Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Modré hory
Modré hory Zatvoriť

Túra Modré hory - kraj vinárskych modrých odrôd

Modré hory sú krajom vinohradov s vinohradníckymi pivničkami. Ak išiel človek do vinice, hovorilo sa, že ide do hory. Slovo „hora“ vychádza zo starého označenia pre vinohrad. Mikroregión Modré hory spája päť vinárskych obcí Velké Pavlovice, Němčičky, Bořetice, Kobylí a Vrbice. Pre milovníkov červeného vína sú Modré hory príjemnou návštevou. Typické odrody kraja sú Frankovka, Svätovavrinecké, Modrý Portugal a André. Vinná réva sa tu pestuje od prvej polovice 13. stor.

Rozhodli sme sa stráviť pekný sobotný deň návštevou lokality Modré hory. Môj otec má v auguste narodeniny, tak sme si dopriali zážitkový deň vo vinohradníckej oblasti Modré hory. Slnečná sobota bola ako stvorená na výlet. Prvou našou zastávkou bola obec Velké Pavlovice, ktorá je známa sladkými marhuľami. Navštívili sme tunajšiu turistickú kanceláriu, v ktorej som získala materiály o oblasti. Z centra mesta vedie náučná trasa „Zastavenie v kraji vína a marhúľ“ k vinárskej uličke pod Starou horou, kde sa nachádzajú moderné farebné domy, ktoré sú vybavené archívnymi pivnicami. Tvorí ju pätnásť pestrofarebných domov. Architektúra nových pivníc „la gaudiwasser“ (opilé sklepy), vyzerajú akoby tancovali.

Poschodové pivničky

Vybrali sme sa náučným chodníkom Velké Pavlovice, ktorý má dĺžku 10,5 km. Dostali sme sa k vysokej drevenej rozhľadni Slunečná. Z jej vrcholovej vyhliadkovej plošiny sa nám naskytli výhľady na vinohrady. Pozreli sme si tunajšiu vínnu pivničku a vybrali sme sa do najvyššie položenej vinárskej obce Vrbice. V obci vládol neskutočný pokoj a kľud. Hlavným lákadlom oblasti sú sedemposchodové vínne pivničky. Malebné starobylé pivničky na mňa pôsobili ako hobitie domčeky z filmu Hobit. Nemusíte navštíviť ďaleký Nový Zéland, aby ste si pozreli hobitie obydlia, podobné nájdete na južnej Morave vo vinárskej obci Vrbice.

Pod kostolom sv. Jiljí sa nachádzajú vínne pivničky rozložené na niekoľkých terasách. Boli vyhĺbené do pieskovca až v siedmich poschodiach nad sebou a upútajú vás kamenné vstupy s goticky lomenými oblúkmi. Prvé chodby sa začali budovať na prelome 18. a 19. storočia, lisovne s kamenným priečelím boli k podzemným chodbám pristavené v polovici minulého storočia. Každá vínna ulička má svoje meno napr.: Na Sklepách, Pod kostelem. Na jednej z pivníc bolo napísané „Deň bez vína je ako deň bez slnka“.

V najvyššej časti vinárskej obce, ktorá sa nazýva od doby, kedy sa tu striedali hliadky ohlasujúce blížiaceho sa nepriateľa alebo nebezpečie – Stráž, sme si pozreli repliku dreveného veterného mlyna, ktorý je 5 metrov vysoký. Naskytli sa nám prekrásne výhľady do širokého okolia. V prípade nebezpečia tu miestni zapálili oheň, ktorým varovali okolité dediny, keď nepriateľ prekročil hranice. Ľudia sa schovali do podzemných úkrytov.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Opičie hory

Vinárska obec Vrbice sa nazýva „Opičie hory“. Vinári sa rozhodli urobiť si srandu samy zo seba a zvolili si za svojho maskota opičku Emilku. Pri príležitosti sviatku opičky Emilky organizujú jesenné putovanie po vínnych pivniciach spojené s ochutnávkou mladých vín. Počas otvorených pivníc s názvom Na Vrbicu pre opicu ponúkajú návštevníkom prístup do svojich pivníc.

V dedinke Bořetice sme navštívili hotel Kraví hora a pochutnali sme si na výbornej oškvarkovej nátierke. Pokračovali sme do recesistickej Slobodnej republiky Kraví hora, ktorú v roku 2000 založili vinári. Majú vlastného prezidenta, poštovú známku a menu. Nachádzajú sa tu vínne pivničky. Krásne namaľované a niektoré obsahovali vtipné názvy. Na území sa nachádza viac ako 260 vínnych pivníc. Tunajší kraj navštevuje veľké množstvo cyklistov, ktorí tu majú značené cyklochodníky a môžu zo sedla bicykla spoznať vinársky kraj Modrých hôr. Bořetice ležia v mierne zvlnenej krajine na úpätí Ždánického lesa.

Kývajúca sa rozhľadňa

Otec sa porozprával s miestnym vinárom, ktorý neváhal a pozval nás do svojej vínnej pivničky na ochutnávku červeného vínka. Ochutnávka dopadla na výbornú a kúpili sme si aj jednu fľaštičku. Pokračovali sme k drevenej rozhľadni Kraví hora, ktorá je 15 m vysoká. Vedľa rozhľadne sa nachádza kaplnka Boží muka. Prechádzali sme nádhernou slivkovou alejou a bolo cítiť ovocnú vôňu žltých sliviek. Obdivovali sme terasovité vinohrady, ktoré vytvárali malebný krajinársky ráz. Vystúpili sme na rozhľadňu, ktorá sa miestami kývala od vetra. Z veže sa nám naskytol pohľad na vinárske dedinky, prírodnú rezerváciu Zázmoníky, Pálavu. Rozhľadňa leží priamo na cykloturistickom chodníku Modré hory a Krajom André.

Pomník kvasnice

Z vyhliadky sme pokračovali prehliadkou ulice, ktorá bola plná vinohradníckych pivničiek. V jednej z pivníc ponúkali malé pohostenie, a tak sme neváhali a osviežili sa. Modré hory sa nám ukázali v podvečernom svetle. Nájdete tu aj Múr nárekov, kaplnku sv. Urbana, pomník kvasnice vínnej, Zvonicu slobody.

V obci Kobylí nájdete národopisné múzeum. Môžete navštíviť rozhľadňu Kobylí, ktorá sa nachádza na kopci Kobylí vrch. Rozhľadňa je bez jediného schodu a má tvar špirálovej rampy. Pri dobrej viditeľnosti môžete uvidieť vrcholky rakúskych Álp. V obci Nemčičky sa nachádza údajne najnižšie položený lyžiarsky vlek v strednej Európe (pozn. red.: na Slovensku sa nachádza vlek v obci Čechy v nadmorskej výške 156-187 m a vlek Nemčičky začína vo výške 197 m).

Po príjemnej návšteve regiónu Modré hory sme sa zastavili v Lednici, kde sme si pozreli nádherný zámok s parkom a rybníkmi. Na večeru sme si dopriali českú pochúťku knedlo-vepřo-zelo. Bol to príjemne strávený deň vo vinárskom kraji.

Fotogaléria k článku

Najnovšie