Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vstupná brána do Čachtického hradu
Vstupná brána do Čachtického hradu Zatvoriť

Túra Prechod Čachtickými Karpatmi

Pri plánovaní túr nachádzam inšpiráciu v rôznych zdrojoch – na webových stránkach, v televízii či turistickej literatúre. Na prechod, ktorý budem opisovať, som narazil v knihe Najkrajšie pešie prechody. Trasu z knihy som trochu upravil, niečo vynechal, niečo pridal a s plánom vidieť čo najviac som vyrazil do Nového Mesta nad Váhom.

Vzdialenosť
22 km
Prevýšenie
+863 m stúpanie, -862 m klesanie
Náročnosť
mierna, 2. stupeň z 5-dielnej Hiking stupnice
Čas
1 deň
Obdobie
leto – 17.07.2022
Pohoria
Malé Karpaty - Čachtické Karpaty (CHKO Malé Karpaty)
Trasa
Voda
vyvieračka Hladový prameň
Doprava
Nové Mesto nad Váhom (vlak, bus, parkovanie pri záhradkárskej osade)
Šípkové (bus) - Piešťany (vlak, bus)
SHOCart mapy
» č.477 Malé Karpaty (1:40.000)

Trasa

Nové Mesto nad Váhom – Čachtická jaskyňa – Drapliak – Čachtický hrad – Veľký Plešivec – Ošmek – Šípkové

Čachtická jaskyňa a Drapliak

Autom prichádzam k záhradkárskej osade pod bývalým kameňolomom, kde ho na okraji prašnej cesty odstavujem. Odtiaľto až po Čachtický hrad pôjdem žltou značkou, ktorú nájdem na strome pri plote osady. Značka vedie lesnou cestou, ktorá hneď zo začiatku prudšie stúpa a smeruje nad vrchnú hranu kameňolomu. Je z nej vychodených viacero odbočiek vedúcich k jeho okraju, nuž neodolám a idem sa pozrieť. Výhľady do kameňolomu, na Nové Mesto nad Váhom aj na protiľahlý Považský Inovec sú pekné a ďaleké.

Vrátim sa späť na lesnú cestu a pokračujem ďalej. Aj keď je odbočiek viacero, využijem len jednu, výhľady sú prakticky rovnaké. Trasa smeruje lúkami a lesom, blíži sa k bývalej strelnici vojenského útvaru v Novom Meste nad Váhom, o čom svedčí ceduľa zarastená do stromu. Momentálne je strelnica v prenájme občianskeho združenia. Viac ako strelnica ma zaujíma verejnosti neprístupná Čachtická jaskyňa, ktorej vstupná šachta by sa mala nachádzať vpravo od značenej trasy, tak sa ju rozhodnem vyhľadať. Nachádzam ju na dne jedného z mnohých závrtov na okolí. Nad šachtou je postavený prístrešok s popisom jaskyne. Čachtická jaskyňa tvorí rozsiahly systém podzemných chodieb v dĺžke 4200 m a patrí medzi najvýznamnejšie v Malých Karpatoch. Bola vytvorená eróznou a rozpúšťacou činnosťou podzemných krasových vôd. Chvíľu sa tu pomotám a vrátim sa na žltú značku.

Na rázcestí pod Drapliakom, kde sa žltá značka delí smer Višňové a Čachtický hrad, sa vydám smerom na hrad. Po pár metroch však odbáčam doľava na neznačený chodník a vydám sa na Drapliak. Chodníček najprv vedie pomedzi Springerove jamy, čo sú závrty s priemerom 120 m a s hĺbkou 25 m. Potom miernym stúpaním pomedzi škrapové skalky mieri na vrchol Drapliaka. Na ňom je v kamennej pyramídke ukotvený kríž zdobený ostnatým drôtom. Dám si menšiu pauzu s výhľadom na Považský Inovec s Tematínom. Počas pauzy počujem zvuky výstrelov a rozmýšľam či pochádzajú zo strelnice alebo fungujúceho kameňolomu.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Keď sa dvihne vietor, balím proviant a vraciam sa do lesa. Zbehnem do jedného zo závrtov a až z dna sa dá naozaj precítiť jeho veľkosť. Na dne medzi pováľanými stromami je malé jazierko s vodou, slúžiace ako napájadlo pre zver. Vraciam sa na žltý chodník, ktorý strmo pomedzi skaly klesá do Višňovskej doliny. Po ľavom brehu Jablonky prídem k peknému posedeniu a k drevenému mostíku, ktorým možno prejsť na opačnú stranu potoka. Popod železničný most a popri železnici prídem do Višňového, kde pred prvým domom prejdem na opačnú stranu dediny. Tu niekde sa mi žltá značka stratí, tak pokračujem zvieracou prťou. Že mám dobrý smer mi potvrdzujú hlasy, ktoré počujem pod sebou zo značeného chodníka.

