Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Prístrešok pod Vápenkou
Prístrešok pod Vápenkou Zatvoriť

Prístrešok Pod Vápenkou (Vápenná skala)

V okrajovej časti Javorníkov neďaleko Púchova sa nachádza jednoduchý prístrešok. Nie je zamýšľaný ako miesto na nocľah, ale ako úkryt pred náhlym dažďom poslúži.

Poloha
Javorníky: pod Vápennou skalou (Vápenka)
Nadmorská výška
495 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 49.14599 ° SŠ
dĺžka: 18.32612 ° VD
» Mapa
Nocľah
1 - 2 osoby s vlastnou výbavou
Prevádzka
trojsezónna (bez vykurovacieho telesa)
Voda
slabý prameň pri prístrešku

Poloha

Nachádza sa vo juhozápadnom cípe pohoria, pod Vápennou skalou (Vápenkou). Vedie popri ňom žltá turistická trasa z Púchova cez Udiču do Považského Podhradia a tiež NCH. Na strome sú umiestnené smerovky bez udania miestneho názvu, na TIM Zábavy (križovatka s modrou z Nimnice) je cieľ uvedený ako Biela skala. Žltá trasa kedysi viedla priamo popod Vápennú skalu, vzdialenú asi 5 minút, ale momentálne je pretrasovaná mimo.

Prístup

  • žltá z Púchova, vlak, 1:25 h;
  • žltá z Udiče, 2:30 h;
  • modrá a žltá z Nimnice, kúpele, 2:45 h;
  • modrá a žltá z Nosíc (vlak) cez Nimnicu, kúpele, 3:15 h.

Objekt

Štyri mohutné drevené stĺpy nesú krov, sedlová strecha je pokrytá drevenými doskami. Pôdorys má rozmery asi 2 x 3 m, všetky štyri steny sú voľné. Podlahu tvorí len udupaná hlina, pod strechou je na pevno vsadený drevený stôl s lavicami. Na jednom zo stĺpov je umiestnená ťažko čitateľná drevená tabuľa s údajmi o vybudovaní prístreška (turisti z Púchova v auguste 2007).

V najväčšej núdzi si popri stole alebo po okrajoch dokážu umiestniť ležovisko len 1 - 2 osoby s vlastnou výbavou. Za dažďa pri bočnom vetre by bolo treba zabezpečiť náveternú stranu.

Okolie a voda

Hneď pri prístrešku vyviera prameň s voľným odtokom. Je prekrytý strieškou, výdatnosť je dosť slabá. Na priestranstve pred prístreškom je kameňmi obkolesené ohnisko.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Fotogaléria k článku

Najnovšie

Búda Chatrč pod Hrádkom

Na lokálnych trasách západným Podpoľaním veľa možností na skrytie sa niet. Ale iste poteší znalosť búdy pod Hrádkom, ktorá by mohla poslúžiť nielen ako úkryt pred dažďom, ale aj …

Henrich Tomáš