Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Prístrešok Herberk
Prístrešok Herberk Zatvoriť

Prístrešok Herberk pod Kykulou

Pod vrchom Kykula, na moravskej strane Bielych Karpát, sa nachádza neveľký, z troch strán otvorený prístrešok, ktorý ochráni pred nepohodou a poskytne dočasný úkryt.

Poloha
Biele / Bílé Karpaty (CHKO Biele / Bílé Karpaty)
Nadmorská výška
570 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.9333 ° SŠ
dĺžka: 17.8583 ° VD
» Mapa
Nocľah
4 - 5 osôb s vlastnou výbavou
Prevádzka
trojsezónna (bez vykurovacieho telesa)
Voda
studnička Pod Lipou, studnička U chaty (podľa máp, neoverené)
Dalšie info
v blízkosti sa nachádzajú obydlia

Poloha

Prístrešok stojí približne 20 minút od červenej značky Cesty hrdinov SNP (E8), z ktorej k nemu a ďalej nadol do Starého Hrozenkova odbočuje lesná asfaltová cesta.

Prístup

  • Z rázcestia červenej a modrej značky Kykula, sedlo treba pokračovať približne 400 metrov po červenej smerom na Mikulčin vrch, tu odbočiť po asfaltke doprava až k prístrešku, spolu 1,6 km;
  • Od rybníka v Starom Hrozenkove pri hlavnej ceste E50 odbočiť na asfaltku a po nej 4,3 km k prístrešku.

Časť asfaltky zo Starého Hrozenkova je možné skrátiť po Chocholanskej ceste, chodník ňou je však málo používaný a na dvoch miestach zahádzaný raždím.

Objekt

Prístrešok je vyrobený z oceľových profilov, strecha je z vlnitého plechu. Zadná stena je taktiež plechová, zvyšné tri strany sú otvorené. Na jednej z užších strán je uložených niekoľko drevených paliet, pri zadnej stene sa nachádza drevená lavica. Inak je vnútro prístrešku voľné. Podlahu tvorí udupaná hlina a štrk. Celkový využiteľný priestor pod strieškou je približne 2 x 5 metrov. Ohnisko som tu nevidel.

Prístrešok poslúži nielen pre putujúcich z Dukly na Devín, či naopak, ale aj pre tulákov, prechádzajúcich malebným kopaničiarskym krajom pod Mikulčiným vrchom a Veľkým Lopeníkom. Vzhľadom na blízke osídlenie je potrebné počítať s dohľadom miestnych obyvateľov.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Okolie

Tesne vedľa prístrešku prechádza asfaltová cesta prístupná pre bicykle i verejnú dopravu. Vzhľadom na polohu tesne pod hlavným hrebeňom Bielych Karpát zrejme nebude príliš frekventovaná, predsa len však treba rátať s istou premávkou. V tesnej blízkosti nad prístreškom sa nachádza rodinný dom, ďalšie obydlia sú nad ním.

Cestou popri prístrešku vedie náučný chodník Okolo Hrozenka, ktorý na ôsmich zastávkach oboznamuje so životom na Kopaniciach.

Nad cestou prechádzajúcou okolo sa nachádza prírodná rezervácia Ve vlčí, s bohatým zastúpením chránených rastlín. Neďaleko je možné vidieť chránený strom Lipa u Šamáků, vysokú 27 metrov, s obvodom kmeňa vyše 5 metrov.

Voda

V okolí prístrešku som nevidel voľne prístupný prameň. Na mapách je však v okolí vyznačených viacero studničiek a tiež je možnosť opýtať sa na vodu v okolitých domoch.

Fotogaléria k článku

Najnovšie