Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Tiesňavy. Foto - Soňa Mäkká
Tiesňavy. Foto - Soňa Mäkká Zatvoriť

Basecamp Jaskyne, Poľsko, týždeň na Liptove s deťmi aj oravská železnička

Cez víkend sa vyberte do Demänovskej alebo Dobšinskej ľadovej jaskyne, ktoré sa dajú vhodne skombinovať s túrou. Vybrali sme aj prechádzku historickými osadami na Kysuciach, jazdu Oravskou lesnou železničkou a poradíme, ako stráviť týždeň s najmenšími na Liptove.

Aktuálne

  • Riaditeľ horskej služby apeluje na návštevníkov hôr, aby sa na túru zodpovedne pripravili po kondičnej aj technickej stránke, pozreli si predpoveď počasia a najmä skoro vyrazili. Turisti aj horolezci začínajú túry veľmi neskoro, čoho dôsledkom sú záchranné akcie trvajúce dlho do noci. Viac tu:
    Záchranári majú rušnú sezónu, ľudia vyrážajú na túry neskoro

  • HZS Lúčanská Malá Fatra a Kremnické vrchy upozorňujú turistov na zvýšený výskyt vreteníc na osvetlených častiach turistických chodníkov, hlavne okolo obedňajších hodín.

Tip na túru

Táto túra v južnej časti Slovenského raja kombinuje jednu z našich dvoch sprístupnených ľadových jaskýň, roklinu Tiesňavy s technickými pomôckami, voľne prístupnú Zelenú jaskyňu, Stratenský kaňon a príjemný les. Na záver sme s deťmi absolvovali aj dva náučné chodníky nad a vedľa parkoviska v miestnej časti Stratenej s názvom Dobšinská Ľadová Jaskyňa, NCH Dobšinský chotár a NCH Mokrade Hnilca.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Ďalšie tipy

  • Nízke Tatry: Demänovská ľadová jaskyňa v Nízkych Tatrách sa dá spojiť do krásneho okruhu s túrou cez dolinu Vyvieranie a skalný vrchol Pusté (Pustô), ktorý prešiel Roman Matkovčík. Pozor, Demänovská jaskyňa slobody je zatvorená kvôli generálnej rekonštrukcii elektroinštalácie, otvoria ju najskôr v októbri.
    Demänovská dolina, Pusté (Pustô) a Vyvieranie

  • Poľsko: Lukáš Varšík absolvvoval túru v pohorí v okolí lyžiarskeho strediska Wierchomla Mała. Nad ním rozprestierajú pekné horské lúky, z ktorých sú pekné výhľady, tiež je tam horská chata. Túru Poliaci zaradili medzi 5 najkrajších trás v navštívenom pohorí Beskid Sądecki (Sadecké Beskydy), je určená pre všetky vekové kategórie.
    Wierchomla Mała – Bacówka nad Wierchomla – Runek

Tip na túru s deťmi

Zdeno Vasilišin napísal súbor tipov pre rodičov s najmenšími deťmi, obsahuje množstvo tipov, ako stráviť aktívny týždeň na Liptove. Cieľmi sú horské chaty, drevený kostolík, Medvedia štôlňa aj vyhliadku na skalke nad Litovským Hrádkom.

Ďalšie tipy na túry s deťmi

  • Kysuce: Jana Bílešová pozýva na prechádzku osadami na Kysuciach nad obcou Nesluša, na poldennej túre môžete obdivovať typickú architektúru horských samôt. "Treba sem zájsť, kým ešte domčeky v osadách stoja. Trvalo žijúcich obyvateľov tu už nenájdete, ale chalupárov s najväčšou pravdepodobnosťou áno."
    Z Nesluše cez osady s deťmi

  • Podunajsko: Z Čunova do Rusoviec vedie turistický chodník, z ktorého môžete obdivovať krásu mŕtveho Čunovského ramena a lužnej prírody. V chránenom vtáčom území stojí aj pozorovateľňa vtáctva, o jednotlivých druhoch vtákov a o lužných lesoch sa môžete dozvedieť viac z náučných tabúľ.
    Z Čunova do Rusoviec popri Čunovskom ramene

Tip na cyklotúru

Tak ako Záhorská nížina je známa výskytom naviatych pieskov, tak aj na druhom brehu Moravy sa vyskytujú duny a presypy. Roman Matkovčík sa vydal preskúmať jedny z najbližších k Bratislave, a to na Moravskom poli (Marchfeld) v Rakúsku.

Ďalší tip

  • Orava: Historická Oravská lesná železnica premáva na osemkilometrovom úseku cez les a lúky do sedla Beskyd, nad ktorým sa nachádza drevená rozhľadňa. Ide o nenáročný, ale zaujímavý výlet. V priestoroch stanice Tanečník je expozícia venovaná histórii železnice a popri trati vedie tiež náučný chodník.

Z fotogalérie

Králička a Štefánička
Králička a Štefánička – Foto: Galéria / Marián Béreš

Počasie

Podľa SHMÚ bude v sobotu polooblačno až oblačno, na strednom a východnom Slovensku miestami prehánky alebo búrky. Najvyššia denná teplota 27 až 32, severnej polovici a na Horehroní väčšinou 22 až 27 stupňov.

V nedeľu bude cez deň od juhozápadu dážď, prehánky, lokálne búrky - aj intenzívne. Najvyššia denná teplota 21 až 26, na Gemeri a v Košickom kraji miestami 26 až 30 stupňov.

Obmedzenia na turistických chodníkoch

Vysoké a Západné Tatry

HZS upozorňuje, že vo vysokých polohách nad 2000 m n. m. sa miestami vyskytujú snehové polia. Zrána a na tienistých lokalitách je sneh zmrznutý a nebezpečný.

Zelený TZCH Svorad - Špania - Lomnô (Lomné) a zelený TZCH Prosečné - dolina Borovianky v Chočských vrchoch je zle značený, s obmedzenou priechodnosťou. Strhnuté a v zlom technickom stave sú mostíky v Bobroveckej doline, Hlbokej doline a Bystrej doline.

Nízke Tatry

Z dôvodu množstva popadaných stromov je ťažko priechodný červený chodník od Širokej doliny smerom na Peknú vyhliadku, červený chodník z Ludrovej na Salatín.

Aktuálne sezónne uzávery

Národný park Malá Fatra
Sezónna uzávera do 15. augusta:

  • Sedlo Podžiar - Boboty - Tiesňavy.

Najnovšie