Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Obálka s turistickou poštovou známkou a s príležitostnou pečiatkou
Obálka s turistickou poštovou známkou a s príležitostnou pečiatkou Zatvoriť

Reportáž Inaugurácia turistickej poštovej známky

V máji som absolvoval tradičný vander, tento raz v Štiavnických vrchoch. Poslednú noc sme spali na Chate Andreja Kmeťa na Sitne a pri výstupe naň od Počúvadla som si pozorne prečítal tabule oznamujúce, že Štiavnické vrchy všeobecne a Sitno zvlášť, sú považované za kolísku európskej turistiky v stredných polohách, ako aj to, že Sitniansky turistický klub vznikol v roku 1860 ako druhý v Európe a vybudoval 129 km turistických chodníkov.

Turistická Štiavnica

Prvú turistickú trasu v Európe vyznačil v roku 1874 nad Hodrušou v okolí štôlne Gedeon. 12. 5. 1882 bol klub pričlenený k Uhorskému karpatskému spolku, ktorého doživotným, čestným podpredsedom sa stal Dr. Edmund Viliam Téry a aj vďaka nemu klub postavil v roku 1884 turistickú útulňu na Hodrušskom banskom jarku. Pritom za prvý turistický objekt na území Slovenska sa považuje oddychový pavilón, ktorý dal v roku 1716 na vrchole Sitna postaviť majiteľ Sitnianskeho panstva - Andrej Jozef Koháry. Ten v roku 1852 po zásahu blesku vyhorel a až v roku 1888 ho dal opraviť gróf Filip Coburg. Dnes je majetkom Správy CHKO Štiavnické vrchy a je v ňom expozícia venovaná dejinám, faune a flóre Sitna.

Uvedenie turistickej poštovej známky

Predseda Klubu slovenských turistov (KST) - Mgr. František Šiller, ma na Celoslovenskom letnom turistickom zraze KST 2023 v Lozorne oslovil, či by som nebol jeden z vedúcich turistických výstupov po jednej z TZT na Kamzík, pri príležitosti inaugurácie poštovej známky, ktorú KST v spolupráci so Slovenskou poštou vydáva ako nástupnícka organizácia, nesúca odkaz priekopníkov turistiky – Uhorského karpatského spolku, pri príležitosti 150. výročia organizovanej turistiky na Slovensku 17. júla 2023 a inaugurácia poštovej známky bude v stredu 19. júla 2023 na Kamzíku v Bratislave, súhlasil som. Zároveň som však začal riešiť dilemu rok 1860 a 150. výročie. Bolo mi napokon vysvetlené, že písomné stanovy boli prijaté až 8. 8. 1873 v Kežmarku pri založení Uhorského karpatského spolku a preto ide o 150 rokov od založenia a že v roku 2024 oslávime 150. výročie značenia turistických chodníkov. Je pritom úžasné, že naše značenie bolo v roku 2022 zaradené na zoznam nehmotného kultúrneho dedičstva SR.

Na neskoršom stretnutí na Ústredí KST nám bola predstavená idea inaugurácie. Dali vyrobiť štyri veľké magnetky, ktoré po zložení vytvorili poštovú známku. Jednotlivé magnetky boli zabalené do zapečatených obálok A4, ktoré mali skupiny turistov doniesť po červenej, modrej, zelenej a žltej turistickej značke k smerovníkom na Kamzíku.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Rozhodol som sa viesť skupinu po červenej značke E8 od zastávky MHD autobusu č. 83 – Dubová. V mojej pravidelnej relácii v piatok na rádiu Regina západ som v piatok 14. 7. 2023 pozval poslucháčov a zároveň som poslal pozvánky aj turistom, ktorí splnili TTO 13 Malokarpatských sedemstoviek.

Výstup po medzinárodnej magistrále E8

Žiaľ, pracovný deň a obrovské horúčavy pravdepodobne zabránili väčšiemu počtu záujemcov sa zúčastniť akcie a tak sme napokon vykročili so zapečatenou obálkou len štyria. Veľmi ma pobavila otázka jednej z účastníčok, či sa nemá obávať stretnutia s medveďom. Nuž mediálne masírovanie asi fakt zaberá. O to väčšiu radosť mi naopak spôsobili detičky, ktoré boli ako škôlkari na prechádzke a veľmi živo sa zaujímali, čo tam robíme s veľkou obálkou.

