Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Črievičník papučkový. Foto Soňa Mäkká
Črievičník papučkový. Foto Soňa Mäkká Zatvoriť

Basecamp Jarné túry za orchideami a na bicykli

Na mnohých miestach už kvitnú orchidey, jedny z najvýstavnejších kvetov v slovenskej prírode. Môžete sa za nimi vybrať na Poľanu, do Polonín, Malých Karpát aj neďaleko Hanušoviec nad Topľou. Pridali sme cyklotúru cez Manínsku a Kostoleckú tiesňavu aj k vodopádu na Pokutskom potoku. S deťmi môžete navštíviť rozhľadne na Liptove.

Aktuálne

Stredisko lavínovej prevencie ukončilo pravidelné vydávanie lavínových správ pre sezónu 2022/2023. Silné oteplenie spojené s dažďom spôsobilo rýchle topenie snehovej pokrývky a tá sa nachádza už iba vo vysokých polohách zhruba nad 1700 m n. m.

Tip na túru

Marián Jaššo sa vybral na botanickú exkurziu neďaleko Hanušoviec nad Topľou. Podarilo sa mu naživo vidieť jednu z našich najkrajších orchideí, črievičník papučkový, no aj ďalšie orchidey ako prilbovku bielu, vemenníček zelený, vstavače, hniezdovku hlístovú a bradáčik vajcovitolistý. Túru spestril zatopený lom Skrabské s tyrkysovou vodou.

Ďalšie tipy

  • Poloniny: Ďalšie nádherné orchidey si môžete pozrieť v národnom parku Poloniny neďaleko Balnice na hranici s Poľskom. Videli sme tu vemenník dvojlistý, hniezdovku hlístovú aj vstavače. K tomu dve nádherné bobrie hrádze a lesnú železničku.
    Poloniny: za bobrami, jedľobučinami a hviezdami

    [ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

  • Poľana: Orchidey a ďalšie krásne kvety si môžete v tomto období pozrieť aj na Poľane. Danka Tomášiková navštívila v rámci botanickej vychádzky aj najlepšiu vyhliadku do krátera Poľany Katruška a vodopád Bystrô.
    Na Poľane s biológom Petrom Urbanom

Viac ako 20 druhov orchideí rastie aj na Devínskej Kobyle pri Bratislave.
Štátny ochranár: Orchidey zachraňujú kozy, výrub nepôvodných stromov aj polícia

Tipy na túru s deťmi

Veľmi pekný jarný tip na Liptove popísala Andrea Morongová. Z Veľkého Borového si môžete urobiť výlet na rozhľadňu Súšava, v samotnej obci je ďalšia menšia rozhľadňa. Poblíž je aj miesto, kam dopadol v máji 1895 meteorit.

Ďalší tip

  • Malé Karpaty: Starý plášť je neznačený kopec neďaleko červenej malokarpatskej hrebeňovky (Štefánikova magistrála). Trasa začína v obci Plavecký Mikuláš. Vedie Mokrou dolinou okolo voľne prístupnej jaskyne Deravá skala. Na Starý plášť odbočíme o niečo neskôr, trasa nie je orientačne náročná. Vrchol je otvorený, trávnatý hrebienok so skalami, s krásnymi výhľadmi na Malé Karpaty a s fotogenickou lavičkou.

Na Starý plášť s dieťaťom

Tip na cyklotúru

Považská Bystrica má v susedstve viacero prírodných atrakcií. Michal Bukvai prešiel na bicykli Manínsku a Kostoleckú tiesňavu. Na najužsom mieste Manínskej tiesňavy je vozovka vytvorená preklenutím Manínskeho potoka drevenými trámami. V Kostoleckej môžete obdivovať Kostolecký dóm, najväčší skalný previs na Slovensku.

Túra pokračovala cez lúky s výhľadmi na Veľký a Malý Manín do osady Jablonové, ďalej cez Predmier, popri vodnej nádrži Beňov, po hrádzi Hrušovského kanála a k Udiči s výhľadom na Vrštaské bradlá.

Ďalší tip

  • Vtáčnik je neveľké horstvo na strednom Slovensku. Ponúka nielen veľa príležitostí na pešiu turistiku, ale aj na cyklovýlety. Jednu kratšiu bicyklovú túru vysoko pod hlavný hrebeň pohoria absolvoval Ján Roháč v peknú májovú nedeľu.

Bicyklom k vodopádu na Pokutskom potoku

Extra

Michal Bukvai popísal v samostatnom článku kvety, ktoré môžeme okolo seba vidieť v prírode počas jari.

Z fotogalérie

Skrývačka
Skrývačka – Foto: Galéria / Martin Drahomirecký

Počasie

Podľa SHMÚ bude v sobotu malá, miestami prechodne zväčšená oblačnosť. Ojedinele, na severe cez deň miestami prehánky. Ojedinele búrky. Zrána ojedinele hmla. Najvyššia denná teplota 22 až 27 st., na Orave, Liptove a hornom Spiši miestami okolo 20 stupňov.

Rovnaké počasie bude aj v nedeľu.

Obmedzenia na turistických chodníkoch

Via ferrata Zobor je otvorená, ostatné ferraty sú sezónne uzatvorené.

Vysoké Tatry
HZS neodporúča používať úsek chodníka - magistrály rázcestie Trigan - Popradské pleso červená značka v zimnom období. Bezpečná alternatíva je zelený chodník. Následkom predchádzajúcich veľmi daždivých dní sú chodníky rozmočené a potoky rozvodnené. Vo vysokých polohách, nad 1600 m n.m., je stále snehová pokrývka.

Malá Fatra
Od 01.03.2023 do 15.06.2023 platí uzávera z dôvodu ochrany prírody a to na týchto chodníkoch: Medziholie – Veľký Rozsutec – Medzirozsutce (červená turistická značka) Obšívanka – Malé nocľahy (modrá turistická značka) Vendovka – Malý Kriváň (modrá turistická značka).

Správa Národného parku Malá Fatra uzavrela turistický chodník Sedlo Podžiar - Boboty - Tiesňavy kvôli hniezdeniu dravých vtákov. Obmedzenie bude trvať do 15.augusta 2023.

Západné Tatry a Chočské vrchy
Na chodníkoch sú rovnaké podmienky ako pri Vysokých Tatrách. Zelený TZCH Svorad - Špania - Lomnô (Lomné) a zelený TZCH Prosečné - Dol. Borovianky je zle značený, s obmedzenou priechodnosťou (množstvo popadaných stromov a zarastený). Strhnuté a v zlom technickom stave sú mostíky v Bobroveckej doline, Hlbokej doline a Bystrej doline.

Nízke Tatry
Na chodníkoch sú rovnaké podmienky ako pri Vysokých Tatrách. Z dôvodu množstva popadaných stromov je ťažko priechodný červený chodník od Širokej doliny smerom na Peknú vyhliadku, červený chodník z Ludrovej na Salatín.

Slovenský raj

V roklinách je zvýšený stav vody. Chodníky v celom NP Slovenský raj sú rozmočené a bahnisté.

Pieniny
Od 3. apríla do 30. júna 2023 je z dôvodu prebiehajúcich rekonštrukčných prác úplne uzatvorená cesta v Prielome Dunajca. Rovnako bude uzatvorená aj žltá turistická trasa v úseku Targov – Huta.

Najnovšie

Búda Chatrč pod Hrádkom

Na lokálnych trasách západným Podpoľaním veľa možností na skrytie sa niet. Ale iste poteší znalosť búdy pod Hrádkom, ktorá by mohla poslúžiť nielen ako úkryt pred dažďom, ale aj …

Henrich Tomáš