Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Útulňa Jozefa Maka - Mihalinová
Útulňa Jozefa Maka - Mihalinová Zatvoriť

Útulňa Jozefa Maka na Mihalinovej

Útulňa Jozefa Maka v lokalite Mihalinová je prvá oficiálna útulňa v Malých Karpatoch, ktorá má primárne slúžiť diaľkovým turistom, ktorí putujú po Ceste hrdinov SNP alebo po Štefánikovej magistrále.

Poloha
Malé Karpaty: blízko rázcestia značiek Mihalinová pri trase Cesty hrdinov SNP (E8) a Štefánikovej magistrály
Nadmorská výška
412 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.581185 ° SŠ
dĺžka: 17.499799 ° VD
» Mapa
Nocľah
10 osôb s vlastnou karimatkou a spacím vakom
Prevádzka
celoročná (s vykurovacím telesom) a bez hospodára
Voda
20 minút po červenej smerom na Dobrú Vodu v lokalite Ľahký kameň (travertínové jazierka)
Kontakt
Klub slovenských turistov Hikemates
Dunajská 8
811 08 Bratislava - Staré Mesto
https://www.hikemates.com
info@hikemates.com
Spojenie
Horná Krupá, Prekážka (bus)
Dalšie info
https://www.hikemates.com/utulne/#utulna-jozefa-maka

Poloha

Útulňa sa nachádza 300 metrov severne od rázcestníka Mihalinová. Objekt je vidno priamo z rázcestia pomedzi stromy. Najlepší prístup je odbočiť od rázcestníka Mihalinová na žltú turistickú trasu smerom na Prekážku a potom zo žltej značky odbočiť na spevnenú cestu smerom k útulni.

Popis

V Malých Karpatoch bola v roku 2023 postavená prvá oficiálna útulňa pre turistov, ktorí putujú po Ceste hrdinov SNP. Útulňa bola pomenovaná po Jozefovi Makovi, ktorý je hlavnou postavou v rovnomennom románe od spisovateľa Jozefa Cígera-Hronského z roku 1933. Rázcestník bol premenovaný na „Mihalinová, útulňa“. Miestni ju nazývajú "útulňa na Mihalinovej".

Výstavbu útulne inicioval Klub slovenských turistov Hikemates z vyzbieraných finančných prostriedkov širokej turistickej verejnosti a z dotácie Trnavského samosprávneho kraja. Výkresová dokumentácia k útulni je na webe Hikemates.com.

Vybavenie

Stavba má netradičný severský vzhľad. V podstate je to kocka s ostrou sedlovou strechou. Z južnej strany sú veľké okná s výhľadom do krajiny. Stavba je drevená s hrubými (asi zateplenými) stenami. Podlahu pokrýva nerezový plech. Pod strechou sa nachádza povala, ako ďalšia plocha na spanie, prístupná zvnútra po kovovom rebríku. V útulni sa nachádza krb s presklenými dvierkami. Okrem toho len pár políc s knihami. Väčšina plochy je určená na spanie pre približne desiatku ľudí s vlastnou karimatkou a spacím vakom.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

V okolí chaty sa nenachádza žiadne ohnisko. Navyše je tu tabuľa so zákazom kladenia ohňa. Taktiež sa tu nenachádza latrína.

Voda

Najbližšia voda je asi 15 minút po červenej značke smerom na Rakovú, ale tunajšie slabé pramene môžu byť v horúcom lete vyschnuté. Opačným smerom je voda síce 20 minút, ale zatiaľ našťastie nikdy nevyschla. Sú to travertínové jazierka a vyvieračka na Ľahkom kameni. Pri krmelci treba odbočiť na východ a držať sa značiek, ktoré vás dovedú k prameňu. Osobne som to tam pred rokmi značil.

Záver

Neďaleké lesnícke chaty, ktoré boli občasne využívané ako útočisko pred nečasom, boli z dôvodu vandalizmu natrvalo zatvorené. Preto dúfam, že útulňa vydrží čo najdlhšie.

Fotogaléria k článku

Najnovšie