Čachtický hrad, Veľký Plešivec a Ošmek

Nakoniec sa ocitnem pred bránou Čachtického hradu a po zaplatení vstupného sa vyberiem na prehliadku. Po rekonštrukcii je pekne zakonzervovaný, sú tu vytvorené viaceré miesta na sedenie. Z hradu sú krásne výhľady do okolia na všetky svetové strany. V jednotlivých miestnostiach sú pripravené rôzne inštalácie – majitelia hradu, železná panna či väzeň v temnici. Po prehliadke hradu idem na prehliadku artefaktov, ktorá je vytvorená v predajni suvenírov oproti vstupnej bráne. Za najznámejšiu majiteľku hradu sa určite pokladá Alžbeta Báthoryová, ktorá mala na hrade mučiť a usmrtiť mladé ženy a dievčatá. V miestnosti s artefaktami z hradu sa dajú zakúpiť magnetky, pohľadnice a iné upomienkové predmety. Ja som si dal načapovať pivečko a išiel relaxovať do priestorov hradu.

Po pauze a občerstvení pokračujem smerom na Veľký Plešivec. Z Čachtického hradu idem po modrej značke, ktorá ma bude viesť až do Šípkového. Chodník vedie zmiešaným lesom a veľkými oblúkmi obchádza doliny padajúce do údolia. Prostredie mi na niektorých miestach, ktoré sú viac lúčnaté, pripomína cestičky vo Veľkej či Malej Fatre. Pomaly postupujem borovicovým lesom smer Veľký Plešivec, cestou ma míňajú cyklisti, keďže trasa je značená aj pre nich. Z niektorých miest sa pomedzi borovice otvárajú spätné výhľady na Čachtický hrad. Na križovatke pod Veľkým Plešivcom sa k modrej značke pripája žltá značka vedúca z Hrachovišta na vrchol. Po chvíli som na vrchole Veľkého Plešivca, ktorý je s výškou 484 m najvyšším bodom na dnešnej túre. Z lúčnatého vrcholu je výhľad najmä na východ a juh krajiny. Dám si opäť pauzu na olovrant, počas ktorej na vrchol prichádzajú a odchádzajú najmä cyklisti. Dvaja z nich sa ma pýtajú, akej kvality je trasa z Veľkého Plešivca smerom do Ošmeku. Keďže sa ním ešte len chystám prejsť, neviem im poradiť, nuž sa radšej púšťajú dolu kopcom vedľa bicyklov.

Po odpočinku strmým chodníkom klesám a prechádzam popod zalesnený vrch Salášky. Hlavne prvé prudké klesanie po rozdrobenom povrchu chodníka, by som na bicykli nechcel absolvovať. Terén sa však po chvíli vyrovná a príjemným klesaním sa dostávam do kopaničiarskej osady Ošmek. Na osadu a jej architektúru som sa tešil, ale betónové domy ma veľmi nenadchli. Osadou len prechádzam a pokračujem modrou značkou krížom cez veľkú lúku smer Šípkové. Po krátkom zalesnenom úseku sa dostávam do otvorenej krajiny medzi les a polia. Poľnou cestou sa nakoniec dostávam do Šípkového, kde dnešnú túru ukončujem. Veľkým Plešivcom, Ošmekom i Šípkovým vedie trasa pochodu Lazová 100-ka, ktorá začína i končí vo Vrbovom, resp. v Prašníku.

Záver

Trasa vedie málo navštevovanou časťou Malých Karpát, až na Čachtický hrad a Veľký Plešivec som nestretol prakticky nikoho. Mnou prejdená trasa ponúka viacero lákadiel – vstupnú šachtu do Čachtickej jaskyne, závrty Springerove jamy, výhľady zo škrapového Drapliaka, Čachtický hrad a Veľký Plešivec. Páčil sa mi aj krátky úsek popri potoku Jablonka a dolomitové okolie Čachtického hradu. Túra s nie veľkým prevýšeným je vhodná asi pre každého, keďže sa dá v ktorejkoľvek časti skrátiť a zísť do najbližšej dediny. Problém môže byť so spätnou dopravu do Nového Mesta nad Váhom, ja som ho vyriešil zavolaním taxíka do Šípkového, ktorý ma zaviezol naspäť k autu.

Fotogaléria k článku

Najnovšie