Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Útulnička v Zátinách
Útulnička v Zátinách Zatvoriť

Búda Urbárska búda v Zátinách

V severnej časti Ponitrianskej magistrály nie je veľa miest, kde by sa dalo uchýliť vo chvíľach nepohody. Jedno z mála je medzi Veľkým Gričom a Bielym kameňom. Neleží priamo na trase, no možno dvesto metrov nie je v prípade nutnosti žiadny problém.

Poloha
Vtáčnik: v Zátinách pri lesnej ceste (závora)
Nadmorská výška
832 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.704705 ° SŠ
dĺžka: 18.695042 ° VD
» Mapa
Nocľah
núdzovo pre maximálne štyri osoby na podlahe s vlastným spacím vakom a karimatkou
Prevádzka
trojsezónna (bez vykurovacieho telesa)
Voda
výdatný prameň smer Križkovce po lesnej ceste (1 km na zelenej značke)
Kontakt
majiteľ objektu: Bývalí majitelia (Urbáru obce Cigeľ)
971 01 Cigeľ

Poloha

Hlavným orientačným bodom v tomto prípade bude kaplnka v Zátinách. Leží priamo na červeno značenej hlavnej turistickej značke vedúcej hrebeňom Vtáčnika - Ponitrianskej magistrále. Nachádza sa prakticky v najnižšom bode medzi spomínanými vrcholmi, tesne pred prudkým naberaním výšky k rázcestiu Dierovce. Miesto ponúka síce posedenie, neposkytne však žiadnu ochranu pútnikovi proti poveternostným vplyvom. Stačí klesnúť zvážnicou k smerovníku zimného lyžiarskeho značenia s názvom Kaplnka. Tam odbočiť vpravo, po vrstevnici prebiehajúcej zvážnici smer Krížkovce a po chvíli sme pri cieli. Útulnička leží na okraji lesnej cesty, v zime značenej lyžiarskej trasy, pár metrov za rampou uzatvárajúcou vstup do Zátin.

Objekt

Ide o celodrevenú stavbu s otvoreným dverovým otvorom. Rozmerovo zaberá plochu asi 3,5 x 2 m. Strecha je sedlová, kvalitne zaizolovaná lepenkou. Nebezpečenstvo zatekania z tejto strany nehrozí. V prípade prudkého bočného dažďa sa to nedá povedať o stenách. Použitý materiál nezabezpečí jeho absolútnu odolnosť voči vode. No to je extrémny prípad. Malé okenné otvory sa dajú uzavrieť posuvnými okenicami. Podlaha je tvorená guľatinou, čo zabezpečuje sucho aj v daždivejšom období. Vnútorné vybavenie tvoria úzke lavice pozdĺž dlhších strán a voľne položený stôl medzi nimi.

Primárne sympatická stavbička nie je určená na nocľah. Slúži skôr na krátkodobý oddych. Možnosť nocľahu s obmedzením pre maximálne štyri osoby by som nevylučoval. Bola by to improvizácia, pre typ podlahy by si vyžadovala hrubšiu podložku. Ale ak núdza pritlačí, dá sa všetko.

Voda

Toaletu som v okolí nespozoroval. Nie je tu ani ohnisko, čo vzhľadom k polohe v lesnom poraste je prirodzené. Voda je k dispozícii o kilometer ďalej po zvážnici smerom na Križkovce. Ide o výdatný prameň, nemal by byť problém ani v suchom lete.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Objekt ťažko nazvať útulňou v tom zmysle, ako ho chápeme v turistickej verejnosti. Ako prístrešok taktiež nezodpovedá významu pojmu. Preto ho nazývam zdrobneninou. Svojou solídnosťou a funkčnosťou si zaslúži svoje miesto v turistickej mape.

Fotogaléria k článku

Najnovšie

Búda Chatrč pod Hrádkom

Na lokálnych trasách západným Podpoľaním veľa možností na skrytie sa niet. Ale iste poteší znalosť búdy pod Hrádkom, ktorá by mohla poslúžiť nielen ako úkryt pred dažďom, ale aj …

Henrich Tomáš