Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Foto Miloš Hajdin
Foto Miloš Hajdin Zatvoriť

Basecamp Víkend bude vhodný na spoznávane najvyšších vrcholov

Čaká nás pekný víkend, má byť relatívne teplo, ale bez búrok. Vybrali sme pre vás tipy na najvyššie vrcholy viacerých pohorí, s atraktívnou trasou a peknými výhľadmi do okolia. Nájdete tu najvyššie body Západných a Nízkych Tatier, no aj menej známe vrcholy, ako najvyšší vrchol Záhorskej nížiny, Starohorských či Slanských vrchov.

Aktuálne

  • Prielom Dunajca je stále uzatvorený z dôvodu rekonštrukcie chodníka, práce mali byť pôvodne ukončené do konca júna, termín otvorenia sa posunul na 11. júla 2023. Rekonštrukčné práce budú prebiehať naďalej aj počas prevádzky až do 31.08.2023. Ide o najvyťaženejšiu turistickú trasu v Pieninskom národnom parku, denne ňou prejde vyše 4000 ľudí.

  • V slovenských a poľských Tatrách narátali 816 kamzíkov, z toho 63 tohtoročných mláďat. Počet kamzíkov zrejme podľa správy Tatranského národného parku z dlhodobého hľadiska klesol, podľa zoológov je ešte predčasné hovoriť o príčinách.

  • V Národnom parku Poloniny otvorili od 1. júla informačné strediská Nová Sedlica a Grófske chyžky.

  • Mestské lesy v Bratislave sprístupnili obnovenú hájovňu na Peknej ceste v Krasňanoch. Bude fungovať ako pavilón s grilom a ohniskami aj ako zázemie pre turistov a cyklistov.

    [ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

  • Horská služba Veľká Fatra upozorňuje na zvýšený výskyt vreteníc na osvetlených častiach turistických chodníkov, hlavne okolo obedňajších hodín. Rovnaké varovanie platí pre Lúčanskú Malú Fatru.

Najvyššie vrcholy

Pri písaní basecampu sme sa inšpirovali seriálom Miloša Hajdina, ktorý v deviatich článkoch predstavil putovanie po 51 najvyšších vrcholoch slovenských pohorí. Miloš plnil turistický odznak, v rámci ktorého mal niektoré vrcholy povinné, iné voliteľné. K tomu sme doplnili ďalšie tipy.

Bystrá

Bystrá je najvyšší vrchol Západných Tatier. Okruh z Podbanského som si na ňu urobila počas horúceho letného dňa, kedy však nehrozili búrky. Trasa hore vedie Bystrou dolinou popri Bystrom potoku, neskôr nad pásmom lesa s výhľadmi na Veľké, Malé a Dlhé Bystré pleso. Z vrcholu sú panoramatické výhľady na Kriváň, Klin, Pyšné sedlo s Veľkou Kamenistou a na poľské Tatry. Túra vedie krátko aj po hlavjom hrebeni, následne zostupujeme Kamenistou dolinou zakvitnutými lúkami a popri potoku, neskôr lesom.

Vtáčnik

Danka Tomášiková vybrala najkrajšie výstupové trasy na Vtáčnik, najvyšší vrchol rovnomenného pohoria. Okrem výhľadov vás čakajú rozoklané andezitové bralá, pokrútené dvestoročné buky, a po Poľane je tu druhý najjužnejší výskyt prirodzených smrečín s čučoriedkami na Slovesnku. Vystúpiť na vrchol sa dá úplne jednoducho, ale aj pomerne náročne.

Ďumbier

Na najvyšší vrchol Nízkych Tatier vedie pohodlný chodník. Dostanete sa sem z Trangošky cez Štefánikovu chatu alebo od Srdiečka žltou značkou cez pekný nízkotatranský les či cez medzistanicu lanovky Kosodrevina. Mirka a Milan Kvietkovci trasu prešli ako okruh s deťmi, bonusom boli kamzíky, ktorých je v okolí Ďumbiera pomerne veľa.

Šimonka

Šimonka je najvyšší vrchol Slanských vrchov, túru sem popísal Roman Matkovčík. Z andezitového vrcholu je výhľad najmä na Zlatobanskú kotlinu, kopčeky Šarišskej vrchoviny a okrúhly Oblík. Severovýchodným pohľadom dominuje Východoslovenská rovina. Vrchol je zároveň najvyšším bodom stratovulkánu Zlatá Baňa. Roman spojil návštevu Šimonky s exkurziou do Slovenských opálových baní.

