Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Prístrešok pod Vápenkou
Prístrešok pod Vápenkou Zatvoriť

Prístrešok Pod Vápenkou (Vápenná skala)

V okrajovej časti Javorníkov neďaleko Púchova sa nachádza jednoduchý prístrešok. Nie je zamýšľaný ako miesto na nocľah, ale ako úkryt pred náhlym dažďom poslúži.

Poloha
Javorníky: pod Vápennou skalou (Vápenka)
Nadmorská výška
495 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 49.14599 ° SŠ
dĺžka: 18.32612 ° VD
» Mapa
Nocľah
1 - 2 osoby s vlastnou výbavou
Prevádzka
trojsezónna (bez vykurovacieho telesa)
Voda
slabý prameň pri prístrešku

Poloha

Nachádza sa vo juhozápadnom cípe pohoria, pod Vápennou skalou (Vápenkou). Vedie popri ňom žltá turistická trasa z Púchova cez Udiču do Považského Podhradia a tiež NCH. Na strome sú umiestnené smerovky bez udania miestneho názvu, na TIM Zábavy (križovatka s modrou z Nimnice) je cieľ uvedený ako Biela skala. Žltá trasa kedysi viedla priamo popod Vápennú skalu, vzdialenú asi 5 minút, ale momentálne je pretrasovaná mimo.

Prístup

  • žltá z Púchova, vlak, 1:25 h;
  • žltá z Udiče, 2:30 h;
  • modrá a žltá z Nimnice, kúpele, 2:45 h;
  • modrá a žltá z Nosíc (vlak) cez Nimnicu, kúpele, 3:15 h.

Objekt

Štyri mohutné drevené stĺpy nesú krov, sedlová strecha je pokrytá drevenými doskami. Pôdorys má rozmery asi 2 x 3 m, všetky štyri steny sú voľné. Podlahu tvorí len udupaná hlina, pod strechou je na pevno vsadený drevený stôl s lavicami. Na jednom zo stĺpov je umiestnená ťažko čitateľná drevená tabuľa s údajmi o vybudovaní prístreška (turisti z Púchova v auguste 2007).

V najväčšej núdzi si popri stole alebo po okrajoch dokážu umiestniť ležovisko len 1 - 2 osoby s vlastnou výbavou. Za dažďa pri bočnom vetre by bolo treba zabezpečiť náveternú stranu.

Okolie a voda

Hneď pri prístrešku vyviera prameň s voľným odtokom. Je prekrytý strieškou, výdatnosť je dosť slabá. Na priestranstve pred prístreškom je kameňmi obkolesené ohnisko.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Fotogaléria k článku

Najnovšie