Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Hruštínska hoľa. Foto Anton Zahradník
Hruštínska hoľa. Foto Anton Zahradník Zatvoriť

Basecamp Predĺžený víkend na Orave, Liptove a Spiši

Znie to ako upútavka na chladnejšie končiny v predpovedi počasia, no presne do týchto regiónov sa vyberieme prostredníctvom tipov na túry. Nájdete tu dvojdňový vander oravskými hoľami, cyklotúru na hornú nádrž Čierneho Váhu aj Zejmarskú roklinu s dieťaťom.

Tip na túru

Anton Zahradník si vybral na záver leta dvojdňový prechod prešiel z oravskej obce Lokca cez Minčol a Budín k Oravskej priehrade. Trasa vedie smrekovými lesmi a horskými lúkami Hruštínskej, Vasiľovskej, Kubínskej a Mokraďskej hole s výhľadmi na Babiu horu, Pilsko, Skorušinské aj Chočské vrchy či Oravskú priehradu.

Ďalšie tipy

  • Malé Karpaty: Pavol Timko uverejnil na Hiking.sk seriál s tipmi na skryté poklady Malých Karpát, kam vás značky nezavedú. Jedným z nich je Ostrý vrch neďaleko Kuchyne. Vrchol je naozaj ostrý, kamenistý a divoký, a takýchto miest nad Modranskou dolinou, ktoré Paľo spojil do jednej túry, je viacero - Bartalová, Vysoký Rejd a Gajdoš.
    Skryté poklady Malých Karpát - Ostrý vrch

  • Vtáčnik: Martin Birka sa vybral na tiež dvojdňový vander vo Vtáčniku, počas neho navštívil ikonický Buchlov, Žarnov aj Kláštorskú skalu. Čakajú vás bralá, krásne výhľady a typické miestne osídlenie.
    Juhozápadnými svahmi Vtáčnika

Tipy na túru s deťmi

Zejmarská roklina je jediná roklina z južnej časti Slovenského raja. Obdivovať tu môžete krásne Nálepkove vodopády. Jitka Švarcová ju zvolila za cieľ "zoznamovacej" túry v Raji pre štvorročnú Luciu.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

  • Záhorie: Jubilejný les Gazárka pri Šaštíne-Strážach na Záhorí patrí medzi najznámejšie lesy z kategórie jubilejných. Lesníci ich vysadili pri príležitosti 10. výročia existencie Československa. So synom sme tu absolvovali vyše štvorkilometrový nenáročný okruh vyznačený miestnym značením. Lokalita je územím európskeho významu, uvidíte tu nielen pozmenené borovicové lesy, ale aj pôvodné dubové lesy s brezou.
    Jubilejný les Gazárka pri Šaštíne s deťmi

Tip na cyklotúru

Horná nádrž prečerpávacej vodnej elektrárne Čierny Váh je podľa Ľuba Mäkkého jedným z najkrajších výhľadových bodov na Liptov a pohoria, ktoré ho obkolesujú. Vedie k nej zeleno značená cyklotrasa od železničnej stanice Východná. Je to kratší, no pomerne strmý výjazd ideálny na pol dňa. Dá sa skombinovať aj do väčšieho okruhu spolu s dolnou nádržou a návratom cez Murnú dolinu a Važec.

Príbeh

Téryho chata v Tatrách je najvyššie položenou celoročne otvorenou chatou na Slovensku. V náročných podmienkach ju staval známy architekt zo Spišskej Soboty Gedeon Majunke, ktorý výnimočne za svoju prácu nechcel mzdu. Stavbári z chaty ho zo Spišskej Soboty privolávali odrazom slnka v zrkadle. Ďalšie zaujímavosti o chate si môžete prečítať v článku od Filipa Zachera:

Z fotogalérie

Idylka
Idylka – Foto: Galéria / Jana Bílešová

Počasie

V sobotu bude podľa SHMÚ malá, cez deň miestami - najmä na severe a východe - zväčšená oblačnosť a ojedinele prehánky alebo dážď. Najvyššia denná teplota bude 24 až 29, na severe miestami okolo 22 stupňov.

V nedeľu pribudne oblakov, bude prevažne oblačno, miestami hrozia prehánky alebo dážď, ojedinele búrky. Najvyššia denná teplota 23 až 28, v severnej polovici väčšinou 18 až 23 stupňov.

Obmedzenia na turistických chodníkoch

Vysoké a Západné Tatry
Zelený TZCH Svorad - Špania - Lomnô (Lomné) a zelený TZCH Prosečné - dolina Borovianky v Chočských vrchoch je zle značený, s obmedzenou priechodnosťou. Strhnuté a v zlom technickom stave sú mostíky v Bobroveckej doline, Hlbokej doline a Bystrej doline.

Nízke Tatry
Z dôvodu množstva popadaných stromov je ťažko priechodný červený chodník od Širokej doliny smerom na Peknú vyhliadku, červený chodník z Ludrovej na Salatín.

Pieniny
V Prielome Dunajca počítajte s obmedzeniami súvisiacimi s rekonštrukciou cesty.

Malá Fatra
Zelený chodník Malý Rozsutec - osada Podrozsutec je po predchádzajúcich dažďoch nad hranicou lesa poškodený, HZS odporúča výstup a zostup na Malý Rozsutec len od sedla Medzirozsutce.

Kysuce
Správa CHKO Kysuce informuje, že v dôsledku nedávnej veternej kalamity sú v súčasnosti turistické chodníky v prírodných rezerváciách Veľký Polom a Klokočovské skálie nepriechodné. Odporúčajú vyhnúť sa týmto trasám, kým nedôjde k ich spriechodneniu.

Všetky slovenské ferraty sú otvorené.

Najnovšie