Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Päť Spišských plies v závere Malej Studenej doliny. Foto Soňa Mäkká
Päť Spišských plies v závere Malej Studenej doliny. Foto Soňa Mäkká Zatvoriť

Basecamp Tatranské chodníky sú otvorené, sedlá sú ešte pod snehom

Všetky tatranské chodníky sú oddnes otvorené, no vysokohorské sedlá sú ešte pod snehom. V špeciálnom tatranskom basecampe prinášame informácie o aktuálnom stave chodníkov a turistickej infraštruktúry a tipy na túry vo Vysokých, Západných aj Belianskych Tatrách.

Aktuálne podmienky

Podľa riaditeľa Horskej záchrannej služby Mareka Biskupiča sú podmienky nad 2000 m n. m. zradné. "Priečne sedlo aj Prielom sú pod snehom, navyše ešte prisnežilo. Nad 2000 metrov by mali mať turisti mačky a čakan." Zrána a v tieni sú snehové polia tvrdé ako betón.

Biskupič pripomenul nehodu z utorka, kedy sa na snehovom poli na Tatranskej magistrále pod Batizovským plesom pošmykol poľský turista. Pri páde utrpel poranenie hlavy a hornej končatiny.

Stav chodníkov a turistickej infraštruktúry

Pracovníci jednotlivých ochranných obvodov a Strediska starostlivosti o turistickú infraštruktúru podľa Martiny Petránovej zo správy parku postupne prechádzajú tie úseky turistických chodníkov, na ktorých už nie je sneh, a prípadné nedostatky priebežne odstraňujú. Aktuálne spriechodňujú chodník, ktorý je súčasťou cesty v Tichej doline. Tú ešte koncom zimy zavalili lavíny, ktoré spadli zo Žľabu Pitnej vody a svahov Liptovskej Tomanovej. Pokračovať budú v Kôprovej doline povyše Kmeťovho vodopádu v lokalite pod Hrubým. Pracovníci ochranného obvodu Habovka vymenili časť reťaze v lokalite Tiesňavy v Juráňovej doline a vydláždili časť chodníka.

V Jamníckej doline treba rátať s obmedzeniami, turistický chodník zavalili popadané stromy a miestami je ťažko priechodný, na odstránení následkov sa pracuje. Budúci týždeň, ak počasie dovolí, bude prebiehať montáž mosta na červenej a žltej TZT pri Chate pri Zelenom plese.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Zelený TZCH Svorad - Špania - Lomnô (Lomné) a zelený TZCH Prosečné - dolina Borovianky v Chočských vrchoch je zle značený, s obmedzenou priechodnosťou. Strhnuté a v zlom technickom stave sú mostíky v Bobroveckej doline, Hlbokej doline a Bystrej doline.

Ďalšie aktuality z TANAP-u

Správa Tatranského národného parku podľa Martiny Petránovej buduje v spoluprácu so Štátnou ochranou prírody kontajnerové stojiská odolné voči atakom medveďa. "Cieľom je prevencia výskytu medveďa hnedého v blízkosti ľudí a ľudských obydlí. Popri tom finišujeme s prípravou nového návštevného poriadku a pripravujeme projekty na čerpanie prostriedkov z eurofondov, vďaka ktorým máme v pláne napríklad aj obnovu terénnych staníc, ktoré by mohli slúžiť pre mäkký turizmus," uviedla Petránová.

Návštevný poriadok je stále v procese prípravy. Z rokovaní s Okresným úradom Prešov a Slovenským horolezeckým spolkom JAMES vyplynuli viaceré požiadavky na úpravu textovej aj grafickej časti. "Akceptovateľné pripomienky do prerokovaného návrhu návštevného poriadku zapracovávame a obsah čiastočne aktualizujeme. Po ich zapracovaní zašle Okresný úrad Prešov návrh návštevného poriadku na Ministerstvo životného prostredia SR a vyžiada si jeho súhlasné stanovisko. Po jeho doručení vydá okresný úrad vyhlášku Okresného úradu Prešov o Návštevnom poriadku TANAP-u a jeho ochrannom pásme, ktorá bude uverejnená vo Vestníku Vlády SR."

