Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Zostup zo Sedielka. Foto Soňa Mäkká
Zostup zo Sedielka. Foto Soňa Mäkká Zatvoriť

Basecamp Cez víkend bude na horách stabilné slnečné počasie, vyberte sa do vyšších hôr a za výhľadmi

Počasie sa nezmení ani počas víkendu, pripravili sme preto tipy na miesta s krásnymi výhľadmi. Pokochajte sa tatranskými štítmi a plesami zo sedla Sedielko, hrebeňom Veľkej Fatry z Majerovej skaly či panoramatickým pohľadom na údolie Váhu zo Šípu. Zo sedla bicykla môžete spoznať lúky a samoty Veporských vrchov či rakúsko-maďarsko-slovenské trojmedzie pri Bratislave.

Aktuálne

Tip na túru

Denného svetla je síce už menej než napríklad v júni, no ak si privstanete, stále môžete stihnúť nádherný prechod Zadnou Javorovou dolinou cez sedlo Sedielko na Téryho chatu a do Starého Smokovca. Horná časť Javorovej doliny je veľmi pekná s výhľadmi na Belianske Tatry, zároveň tu nestretnete veľké množstvo ľudí, až pri zostupe od Téryho chaty. Bonusom sú veľmi estetické plesá, Žabie Javorové a Modré.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Ďalšie tipy

  • Veľká Fatra / Šípska Fatra: Šíp je výrazný, estetický vrchol so skalným mestom, ktorý neujde nikomu, kto sa presúva po trase budúcej D1 medzi Kraľovanmi a Ružomberkom. Marián Jaššo si naň urobil okružnú túru zo Stankovian. Z vrcholu a Zadného Šípu sú nádherné výhľady. Trasa vedie aj cez horskú osadu Podšíp s rázovitými drevenými domčekmi. Z lúky je nádherný pohľad na Malú Fatru a jej vrchy.
    Letný prechod cez Šíp - okruh zo Stankovian

  • Nízke Tatry: Michal Bukvai sa vybral na dlhšiu krajinársky zaujímavú túru Ludrovskou dolinou cez tiesňavu Hučiaky na Salatín a odtiaľ do osady Železnô. Výhľadu z vrcholu už trocha bráni kosodrevina, no stále z neho vidieť hlavný hrebeň Nízkych Tatier s vrcholom Chabenec, na druhej strane Veľkú Fatru a čiastočne skrytý Veľký Choč.
    Ružomberok – Salatín – Železnô

Tipy na túru s deťmi

Salašky je bývalá medzistanica lanovej dráhy nad dedinkou Turecká. Leží dosť vysoko a vedie tam asfaltka. To znamená, že autom viete získať výškové metre a byť bližšie k vrcholu, čo sa pri túre s deťmi celkom oplatí. Danka Laciková potom pokračovala po trase bývalej zjazdovky, ktorú aj teraz v zime využívajú skialpinisti, k vrcholovej stanici Líšky a odtiaľ na Majerovu skalu, z ktorej sú impozantné výhľady na Veľkú Fatru vrátane neďalekej Krížnej aj Nízke Tatry.

  • Štiavnické vrchy: Daniela Mäkká navštívila mestečko Vyhne a prírodnú rezerváciu Kamenné more aj vrchol Kamenná. Kamenné pole s rozlohou 13 hektárov je najväčším svojho druhu vo vulkanickej časti Karpát. Vzniklo pravdepodobne po zemetrasení. Cestou späť prišla na rad krátka zastávka pri Náučnom banskom chodníku a pri tajchu Bančianske jazero.
    Kamenné more a Kamenná nad Vyhňami

Tip na cyklotúru

Priehradu Ružiná neďaleko Lučenca obklopuje pestrá a malebná krajina pohoria Ostrôžok s členitými hrebeňmi lesov, lúkami a pahorkami. Miroslav Pilát si urobil okruh od hrádze priehrady Dobročskou dolinou na vrchol Vrchdobroč, ktorý ponúka panoramatické výhľady na Poľanu s roztrúsenými lazmi, Veporské vrchy a hlavný hrebeň Nízkych Tatier s ich najvyššími vrcholmi. Na trase je len jedno väčšie stúpanie, cyklotrasa vedie po asfaltkách aj nespevnených lesných cestách.

  • Podunajsko: Cyklotúra k rakúsko-maďarsko-slovenskému trojhraničiu sa dá absolvovať prakticky kedykoľvek. Podľa Ivana Wlachovského stačí mať cca 3 - 4 hodinky času. Bicyklom sa prevezieme okolo rieky Dunaj, navštívime malebné rakúske obce, prezrieme si galériu v prírode a môžeme sa trebárs aj okúpať v jazere. Trojmedzie Rakúsko-Maďarsko-Slovensko

Príbeh

Boro Tomis: Je fakt, že na návrat domov máme ešte ďalšie dva dni, lenže my už dva dni nemáme čo jesť. Z našich zásob nám zostala len kôpka kryštálového cukru a možno dve lyžice domácej masti v pohári. Chlieb sa nám minul predvčerom, a to sme ním naozaj šetrili. Ja som úplne bez koruny a Paľo má ešte asi 60 halierov. To je na dva rožky, lenže obchod nikde a my stojíme špinaví, hladní a vychudnutí vedľa cesty a stopujeme autá.

Z fotogalérie

Vidmo
Vidmo – Foto: Galéria / Igor Strhárský

Počasie

Víkend bude v réžii pretrvávajúcej tlakovej výše. Podľa SHMÚ bude po oba dni jasno s teplotami do 30 až 31 stupňov. V noci sa ochladí na9í ž 4 stupne. Ráno môže byť hmla alebo nízka oblačnosť.

Obmedzenia na turistických chodníkoch

Vysoké a Západné Tatry
Horská záchranná služba neodporúča prechod cez Tri kopy v Západných Tatrách až do odvolania.

Zelený TZCH Svorad - Špania - Lomnô (Lomné) a zelený TZCH Prosečné - dolina Borovianky v Chočských vrchoch je zle značený, s obmedzenou priechodnosťou. Strhnuté a v zlom technickom stave sú mostíky v Bobroveckej doline, Hlbokej doline a Bystrej doline.

Nízke Tatry
Z dôvodu množstva popadaných stromov je ťažko priechodný červený chodník od Širokej doliny smerom na Peknú vyhliadku, červený chodník z Ludrovej na Salatín.

Pieniny
V Prielome Dunajca počítajte s obmedzeniami súvisiacimi s rekonštrukciou cesty.

Kysuce
Správa CHKO Kysuce informuje, že v dôsledku nedávnej veternej kalamity sú v súčasnosti turistické chodníky v prírodných rezerváciách Veľký Polom a Klokočovské skálie nepriechodné. Odporúčajú vyhnúť sa týmto trasám, kým nedôjde k ich spriechodneniu.

Všetky slovenské ferraty sú otvorené.

Najnovšie