Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Čelný pohľad na vyhliadkovú vežu s útulňou
Čelný pohľad na vyhliadkovú vežu s útulňou Zatvoriť

Útulňa Rozhľadňa Stredný laz nad Svidníkom

V severnej časti Ondavskej vrchoviny som počas môjho letného vandra natrafil na niekoľko stavieb, v ktorých sa dá stráviť noc. Jednou z nich je vyhliadková veža s útulňou nad Svidníkom. Vežu postavilo v roku 2021 mesto Svidník a okrem pekného výhľadu umožňuje prespanie aj väčšej skupine turistov.

Poloha
Nízke Beskydy – Ondavská vrchovina, podcelok Stropkovská brázda, južne od mesta Svidník
Nadmorská výška
375 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 49.29505 ° SŠ
dĺžka: 21.56101 ° VD
» Mapa
Nocľah
5 až 8 osôb na podlahe s vlastnou karimatkou a spacím vakom
Prevádzka
trojsezónna (bez vykurovacieho telesa)
Voda
Mesto Svidník, reštaurácia pizza Zuzana, prameň nad Svidníkom
Spojenie
Zelená značka - od TIM Svidník za 1 hod., po zelenej/červenej značke od TIM Ostrý vrch a Hora za 45 min., červená značka od TIM Svidník, cez TIM Hora a ďalej po zelenej za 1,5 hod., z mesta TIM Svidník po neznačenom chodníku za 35 min.
Dalšie info
Panoramatické okno, výhľad, prístrešok s ohniskom, signál GSM

Vždy, keď prechádzam okolo rozhľadne či prístrešku, uvažujem o možnosti prespania v nej. Pri týchto stavbách ma často hnevá premárnená príležitosť, aby sa stali plnohodnotnými, aj keď jednoduchými stavbami, poskytujúcimi „sparťanský“ komfort nocľahu. Totižto, mnohokrát by stačila len malá úprava podkrovia či interiéru a stavba by poskytla relatívne pohodlnú možnosť prespania. Tento trend sa našťastie začína pomaly meniť a vznikajúce nové stavby spájajú v sebe funkciu nielen oddychových miest, rozhľadní, ale aj útulní.

Poloha

V Ondavskej vrchovine, v podcelku Stropkovská brázda sa južne od mesta Svidník, na bočnom výbežku masívu Ostrého vrchu nachádza stavba vyhliadkovej veže s útulňou. Je situovaná do hornej časti bývalej svidníckej zjazdovej lyžiarskej trate.

Prístup

K objektu sa dá dostať po významovej odbočke zelenej značky (medzi TIM Prielažťok a Hora), ktorá spája Svidník s rekreačným strediskom Valkov, ležiacim na brehu vodnej nádrže Veľká Domaša. V blízkosti prechádza červená značka – Cesta hrdinov SNP (E8). Z jej trasy treba od TIM Hora pokračovať po zelenej k významovej odbočke a ďalej k veži. Ďalej sa dá sem dostať po neznačenom chodníku vedúcom hore svahom bývalej zjazdovky.

  • po zelenej značke od TIM Svidník za 1 h;
  • po zelenej / červenej značke od TIM Ostrý vrch a Hora za 45 min.;
  • po červenej značke od TIM Svidník, cez TIM Hora, ďalej po zelenej za 1,5 h;
  • po neznačenom chodníku od TIM Svidník za 35 minút.

Objekt

Stavba vyhliadkovej veže s útulňou je drevenej masívnej konštrukcie vysokej 13 metrov. Výškovo je rozčlenená na štyri časti. Najnižšiu časť zaberá do okolia voľne otvorený priestor so základmi. V druhej časti sa nachádza samotná útulňa so vstupnou plošinou. Tretiu časť vypĺňa veľká vyhliadková plošina, v štvrtej časti stojí najvyššia vyhliadka. Vstup na vežu a komunikáciu medzi poschodiami zabezpečuje drevené schodisko. Stavba má bleskozvod, takže sa v nej dá bezpečne nocovať aj počas silnej búrky.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Samotná útulňa je lichobežníkového pôdorysu s rozmermi približne 3 x 4 x 3 metre. Vstupuje sa do nej cez dvere zo vstupnej plošiny. Steny, podlaha aj strecha sú z masívnych dosiek. Na priečelí sa nachádza veľké panoramatické okno, ktoré umožňuje pekný pohľad na mesto. V interiéri sú pripevnené k stenám tri lavice a k podlahe stôl. Iného zariadenia tu niet. Spí sa na zemi, použitie karimatky a spacieho vaku zvýši komfort nocľahu. Pohodlne sa tu vyspí skupina 5 až 8 osôb. Pokiaľ to počasie dovolí, na spanie sa dajú využiť aj vyhliadkové plošiny veže. Metlu, lopatku a odpadovú nádobu na smeti nájdete na vstupnej plošine. Hneď vedľa sa nachádza prístrešok so stolom, lavicami a upraveným ohniskom.

Vyhliadková veža poskytuje výhľad len severovýchodným smerom, a to na mesto Svidník a priľahlé okolie.

Voda a okolie

Najbližšia voda - prameň nad Svidníkom by sa mal nachádzať približne 400 m severozápadne. K prameňu nevedie značka a neviem, v akom je aktuálne stave. Preto bude najspoľahlivejšie, keď si vodu vypýtate v meste, resp. v reštaurácii pizza Zuzana, popri ktorej prechádza zelená a červená značka.

V blízkom okolí sa nachádza viacero zaujímavých miest. Jedným z nich sú skromné pozostatky stredovekého hrádku na vrchu Kaštielik, ku ktorým vedie od rázcestia TIM Prielažťok žltá značka (do 1 hodiny chôdze). Ďalej je to Národopisná expozícia v prírode (skanzen) SNM – Múzeum Ukrajinskej kultúry, Vojenské historické múzeum Svidník a Pamätník Sovietskej armády. V širšom okolí nájdete NKP Duklianske bojisko s mnohými pamiatkami na boje Karpatskom-duklianskej operácie.

Fotogaléria k článku

Najnovšie