Pre majiteľov psov sa počas tohto leta nič nezmení. Keďže nový návštevný poriadok, ktorý ráta aj s výraznejším obmedzením vstupu psov do Tatranského národného parku, zatiaľ nebol schválený, štvornohí turisti do Tatier môžu, avšak podmienkou je, aby boli na vôdzke. Návštevníkov, ktorí majú rezervované pobyty v Tatrách počas leta či vopred naplánované túry, však môžeme uistiť, že aj v prípade, ak by bol nový návštevný poriadok schválený v najbližších týždňoch, táto letná sezóna dobehne podľa aktuálne platných pravidiel.

Tipy na túru

Bystrá lávka je jedno zo zaistených tatranských sediel. Dĺžkou zaisteného úseku síce neohúri, no pre sedemročné dieťa to znelo dostatočne atraktívne, najmä keď som mu sľúbila, že si zostup skrátime lanovkou. Atrakciou je vodopád Skok s reťazami nad ním a viaceré krásne plesá.

Klasický tatranský prechod jednou z najkrajších častí Tatier s výhľadom na dominanty Belianskych Tatier popísal Tomáš Vohlárik. Trasa má niekoľko možností ukončenia, či už od Veľkého Bieleho plesa na Chatu Plesnivec a do Tatranskej Kotliny, alebo na Chatu Pri Zelenom plese a následne do Doliny Bielej vody. Alebo Tomášovým variantom do Tatranskej Lomnice, prípadne s predĺžením na Hrebienok. "Odporúčam ju každému, kto má rád Tatry a nemusí pri každej túre vystúpiť na štít. Kvôli viacerým možnostiam ukončenia môžu túru absolvovať aj turisti so slabšou kondičkou."

Chata pod Rysmi je najvyššie položenou vysokohorskou chatou v Tatrách. Tiež sa na ňu vzťahuje sezónna uzávera, vybrať sa tam teda môžete oddnes. Ide o náročnejšiu celodennú túru, v tomto období tam tiež ešte rátajte so snehovými poliami. Mirka a Milan Kvietkovci tu boli s deťmi tak, že na Popradské pleso vyšliapali na bicykloch a pokračovali pešo. Zjazd namiesto pešieho šliapania na poslednom úseku túry bol vítaným bonusom.

Ďalšie tipy

  • Pohodový okruh z Dolného Smokovca, Pod Lesom cez Žákovskú poľanu si môžete urobiť sami, s kočíkom či na bicykli. Les od publikácie článku o niečo vyrástol, no okruh je stále rovnako príjemný.
    Mladým tatranským lesom s kočíkom

  • Bystrá je najvyšším vrcholom Západných Tatier s nádhernými kruhovými výhľadmi. Celodenný okruh vedie Bystrou a Kamenistou dolinou, môžete obdivovať rozľahlé lúky plné tatranských kvetov.
    Letná Bystrá - okruh z Podbanského

  • Kriváň je tatranská klasika, Peťo Nový si pre istotu vybral jesenný termín, ktorý prial menšej návštevnosti a dovolil mu urobiť tradične nádherné fotky. Aj počas leta sa však v Tatrách vyskytne okno suchšieho počasia bez búrok či dokonca oblakov, ako na vyššie spomínanej Bystrej. Privstať si sa však oplatí kvôli sviežemu tatranskému ráno aj kvôli popularite vrcholu.
    Výstup na Kriváň

Tip na cyklotúru

Jana Bílešová objavila s deťmi dobre značenú cyklotrasu z Bobrovca pod Západné Tatry. Na okruhu je viacero možností na oddych, Poľovníkov vodopád aj vodná nádrž Bobrovec.