Kozí chrbát

Kozí chrbát medzi Donovalmi a Korytnicou mnohí považujú sa súčasť Nízkych Tatier, patrí však do samostatných Starohorských vrchov. Ide o široký odlesnený horský chrbát s nádhernými výhľadmi. Na trase výstupu z Donovalov sa môžete zastaviť v útulni Kečka. Z vrcholu Kečky nad ňou je krásny výhľad na samotný Kozí chrbát a Nízke Tatry. Zo západnej strany Kozieho chrbta môžete obdivovať Veľkú Fatru. Peťo Nový odporúča výstup z Donovalov ako vhodný cieľ nenáročnej, poldennej túry. Na vrchol sa dostanete aj z Hiadeľského sedla nad bývalými kúpeľmi Korytnica, kde sa dá nabrať chutná minerálna voda.

Mária Magdaléna

Mária Magdaléna je najvyšší vrch Záhorskej nížiny vo výške necelých 300 metrov nad morom. Stojí na nej kaplnka sv. Márie Magdalény, ku ktorej vedie lipová alej. Kaplnku v rokoch 2017 až 2018 zreštaurovali. V tieni stromov sa dá dobre skryť počas letných horúčav, spod kaplnky sú čiastočné výhľady na Malé Karpaty a Záhorskú nížinu. Kaplnka sa dá navštíviť samostatne od Bílkových Humeniec alebo ako súčasť túry, Miroslav Svítek ju zaradil do dlhšieho prechodu zo Šaštína Stráže do Šajdíkových Humeniec.

Veľký Javorník

Veľký Javorník je najvyšším bodom hrebeňa Javorníkov na slovensko - českej hranici. Hrebeňovka je populárna medzi pešími turistami aj cykloturistami, v zime tadiaľto vedie upravená trasa pre bežecké lyžovanie. Odporúčame prejsť sa sem zo sedla Pod Kohútkou cez Malý Javorník a Stratenec. Na Stratenci je rozhľadňa, avšak na mnohých miestach si môžete užiť krásne výhľady najmä na moravskú stranu aj priamo z chodníka. Odporúčame aj moravskú kuchyňu v niektorej z početných horských chát. Boro Tomis navštívil vrchol počas trojdňového vandru, Mišo Bašo ho mal ako cieľ okružnej cyklotúry Papradnianskou a Marikovskou dolinou.

Tip na cyklotúru

Levočské vrchy s desiatkami kilometrov starších aj novovyznačených cyklotrás uspokoja nielen náročného cykloturistu, ale aj bežného nadšenca s nie najlepšou kondičkou a obmedzeným časom na realizáciu svojho koníčka. Martin Drahomirecký popísal okruh z Levoče cez pamätník SNP na Javorinke, Václavák, Tankodrom (bývalý vojenský priestor Javorina ) a bývalé Ľubické kúpele.

Z fotogalérie

Klokoč 2023
Klokoč 2023 – Foto: Galéria / Vladimír Lukačovič

Počasie

Podľa SHMÚ bude v sobotu jasno až polojasno, len miestami prechodne zväčšená oblačnosť. Najvyššia denná teplota 27 až 32, na severe miestami okolo 25 stupňov.

jasno, prípadne polojasno bude aj v nedeľu, najvyššia denná teplota bude 29 až 34, na Orave a pod Tatrami okolo 27 stupňov.

Obmedzenia na turistických chodníkoch

Vysoké a Západné Tatry

HZS upozorňuje, že vo vysokých polohách je častý výskyt súvislých snehových polí. Zrána a v miestach v tieni sú tieto polia zmrznuté a nebezpečné, je potrebné vziať si mačky a cepín.

Jamnícka dolina je horšie priechodná. Zelený TZCH Svorad - Špania - Lomnô (Lomné) a zelený TZCH Prosečné - dolina Borovianky v Chočských vrchoch je zle značený, s obmedzenou priechodnosťou. Strhnuté a v zlom technickom stave sú mostíky v Bobroveckej doline, Hlbokej doline a Bystrej doline.

Nízke Tatry
Z dôvodu množstva popadaných stromov je ťažko priechodný červený chodník od Širokej doliny smerom na Peknú vyhliadku, červený chodník z Ludrovej na Salatín.

Slovenský raj

Na cyklochodniku Podlesok - Kláštorisko sa vykonávajú údržbové práce.

Aktuálne sezónne uzávery

Národný park Malá Fatra

Sezónna uzávera do 15. augusta:

  • Sedlo Podžiar - Boboty - Tiesňavy.

Najnovšie