Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Foto - Horská záchranná služba
Foto - Horská záchranná služba Zatvoriť

Správa Záchranári majú rušnú sezónu, ľudia vyrážajú na túry neskoro

Riaditeľ horskej služby apeluje na návštevníkov hôr, aby sa na túru zodpovedne pripravili po kondičnej aj technickej stránke, pozreli si predpoveď počasia a najmä skoro vyrazili. Turisti aj horolezci začínajú túry veľmi neskoro, čoho dôsledkom sú záchranné akcie trvajúce dlho do noci.

Horská záchranná služba má každý deň niekoľko zásahov, pričom pred pár dňami riešili záchranári štyri záchranné akcie súbežne. Najväčšia úrazovosť je podľa riaditeľa Horskej záchrannej služby Mareka Biskupiča vo Vysokých Tatrách. „Najviac problémov aktuálne spôsobujú poľskí turisti, ktorí chodia mimo značených chodníkov do horolezeckého terénu."

Časté sú úrazy členkov a kolien. Podľa Mareka Biskupiča ľudia nevedia správne chodiť vo vysokohorskom prostredí. „Chodia na menej náročné túry a potom prídu do Vysokých Tatier, chýba im koordinácia pohybu."

Pribúdajú úrazy cyklistov. Len za posledné dni riešili záchranári tri úrazy v bikeparku na Malinom Brde vo Veľkej Fatre. Okrem toho sa opakujú úrazy cyklistov na ceste zo Sliezskeho domu či v Prielome Dunajca. V Nízkych Tatrách zasahujú záchranári pri úrazoch na elektrobicykloch. „Celkovo je na cyklotrasách viac cyklistov, adekvátne tomu pribúda úrazov."

Ubudlo zásahov na ferratách, najmä na Skalke v Kremnických vrchoch, kde sa po extrémnej sezóne v roku 2020 zmenili trasy niektorých zaistených ciest, najťažšie sa zneprístupnili návštevníkom, ktorí by ich nezvládli a doplnili sa bezpečnostné prvky.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Častým dôvodom výjazdov je aj neschopnosť pokračovať ďalej v túre. Nezneužívajú ľudia horskú službu ako taxík na zostup? „To nevieme posúdiť," hovorí Marek Biskupič. „Ľudia sa vyberú na dlhú túru a potom volajú, že sú vyčerpaní. Nemôžeme ich tam nechať, mohli by dostať nejaký kolaps."

Záchranári podľa Biskupiča zatiaľ vysoké tempo stíhajú. Nasadzujú aj vrtuľníky, či už Air Transport Europe alebo letku ministerstva vnútra. „Ale sú situácie, keď je vrtuľník na prevoze medzi nemocnicami, letka tu nie je a volajú sa vrtuľníky z Bystrice či Žiliny. Najmä cez víkendy a keď je pekné počasie, je to tak-tak, sťahujú sa kolegovia z domu a dobrovoľníci. Záchranári sa nezastavia. Zažil som, že v piatok do noci bola záchranná akcia, trochu sa vyspali, v sobotu hneď ráno záchranka, na obed ďalšia, poobede ďalšia až do noci. Keď chlapom vyjde takáto služba, melú z posledného."

Riaditeľ horskej služby apeluje na návštevníkov, aby sa na túru zodpovedne pripravili. Kondične, technicky, pozreli si počasie, nastúpili skoro a nespoliehali sa, že sa to podarí za každú cenu. „Chodím do hôr liezť aj na turistku a vidím, že ľudia s vyplazeným jazykom ťahajú jeden druhého na Gerlach kade-tade, po suti a za zlého počasia. Keď ideme z túry, okolo 12-tej, 13-tej sme z lezeckého terénu vonku a ľudia často idú oproti a len nastupujú, to je veľmi neskoro. Potom aj záchranné akcie sú do noci."

Najnovšie