Ďalšie tipy

Pavol Timko spojil dve najdlhšie južné tatranské doliny do jednej cyklotúry. V Tichej aj Kôprovej doline je viacero prístreškov, v ktorých sa môžete ukryť v prípade nestáleho počasia. V Kôprovej doline sa odporúčame zastaviť pri najvyššom vodopáde na Slovensku, Kmeťovom vodopáde.
Tichá a Kôprová dolina na bicykli

Cyklotúru na najvyššie položené miesto Vysokých Tatier, kam vedie asfaltová cesta, popísal Andrej Sijka. Okruh začína v Novej Lesnej, autor si odskočil ešte na Hrebienok a potom sa už vybral z Tatranskej Poliansky na Sliezsky dom na brehu Velického plesa.
Výšľap na Hrebienok a Sliezsky dom

Lezenie

Obľúbenú lezeckú cestu Kniha na Východnú Žeruchovú vežu nad Chatou pri Zelenom plese popísal Michal Mikuláš.

Extra tip

Na záver prinášame dvojdňový tip na potulky originálnym podhorím poľských Tatier, ktoré popísal Roman Matkovčík. Môžete tu obdivovať charakteristický ráz poľskej horskej krajiny s kulisou tatranských štítov. Čerešničkou je mlyn či zachovalé drevenice a zoskupenie takmer 60-tich pastierskych kolíb. Vybrať sa dá z viacerých vychádzok a sú zjazdné aj na horskom bicykli.

Príbeh

Boro Tomis:
A tak sme vyrazili. Lenže 14 ľudí s batohmi na cestách, to nebolo len tak. V preplnenom vlaku sme sa skoro ani nezmestili do jedného vagóna, v autobuse nás takmer odmietli, v krčme nemali pre nás dosť miesta. Ale to všetko sme prekonali a nakoniec sme sa do Roháčov dostali. Autobus nás vyložil okolo 17-tej hodiny na Zverovke a my sme po chvíle hľadania táboriska sedeli na brehu Studeného potoka a hľadeli celí vyjavení na to úžasné čudo, čo tu trčalo do sveta a nazývalo sa turistický kemp v lesíku pri chate Primula. Les bol prepchatý všetkými možnými stanmi, trabantmi, hliníkovými stoličkami a propán-butánovými varičmi, ktoré svorne hučali a produkovali kolektívny konzervový smrad a do toho hrali a spievali všetky možné magnetofóny a rádiá.

Z fotogalérie

Nižné Wahlenbergovo pleso
Nižné Wahlenbergovo pleso – Foto: Galéria / brigita

Počasie

Podľa SHMÚ bude v sobotu polooblačno až oblačno, vo východnej polovici oblačno až zamračené. Na viacerých miestach prehánky alebo dážď. Ojedinele búrky. Najvyššia denná teplota 21 až 26, na severe miestami okolo 19 stupňov. V nedeľu bude prevažne polooblačno, vo východnej polovici miestami oblačno. Miestami, najmä na východe, prehánky alebo dážď. Ojedinele búrky. Najvyššia denná teplota 22 až 27, na severe miestami okolo 20 stupňov.

Obmedzenia na turistických chodníkoch

Nízke Tatry
Vo vysokých polohách nad 2000 m je častý výskyt súvislých snehových polí. HZS odporúča mať vo výbave turistické mačky, paličky alebo čakan a zvýšiť opatrnosť pri pohybe. Z dôvodu množstva popadaných stromov je ťažko priechodný červený chodník od Širokej doliny smerom na Peknú vyhliadku, červený chodník z Ludrovej na Salatín.

Pieniny
Od 3. apríla do 30. júna 2023 je z dôvodu prebiehajúcich rekonštrukčných prác úplne uzatvorená cesta v Prielome Dunajca. Rovnako bude uzatvorená aj žltá turistická trasa v úseku Targov – Huta.

Aktuálne sezónne uzávery

Národný park Nízke Tatry

Sezónna uzávera týchto chodníkov do 30. júna:

  • Poľana – Zákľuky – Bôry – sedlo Sinej (sedlo Bohuša), žltá značka;
  • Kotliská – Skalka – Žiarska hoľa – Bosorky – sedlo pod Žiarom, žltá značka;
  • Demänovské sedlo – Kráľov stôl – sedlo Javorie a Krúpova hoľa (Krúpovské sedlo / Krúpovo sedlo) – Kráľov stôl, žltá značka.

Národný park Malá Fatra

Sezónna uzávera do 15. augusta:

  • Sedlo Podžiar - Boboty - Tiesňavy.

Všetky slovenské ferraty sú otvorené.

Najnovšie