Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Útulňa Vrabčia útulňa nad Grapovcami (pod Kykulou)

Na Kysuciach dávno stavili na svoj rozvoj podporou turistickej infraštruktúry, čím vzniklo množstvo rozhľadní. No v Krásne nad Kysucou išli ešte ďalej a okrem vytvorenia lokálnych značených trás cez miestne osady vymysleli pre potulujúcich sa turistov útulne, ktoré svojim dizajnom odkazujú na symbol mesta – vrabce, čím vznikli vrabčie útulne.

Poloha
Javorníky: nad osadou Grapovci, na okraji vybežku kopca Kykula
Nadmorská výška
713 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 49.393573 ° SŠ
dĺžka: 18.803776 ° VD
» Mapa
Nocľah
3 - 4 nocľažníci s vlastnou karimatkou a spacákom
Prevádzka
trojsezónna (bez vykurovacieho telesa)
Voda
prameň v blízkosti nebol zaznamenaný
Kontakt
Mestský úrad Krásno nad Kysucou
Ulica 1. mája 12
55 023 02 Krásno nad Kysucou
https://www.mestokrasno.sk
Spojenie
Krásno nad Kysucou (vlak, bus)
Dalšie info
steny majú škáry a okná sú bez výplní

Poloha a prístup

Ako prezrádza názov, objekt sa nachádza nad osadou Grapovci, ktorá je časťou mesta Krásno nad Kysucou. Presnejšie, je na kraji výbežku kopca Kykula nad osadou Grapovci. Samotný kopec nie je značený a ani trasa k Vrabčej útulni nie je vyznačená, ale nie je problém k nej dôjsť.

Od Krásna nad Kysucou sa dá k Vrabčej útulni nad Grapovcami dostať po asi 2 hodinách po modrom lokálnom NCH vedúcom k smerovníku Vojtov vrch, ktorý sa nachádza na zelenej TZT v úseku medzi smerovníkmi Kýčera a Črchľa na hrebeni Javorníkov. Trasa modrého LNCH prechádza cez osady Vlčkovci, Jankovci a nakoniec cez osadu Grapovci, od ktorej sa po asi pol hodine dá dostať na rúbaň, kde je lokálny smerovník, ktorý ukazuje smer na vrch Kykula. Zároveň je možné od smerovníka vidieť samotnú Vrabčiu útulnú nad Grapovcami.

Vrabčia útulňa je však vhodnejšia najmä pre hrebeňovkárov idúcich po zelenej TZT, keďže sa nachádza len čosi 10 minút od hrebeňa Javorníkov. Odbočiť sa dá pri smerovníku Vojtov vrch, ktorý sa nachádza medzi smerovníkmi Črchľa a Kýčera, a k Vrabčej útulni pod Kykulou sa dá po modrom LNCH jednoducho dostať klesaním cez krátky úsek lesa k spomenutej rúbaní pod kopcom Kykula. Na rúbaní je hneď viditeľný lokálny smerovník, ktorý navádza k vrchu Kykula a zároveň je vidieť útulňu, ktorá sa nachádza na kraji výbežku kopca Kykula.

Od lokálneho smerovníka vedie k objektu výrazná lesná cesta, ktorá sprava obchádza útulňu. Prejsť úsek trvá asi 5 minút miernym stúpaním.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Objekt

Vrabčia útulňa je naozaj veľmi netradične riešená nielen svojím dizajnom, ale aj umiestnením. Od ostatných bežných útulni sa odlišuje tým, že sa nenachádza na zemi, ale je vo vzduchu, čím evokuje hniezda vrabcov. Držia ju tri podpery v tvare X. Rovnako aj tvar útulne je odlišný, a to vďaka tomu, že útulňa je v tvare kosoštvorca, ktorý je „posadený“ práve na podperách v tvare X. Kosoštvorec je zdola seknutý, čím tvorí podlahu a ma výraznú strešnú časť. Keďže je vstup do útulne riešený cez dvere normálnej veľkosti, je až do polovice dĺžky samotnej strechy.

K dverám sa dá dostať rebríkom, ktorý mal pôvodne byť vysúvateľný, ale kvôli vandalom ho osadili napevno. Ním sa dá dostať na malú terasku, cez ktorú sa dá vstúpiť zvonka aj zvnútra uzatvárateľnými dverami do chatky.

Neobsahuje žiadne vybavenie. Je trocha škoda, že neboli osadené aspoň dve prične. Rovnako nie je vôbec tesnená, a tak cez stenu pozostávajúcu z drevených lát môže veselo prefukovať. To je zároveň druhá veľká nevýhoda útulne, najmä keď sa nachádza vo výške a nie na zemi. Prefukovať môže aj cez dve okienka, ktoré v čase návštevy (a zrejme ani predtým) nemali sklenenú náplň.

Tretím negatívom je chýbajúce vybavenie v okolí útulne, okrem provizórneho ohniska si unavený turista nemá ani len kde sadnúť.

Voda

V blízkosti sa nenachádza prameň. Najbližší vodný zdroj je uzatvorená, ale prístupná studňa za osadou Murčovci, smerom po zelenej TZT k smerovníku Črchľa. Zo studne sa dá voda nabrať fľašou na prútiku. Ďalšia možnosť je v osade Vojty, kde sa podľa mapy nachádza Tretí Vojtovský prameň (vajcovka č. 2).

Môj dojem

Dojem z Vrabčej útulne nad Grapovcami je rozpačitý. Aj keď úmysel postaviť útulňu v blízkosti hrebeňa a pri potulkách osadami Krásna nad Kysucou musím len pochváliť. Určite poskytuje vyšší komfort ako bežne stavané prístrešky, no negatíva, ako chýbajúce jednoduché zariadenie, hoc len na posedenie či netesnenie pred prefukovaním znižujú jej kvalitu a vyvolávajú isté sklamanie z nedomyslenosti.

Každopádne, mestu Krásno nad Kysucou patrí veľká vďaka za útulne a určite treba pochváliť svojrázny vizuál útulní s tematikou vrabcov, ktoré sú blízke tradícii mesta.

Fotogaléria k článku

Najnovšie