Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Hrebeňovka Lúčanskej Malej Fatry. Foto Alexandra Uhlárová
Hrebeňovka Lúčanskej Malej Fatry. Foto Alexandra Uhlárová Zatvoriť

Basecamp Víkend bude vhodný na hrebeňovky

Cez víkend bude pekne, s príjemnými teplotami, zároveň by nemali hroziť búrky. Je to ideálne počasie na prechod hrebeňa, v tomto vydaní basecampu sa pozrieme na hrebeň Lúčanskej Malej Fatry, Veľkej Fatry, Bielych Karpát, Javorníkov aj Polonín.

Aktuálne

  • Z Dediniek v Slovenskom raji opäť premáva lanovka. Unikátnu jednosedačkovú lanovku otvorili po dlhej rekonštrukcii.
    Otvorili zrekonštruovanú lanovku na Geravy

  • Rokliny v Slovenskom raji sú po veľkých dažďoch už otvorené, no treba rátať so zvýšenou hladinou vody (hzs).

  • Tatranský národný park opravuje mostíky poškodené po intenzívnych dažďoch.

Lúčanská Malá Fatra

Štyri ženy sa vybrali zdolať jednu z menej známych hrebeňoviek, ktorá vedie zo Strečna do Fačkovského sedla. Trasu zvládli za dva dni, spali v útulni Grandhotel Partyzán, ktorá však pred dvoma rokmi vyhorela, vezmite si teda so sebou stan či celtu. Dobré miesto na nocľah v strede trasy je sedlo pod Hnilickou Kýčerou.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Biele Karpaty

Pavel Forgáč prešiel hrebeň Bielych Karpát, ktorý začal v Púchove, na trase sú Vršatské bradlá, hrad Vršatec, kopanice v okolí Hrozenkova aj vrchol Veľká Javorina. Ide o výdatnú túru, autor za dva dni nastúpal 4000 výškových metrov.

Veľká Fatra

Tomáš Kulla prešiel hrebeňom Veľkej Fatry z Ľubochne cez chatu pod Borišovom po Tureckú. Turčianska vetva hrebeňa, kadiaľ prechádza magistrála, je oveľa menej navštevovaná ako susedná liptovská vetva, no rovnako zaujímavá. Za zmienku stojí vrchol Kopa nad plánovaným tunelom Korbeľka, noc na Chate pod Borišovom pri svetle petrolejok aj výhľad z Krížnej.

Bukovské vrchy

Bukovské vrchy, alebo Poloniny, sú stále ešte tajomné pohorie na absolútnom východe Slovenska na hranici s Ukrajinou a Poľskom. Martin Baniari začal prechod v Novej Sedlici, najvýchodnejšej obci na Slovensku. Hneď úvodná časť trasy vás prevedie Stužicou, naším najväčším pralesom. Atraktívny je výhľad z Veľkej Ravky, spať môžete na útulni pod Čierťažou.

Javorníky

Ľubo Mäkký prešiel na biku hrebeň Javorníkov, okrem výhľadov obdivoval horské lúky a kysucké samoty, do logistiky zakomponoval aj lokálny motorák a kúpalisko v Čadci. Celá trasa je veľmi dobre zjazdná na horskom bicykli.

Tip na cyklotúru s deťmi

Fačkovské sedlo je najčastejšie východiskom na výstup na Kľak či medzistanicou pre diaľkových turistov na Ceste hrdinov SNP. Ak máte pol dňa, so sebou bicykle a chcete skúsiť niečo iné, je tu 17-kilometrová cyklotrasa s prevýšením 450 metrov. Ide o náučnú cyklotrasu, ktorú vytvoril prevádzkovateľ fačkovských vlekov. Je vhodná aj pre zdatnejšie deti.

Prečítajte si

Myslím, že každý, kto sa pravidelne túla po horách, má bohaté skúsenosti s búrkami. Je to niečo, čomu sa proste turista nevyhne, a osobne to beriem ako najnebezpečnejšiu vec na horách, ktorá ma môže postretnúť. Zažil som už tiež kadečo. Od nečakanej búrky na vrchole Krížnej až po mimoriadne bleskovo aktívnu búrku na Krupinskej planine. Každý zo zážitkov je samostatný príbeh, ale žiadna búrka vo mne nezanechala taký dojem, ako tá, ktorú som zažil na Šumave.

Hrebeňovka Nízkych Tatier je každý rok populárnejšia, nocľahy na hrebeni si treba rezervovať alebo vziať stan

Z fotogalérie

Podvečer na Vysokej
Podvečer na Vysokej – Foto: Galéria / Branislav Krátký

Počasie

Podľa SHMÚ bude v sobotu jasno až polooblačno. Zrána ojedinele hmla alebo nízka oblačnosť. Najnižšia nočná teplota 13 až 8, v údoliach miestami okolo 6 st.
Najvyššia denná teplota 23 až 28 st., na severe ojedinele chladnejšie.

V nedeľu bude rovnako, popoludní v horských oblastiach ojedinele prehánky alebo búrky. Najnižšia nočná teplota 15 až 10, v údoliach miestami okolo 8 st.
Najvyššia denná teplota 25 až 30 stupňov.

Obmedzenia na turistických chodníkoch

Vysoké a Západné Tatry
Zelený TZCH Svorad - Špania - Lomnô (Lomné) a zelený TZCH Prosečné - dolina Borovianky v Chočských vrchoch je zle značený, s obmedzenou priechodnosťou. Strhnuté a v zlom technickom stave sú mostíky v Bobroveckej doline, Hlbokej doline a Bystrej doline.

Nízke Tatry
Z dôvodu množstva popadaných stromov je ťažko priechodný červený chodník od Širokej doliny smerom na Peknú vyhliadku, červený chodník z Ludrovej na Salatín.

Pieniny
V Prielome Dunajca počítajte s obmedzeniami súvisiacimi s rekonštrukciou cesty.

Malá Fatra Zelený chodník Malý Rozsutec - osada Podrozsutec je po predchádzajúcich dažďoch poškodený, HZS odporúča výstup a zostup na Malý Rozsutec len od sedla Medzirozsutce.

Aktuálne sezónne uzávery

Národný park Malá Fatra

Sezónna uzávera do 15. augusta:

  • Sedlo Podžiar - Boboty - Tiesňavy.

Všetky slovenské ferraty sú otvorené.

Najnovšie