Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Útulňa Vrabčia útulňa pod Hladkým vrchom

Mesto Krásno nad Kysucou sa naplno pustilo do turistického využitia svojho okolia, a tak okrem výstavby rozhľadni a vyznačenia lokálnych trás cez svoje osady, postavilo dve svojrázne útulne. Druhú z nich, pod Hladkým vrchom, vám teraz predstavím.

Poloha
Kysucká vrchovina: 5 minút od lokálneho smerovníka, ktorý sa nachádza na červenej TZT medzi Hladkým vrchom a mestom Krásno nad Kysucou
Nadmorská výška
661 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 49.3726 ° SŠ
dĺžka: 18.862683 ° VD
» Mapa
Nocľah
Pre 3 - 4 osoby s nutnou vlastnou karimatkou a spacím vakom
Prevádzka
trojsezonná (bez vykurovacieho telesa)
Voda
Ďalej po zvažnici sa má nachádzat prítok potoka tečúceho do osady Blažkov
Kontakt
Mestský úrad Krásno nad Kysucou
Ulica 1. mája 12
55 023 02 Krásno nad Kysucou
https://www.mestokrasno.sk
Spojenie
Krásno nad Kysucou (vlak, bus), Dunajov (vlak, bus), Zborov nad Bystricou (bus)
Dalšie info
steny majú škáry a okná sú bez výplní

Poloha a prístup

Druhá z vrabčích útulní sa nachádza v blízkosti Hladkého vrchu, od ktorého sa dá dostať k útulni po asi 15 minútach klesaním po hrebeňovej červenej TZT k lokálnemu smerovníku, ktorý ukazuje smer na bočnú zvážnicu. Po nej treba ísť asi 5 minút bez straty výškových metrov a tak sa dá dôjsť k Vrabčej útulni.

Od mesta Krásno nad Kysucou k Vrabčej útulní pod Hladkým vrchom sa dá dostať po červenej TZT, z ktorej sa po asi 1.20 h dostaneme k lokálnemu smerovníku, ktorý ukazuje smer na bočnú zvážnicu, na ktorej je postavená Vrabčia útulňa.

Cez Hladký vrch sa dá dostať z dolín od:

  • Dunajova po červenom LNCH za 1.50 h;
  • Zborova nad Bystricou po zelenej TZT za 1.30 h.

Objekt

Vrabčia útulňa pod Hladkým vrchom je rovnakého tvaru ako jej sesterská útulňa nad Grapovcami. Na troch podperách v tvare X je „položený“ kosoštvorec, z dolnej strany s rovným dňom, ktorý tvorí podlahu. Rovnako je strecha pretiahnutá a dvere sú do výšky asi polovice strechy.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

K dverám sa dá dostať rebríkom, ktorý mal pôvodne byť vysúvateľný, ale kvôli vandalom ho osadili napevno. Ním sa dá dostať na malú terasku, cez ktorú sa dá vstúpiť zvonka aj zvnútra uzatvárateľnými dverami do chatky.

Ani tunajšia útulňa neobsahuje žiadne vybavenie a nie je tesnená, čo môže byť problematické kvôli umiestneniu na kraji kopca. Tiež dvom okienkam chýba výplň. Podobne chýba akékoľvek vybavenie na posedenie v blízkosti.

Voda

V blízkosti som vodný zdroj nezaznamenal. Podľa mapy by sa ďalej po zvážnici od útulne mal nachádzať prítok potoka tečúceho cez osadu Blažkov do rieky Kysuca.

Fotogaléria k článku

Najnovšie