Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Areál strelnice Rákoš
Areál strelnice Rákoš Zatvoriť

Prístrešok Strelnica Rákoš

Pri návšteve Gemera, špeciálne okolia Rákoša s jej historickými pamiatkami, je tulácky stav odkázaný buď na platené spanie, i to veľmi v malom počte alebo na divoko v prírode. Slušné možnosti ponúka oddychová zóna Strelnice medzi dedinou Rákoš a osadou Rákošská Baňa.

Poloha
Revúcka vrchovina: 10 minút od cintorína pri osade Rákošská Baňa smerom na Rákoš v blízkosti zelenej značky
Nadmorská výška
395 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.604605 ° SŠ
dĺžka: 20.141596 ° VD
» Mapa
Nocľah
núdzovo asi 20 osôb s vlastnou karimatkou a spacím vakom vo veľkom prístrešku
Prevádzka
trojsezonna (bez vykurovacieho telesa)
Voda
vodovodná točka
Kontakt
Technické športy základná organizácia Rákoš
Rákoš 6
049 61 Rákoš
facebook TŠZO
Spojenie
Rákoš (bus), Sirk-Červeňany (bus)
Dalšie info
verejná strelnica, ktorá je využívaná na športové streľby

Poloha a prístup

Areál Strelnice sa nachádza blízko zelenej značky, ktorá vedie od obce Rákoš okolo stredovekého kostolíka smerom k osade Rákošská Baňa. K oddychovej zóne vedie neznačená zvážnica, ktorá v blízkosti cintorína odbáča smerom do lesa. Po asi 10 minútach sa dá dostať k oddychovej zóne.

  • Po zelenej z Rákoša k cintorínu za asi 15 minút a od rázcestia ciest asi 10 minút;
  • Po zelenej z Rákošskej Bane k cintorínu za asi 10 minút a odtiaľ asi 10 minút.

Areál strelnice

Areál športovej strelnice bol vybudovaný vďaka podpore Slovenských magnezitových závodov Jelšava a pozostáva z niekoľkých objektov. Všetky ponúkajú vynikajúce trojsezónne strávenie noci. Majiteľom strelnice sú Technické športy základná organizácia Rákoš.

Najväčší objekt - veľký drevený altánok s plnou zadnou stenou a ľavou na pol steny a zvyškom s ochodzou z latiek. Príslušenstvo tvorí niekoľko lavíc a stolov, ktoré však nie sú veľmi vhodné na spanie. A tak najideálnejšou možnosťou je spať na betónovej dlažbe. Tu si nájde miesto aj pätnástka osôb.

Ďalšia možnosť sa naskytá v podlhovastom prístrešku bez stien, asi staršieho dáta a ktorý tvorí len jeden dlhý stôl, resp. rad stolov s napevno pripojenými lavicami. Na širokom stole si nájde miesto pätica spiacich. Aj keď prístrešok nemá bočné steny, pred bočným dažďom a asi aj pred vetrom ochráni jeho situovanie v lese.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Poslednú možnosť strávenia noci ponúka objekt samotnej strelnice. Tvorí ju murovaná stavba s časťou, kde sa nachádza miestnosť, ktorá je zavretá a voľne prístupné miesto (na streľbu), ktoré je pod strechou a má jednu zadnú stenu, plus bočnú, takže ponúka závetrie. Nachádza sa tu pár lavíc a stolov, kde by sa dalo prespať, ako aj na dlažbe.

Voda

V areáli strelnice sa nachádza studňa (vodovod) s točkou, z ktorej sa toho času dala nabrať voda.

Fotogaléria k článku

Najnovšie

Búda Chatrč pod Hrádkom

Na lokálnych trasách západným Podpoľaním veľa možností na skrytie sa niet. Ale iste poteší znalosť búdy pod Hrádkom, ktorá by mohla poslúžiť nielen ako úkryt pred dažďom, ale aj …

Henrich Tomáš