Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Čelný pohľad na vyhliadkovú vežu s útulňou
Čelný pohľad na vyhliadkovú vežu s útulňou Zatvoriť

Útulňa Rozhľadňa Stredný laz nad Svidníkom

V severnej časti Ondavskej vrchoviny som počas môjho letného vandra natrafil na niekoľko stavieb, v ktorých sa dá stráviť noc. Jednou z nich je vyhliadková veža s útulňou nad Svidníkom. Vežu postavilo v roku 2021 mesto Svidník a okrem pekného výhľadu umožňuje prespanie aj väčšej skupine turistov.

Poloha
Nízke Beskydy – Ondavská vrchovina, podcelok Stropkovská brázda, južne od mesta Svidník
Nadmorská výška
375 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 49.29505 ° SŠ
dĺžka: 21.56101 ° VD
» Mapa
Nocľah
5 až 8 osôb na podlahe s vlastnou karimatkou a spacím vakom
Prevádzka
trojsezónna (bez vykurovacieho telesa)
Voda
Mesto Svidník, reštaurácia pizza Zuzana, prameň nad Svidníkom
Spojenie
Zelená značka - od TIM Svidník za 1 hod., po zelenej/červenej značke od TIM Ostrý vrch a Hora za 45 min., červená značka od TIM Svidník, cez TIM Hora a ďalej po zelenej za 1,5 hod., z mesta TIM Svidník po neznačenom chodníku za 35 min.
Dalšie info
Panoramatické okno, výhľad, prístrešok s ohniskom, signál GSM

Vždy, keď prechádzam okolo rozhľadne či prístrešku, uvažujem o možnosti prespania v nej. Pri týchto stavbách ma často hnevá premárnená príležitosť, aby sa stali plnohodnotnými, aj keď jednoduchými stavbami, poskytujúcimi „sparťanský“ komfort nocľahu. Totižto, mnohokrát by stačila len malá úprava podkrovia či interiéru a stavba by poskytla relatívne pohodlnú možnosť prespania. Tento trend sa našťastie začína pomaly meniť a vznikajúce nové stavby spájajú v sebe funkciu nielen oddychových miest, rozhľadní, ale aj útulní.

Poloha

V Ondavskej vrchovine, v podcelku Stropkovská brázda sa južne od mesta Svidník, na bočnom výbežku masívu Ostrého vrchu nachádza stavba vyhliadkovej veže s útulňou. Je situovaná do hornej časti bývalej svidníckej zjazdovej lyžiarskej trate.

Prístup

K objektu sa dá dostať po významovej odbočke zelenej značky (medzi TIM Prielažťok a Hora), ktorá spája Svidník s rekreačným strediskom Valkov, ležiacim na brehu vodnej nádrže Veľká Domaša. V blízkosti prechádza červená značka – Cesta hrdinov SNP (E8). Z jej trasy treba od TIM Hora pokračovať po zelenej k významovej odbočke a ďalej k veži. Ďalej sa dá sem dostať po neznačenom chodníku vedúcom hore svahom bývalej zjazdovky.

  • po zelenej značke od TIM Svidník za 1 h;
  • po zelenej / červenej značke od TIM Ostrý vrch a Hora za 45 min.;
  • po červenej značke od TIM Svidník, cez TIM Hora, ďalej po zelenej za 1,5 h;
  • po neznačenom chodníku od TIM Svidník za 35 minút.

Objekt

Stavba vyhliadkovej veže s útulňou je drevenej masívnej konštrukcie vysokej 13 metrov. Výškovo je rozčlenená na štyri časti. Najnižšiu časť zaberá do okolia voľne otvorený priestor so základmi. V druhej časti sa nachádza samotná útulňa so vstupnou plošinou. Tretiu časť vypĺňa veľká vyhliadková plošina, v štvrtej časti stojí najvyššia vyhliadka. Vstup na vežu a komunikáciu medzi poschodiami zabezpečuje drevené schodisko. Stavba má bleskozvod, takže sa v nej dá bezpečne nocovať aj počas silnej búrky.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Samotná útulňa je lichobežníkového pôdorysu s rozmermi približne 3 x 4 x 3 metre. Vstupuje sa do nej cez dvere zo vstupnej plošiny. Steny, podlaha aj strecha sú z masívnych dosiek. Na priečelí sa nachádza veľké panoramatické okno, ktoré umožňuje pekný pohľad na mesto. V interiéri sú pripevnené k stenám tri lavice a k podlahe stôl. Iného zariadenia tu niet. Spí sa na zemi, použitie karimatky a spacieho vaku zvýši komfort nocľahu. Pohodlne sa tu vyspí skupina 5 až 8 osôb. Pokiaľ to počasie dovolí, na spanie sa dajú využiť aj vyhliadkové plošiny veže. Metlu, lopatku a odpadovú nádobu na smeti nájdete na vstupnej plošine. Hneď vedľa sa nachádza prístrešok so stolom, lavicami a upraveným ohniskom.

Vyhliadková veža poskytuje výhľad len severovýchodným smerom, a to na mesto Svidník a priľahlé okolie.

Voda a okolie

Najbližšia voda - prameň nad Svidníkom by sa mal nachádzať približne 400 m severozápadne. K prameňu nevedie značka a neviem, v akom je aktuálne stave. Preto bude najspoľahlivejšie, keď si vodu vypýtate v meste, resp. v reštaurácii pizza Zuzana, popri ktorej prechádza zelená a červená značka.

V blízkom okolí sa nachádza viacero zaujímavých miest. Jedným z nich sú skromné pozostatky stredovekého hrádku na vrchu Kaštielik, ku ktorým vedie od rázcestia TIM Prielažťok žltá značka (do 1 hodiny chôdze). Ďalej je to Národopisná expozícia v prírode (skanzen) SNM – Múzeum Ukrajinskej kultúry, Vojenské historické múzeum Svidník a Pamätník Sovietskej armády. V širšom okolí nájdete NKP Duklianske bojisko s mnohými pamiatkami na boje Karpatskom-duklianskej operácie.

Fotogaléria k článku

Najnovšie

Búda Chatrč pod Hrádkom

Na lokálnych trasách západným Podpoľaním veľa možností na skrytie sa niet. Ale iste poteší znalosť búdy pod Hrádkom, ktorá by mohla poslúžiť nielen ako úkryt pred dažďom, ale aj …

Henrich Tomáš