Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Otrhance. Foto Tomáš Vohlárik
Otrhance. Foto Tomáš Vohlárik Zatvoriť

Basecamp Prejdite sa skalným hrebeňom Otrhancov či malebnými Javorníkmi, deti poteší Oravská lesná železnička

Cez víkend bude vhodné počasie aj na dlhšie hrebeňové túry, pozor však dajte na dĺžku denného svetla. Do tipov sme na túry sme vybrali atraktívny prechod hrebeňa Otrhancov v Západných Tatrách a hrebeňovku Javorníkov, na bicykli sa môžete vybrať popri Morave ku kompe Záhorská Ves – Angern. Rodinám odporúčame výlet Oravskou lesnou železničkou, súčasťou výletu môže byť rozhľadňa, múzeum a náučný chodník.

Aktuálne

  • Ferrata HZS na Martinské hole je sezónne uzavretá od 15. 9. do 31.10. Opäť sa otvorí 1. 11.

  • Zamkovského chatu vo Vysokých Tatrách zbúrali a stavajú úplne novú. Ako k tomu došlo a kedy bude hotová, rozpráva v rozhovore s Ľubom Mäkkým chatárka Janka Kalinčíková.

  • Vláda schválila zonáciu Národného parku Slovenský kras a vyhlásila Chránený areál Stolica a Prírodnú rezerváciu Devínska Kobyla. Všetky tri nariadenia vlády budú platiť od 1. januára 2024. Devínska Kobyla má popri ochrane prírody výraznú rekreačnú funkciu, voľný pohyb ľudí tu zostane zachovaný.

Tip na túru

Tomáš Vohlárik v tomto jesennom období absolvoval veľmi atraktívnu túru bočným hrebeňom Otrhancov v Západných Tatrách. Ten leží medzi Račkovou a Jamnickou dolinou, je prevažne skalnatý a neustále na ňom stúpate a klesáte. Ide však o nádherný výlet s krásnymi výhľadmi. Na trase leží vrch Jakubina, s výškou 2194 metrov nad morom druhý najvyšší vrch Západných Tatier. Tomáš mal šťastie aj na pozorovanie medveďa, ktorý sa pásol na čučoriedkach.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Ďalšie tipy

  • Javorníky: Na ďalšiu atraktívnu hrebeňovku sa vybral Pavel Forgáč. Javorníky sú pohorie viacerých protikladov. Na jednej strane sú tu nie príliš vkusné rekreačné strediská priamo na hrebeni, na druhej strane tiché sympatické laznícke osady. Nájdu sa pekné lesy, aj rozsiahle rúbane. Na viacerých dlhších úsekoch nie sú žiadne výhľady, ale iné úseky nimi doslova prekypujú. Pavol si ju rozložil na dva dni, vy si ju môžete upraviť podľa vlastných preferencií.
    Hrebeňovka Javorníkov zo Žiliny

  • Malé Karpaty: Malé Karpaty ukrývajú vo svojich rozsiahlych lesoch nespočetné množstvo skalných útvarov a prekrásnych vyhliadok. Vladimír Čech sa vybral na návršie Kresanej skaly a skalolezcami obľúbené lokality pri obci Dobrá Voda. Výlet ukončil prehliadkou bývalej lesnej železnice a nakrátko sa zastavil aj na starobylom hrade Dobrá Voda.
    Chtelnica – Dobrovodský kras – Dobrá Voda

Tip na túru s deťmi

Historická Oravská lesná železnica premáva na osemkilometrovom úseku cez les a lúky do sedla Beskyd, nad ktorým sa nachádza drevená rozhľadňa. Ide o nenáročný, ale zaujímavý výlet. V priestoroch stanice Tanečník je expozícia venovaná histórii železnice a popri trati vedie tiež náučný chodník.

Ďalšie tipy

  • Javorníky: Andrea Morongová odporúča nenáročnú vychádzku na rozhľadňu Kamenité s dieťaťom v manduce, na trase je aj turistický prístrešok, kaplnka a pekné výhľady do otvorenej krajiny. Vidieť z nej Súľovské skaly a Malú Fatru od Rozsutcov, cez oba Kriváne, Martinské hole až po Kľak.
    Rozhľadňa Kamenité z Dlhej nad Kysucou

  • Spišská Magura: Roman Matkovčík vzal deti na výlet do voľne prístupnej jaskyne v Skalke nad Podolíncom. Jaskyňa s dĺžkou 25 m sa vytvorila eróznou a rozpúšťacou činnosťou podzemných vôd. Pri vchode stojí skalný pilier s takmer metrovou výškou.
    Jaskyňa v Skalke - tip na výlet s deťmi na Spiši

Tip na cyklotúru

Netradičný okruh východnou časťou Štiavnických vrchov absolvoval Ľubomír Mäkký. Zaujímavosťou je lokalita Tri kamene. Ide o niekdajší andezitový kameňolom, ku ktorému vedie stúpanie kvalitnou asfaltkou s priemerným sklonom takmer 9 %. Intenzita zážitku je podobná ako výšľap na Sliezsky dom, Kráľovu hoľu či Smrekovicu. Len prevýšenia je menej.

  • Záhorie: Jednou z cyklistických rovinatých etáp v okolí Bratislavy je trasa popri rieke Morava. K jej popularite aktuálne nepochybne prispel nový cyklomost Vysomarch, spájajúci kataster obce Vysoká pri Morave s rakúskym Marcheggom. Dominik Baco sa pozrel na ďalšiu možnosť, ako sa dostať zo slovenského brehu Moravy do Rakúska, a to s pomocou kompy medzi Záhorskou Vsou a rakúskym Angernom.
    Ku kompe Záhorská Ves – Angern

Z fotogalérie

Rána Tatranska
Rána Tatranska – Foto: Galéria / Anton Zahradník

Počasie

V sobotu bude podľa SHMÚ jasno až polojasno, miestami prechodne zväčšená oblačnosť. V údoliach môže v noci klesnúť teplota k trom stupňom, cez deň očakávajte teploty do 22 až 27 stupňov.

Nasledujúca noc bude teplejšia, najnižšia nočná teplota 17 až 12, v údoliach miestami okolo 10 st. Najvyššia denná teplota bude 23 až 28 stupňov, na Orave a pod Tatrami môže byť po oba dni ojedinele chladnejšie. V sobotu aj v nedeľu môže byť ráno hmla.

Obmedzenia na turistických chodníkoch

Vysoké a Západné Tatry
Zelený TZCH Svorad - Špania - Lomnô (Lomné) a zelený TZCH Prosečné - dolina Borovianky v Chočských vrchoch je zle značený, s obmedzenou priechodnosťou. Strhnuté a v zlom technickom stave sú mostíky v Bobroveckej doline, Hlbokej doline a Bystrej doline.

Nízke Tatry
Z dôvodu množstva popadaných stromov je ťažko priechodný červený chodník od Širokej doliny smerom na Peknú vyhliadku, červený chodník z Ludrovej na Salatín.

Pieniny
V Prielome Dunajca počítajte s obmedzeniami súvisiacimi s rekonštrukciou cesty.

Kysuce
Správa CHKO Kysuce informuje, že v dôsledku nedávnej veternej kalamity sú v súčasnosti turistické chodníky v prírodných rezerváciách Veľký Polom a Klokočovské skálie nepriechodné. Odporúčajú vyhnúť sa týmto trasám, kým nedôjde k ich spriechodneniu.

Najnovšie