na nás mrká tabuľa NCH č. 3, ktorá je venovaná archeologickej lokalite Kimbiark. Najstaršie doklady osídlenia siahajú do začiatku mladšieho paleolitu (40-tis. rokov p. n. l.). Takže sme na naozaj výnimočnom mieste.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Celú vychádzku kráčame po mäkkom chodníku v objatí borovicového lesa, výhľady sa nám sem-tam otvoria iba ako malé okno, miestami prechádzame širokou lúkou a štíty sa ukážu v celej majestátnosti. Vtedy postojíme, pofotíme, posedíme na malej lavičke. Chodník chvíľku stúpa, ponúkne rovinku po vrstevnici, malé briežky dolu či hore. Celý je krásne hravý, akoby nás chcel prekvapiť niečim novým, iným, prekvapujúcim.

Ochotnícke divadlo Mengusovce - milou kultúrnou vsuvkou je priblíženie histórie ochotníckeho divadla. Na Bôriku sa v roku 1931 uskutočnilo predstavenie "Jánošík", ktoré videlo viac ako tisíc ľudí, čo bolo v tej dobe neslýchané. Hercami boli mladí, dospelí, dokonca starci v historických krojoch.

Keď opustíme les a pred nami sa ako vejár rozprestrie nádherný výhľad na Vysoké Tatry, mám zatajený dych. Je síce pravda, že je to moja najmilšia výjazdová cesta do Tatier, ktorou som prešla autom nespočetne veľakrát, no pohľad z náprotivného vrchu Bôrik je však ešte oveľa pôsobivejší. Asi preto nám trvá dlhšiu chvíľku, kým sa pohľadu nabažíme.

Od najkrajšieho výhľadového bodu nad Mengusovcami sa vraciame širokou lúkou a potom chodníkom popri riečke Poprad. Podídeme diaľnicu D1, na lúke po pravej ruke bola kedysi krátka zjazdovka s vlekom, z ktorého tu zostalo iba zopár stĺpov. Nie je divu, veď so snehom je to v nižších polohách z roka na rok horšie. Opäť minieme lúčku s tabuľou a vychádzku zakončíme na parkovisku pri kostole v Podskalke.

Záver

Tešíme sa, že sa nám predsa podarilo stráviť dve hodinky na vzduchu a naše milované Tatry poobdivovať z diaľky. Rýchlo vybehneme do Smokovca, odstavíme tátoša na parkovisku pred domov a ešte zabehneme na jedno - dve čapované pivká.

Vychádzku odporúčam všetkým, ktorí sú závislí od pohybu na čerstvom vzduchu a pohľady na krásne stromy, široké lúky a štíty im vyvolávajú úsmev na tvári a pohladia dušu, tak ako nám.

Fotogaléria k článku

Najnovšie