Horúčava a absolútna neturistická fyzička tak spomaľovali moje dve spoločníčky, že som ich napokon s kamarátkou musel na trase opustiť, aby som včas doniesol obálku na Kamzík. Samozrejme, že som sa uistil, či po značke trafia k smerovníkom na Cvičnej lúke. Zastavili sme sa na jednu fotku pod rozhľadňou na Americkej lúke a v pohode došli ako prví k smerovníkom, kde ešte nebolo všetko pripravené a tak som sa musel zdialiť späť do lesa. Napokon o 13.15 h sme sa zišli všetci štyria nositelia obálok pri smerovníkoch a bývalá predsedníčka Sekcie značenia KST - Eva Škutová, ako prvá odovzdala svoju obálku predsedovi KST, - Františkovi Šillerovi, ako druhý, dlhoročný turistický funkcionár - Ján Punčochář odovzdal obálku miestopredsedovi KČT - Zdeněkovi Cabalkovi, ako tretí odovzdal obálku člen Sekcie značenia KST - Miloslav Kubla zástupcovi Ministerstva školstva, vedy, mládeže a športu – Branislavovi Strečanskému, no a ja ako štvrtý, som odovzdal obálku zástupcovi Slovenskej pošty - Martinovi Vančovi.

Obálky boli následne odpečatené a magnetky pripevnené na plech opretý o veľkú, turistickú mapu vedľa smerovníkov. Po krátkych príhovoroch si všetci mohli nielen prezrieť zarámovanú obálku so známkou, ale si ju tiež zakúpiť a opečiatkovať príležitostnou pečiatkou, čím určite jej filatelistická cena vzrástla. Na stoloch boli rozložené ešte voľne k odberu mapy VKÚ, ako aj Záznamník nového TTO Slovenské hrebeňovky, ktorý som ako predseda Sekcie pešej turistiky KST, po prvýkrát predstavil turistickej verejnosti na Celoslovenskom letnom turistickom zraze KST 2023 v Lozorne.

Inaugurácia trvala približne pol hodinu a potom sme sa odobrali do vynovenej, bývalej trampskej krčmy, oproti hotelu West. Svokor by mal radosť, lebo je spätá s jeho mladosťou a hrozil jej roky totálny rozpad. V Chalúpke sme vraj boli prví hostia vo vnútri, lebo dovtedy podávali občerstvenie len vonku. S radosťou a záujmom som si prezrel staré fotografie krčmy a dúfam, že ešte dlho bude poskytovať občerstvenie okoloidúcim turistom. Tiež ma potešil pohľad na Letnú lesnú škôlku, kde sa deti dozvedia veľa o prírode.

Ostatné výstupové trasy

Keď sme sa po krátkom občerstvení rozchádzali, rozhodol som sa zísť po zelenej dolu k Hlavnej stanici a o pár dní som pozval manželku na nenáročnú turistiku pre zmenu po žltej od Deviateho mlyna hore na Kamzík, s tým, že následne po modrej zídeme k Figaru a tak absolvujem všetky štyri krstiace trasy. Hoci bolo opäť dusno a veľmi teplo, v lese bolo vcelku príjemne a tak sme si ešte zašli k rozhľadni na Americkej lúke. Kým manželka sa vybrala na ňu aj hore, ja som neveriaco pozeral na polorozpadnutý altánok. Stojí tam pár rokov a už mu chýba polovica strechy a stĺpiky sa nakláňajú. Napokon som ešte manželku nahovoril k zachádzke ku kavernám z I. svetovej vojny, čo sú okolo Mestskej hory. Cesta po modrej k Figaru sa niesla v podstate medzi rodinnými domami a keď sme vyšli pri Figare, ovalila nás neskutočná horúčava a vôňa, či smrad Figara, ktorý sme už dávno necítili.

Tak aj takéto podoby má turistika. FDC pohľadnicu so známkou, ako aj obálku so známkou, ba ešte aj s príležitostnou pečiatkou, si môžete zakúpiť v predajni POFIS na Hlavnej pošte v Bratislave na Námestí SNP za 1,90 €, respektíve 1,- €.

Fotogaléria k článku

Najnovšie