Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Hromovec, Spišsko-šarišské medzihorie
Hromovec, Spišsko-šarišské medzihorie Zatvoriť

Príbeh Štátna triangulácia: poškodenie sa trestá, údržba sa neodmeňuje

Turistické značky nemôžu byť na každom chodníku vedúcom do lesa či lokálnom vŕšku, ale niektoré kopce by si zaslúžili aspoň tabuľku miestneho názvu. Niekde si „svoj“ kopec v rámci možností označili z trvácnych materiálov domáci. Inde turisti len tak improvizovane umiestňujú rôzne papierové cedule v obaloch alebo zalaminované, ktoré, samozrejme, v poveternostných podmienkach dlho nevydržia a ich torzá viac špatia ako informujú.

Našou ambíciou nie je zasahovať do konceptu značkárov Klubu slovenských turistov, ale citlivým spôsobom nenarušujúcim prostredie označiť niektoré prístupné vrcholy, na ktoré nevedie oficiálny turistický chodník.

Dodržujem návštevné poriadky a v národných parkoch z turistických chodníkov neschádzam. Pri potulkách po slovenských horách, však často chodím aj po turisticky neznačených zvážniciach, chodníkoch a kopcoch. Robiť si vrcholovú fotku s nič nehovoriacou triangulačnou tyčkou tiež nie je ktoviečo. Hlavne, ak človek takýchto kopcov bez vrcholových výhľadov navštívi viac.

Tak som investoval pár eur do kvalitnej farby a výroby tabuliek miestneho názvu s rozmermi odporúčanými normou. Tabuľky inštalujeme spravidla na triangulačné tyče, ktoré predtým očistíme a natrieme. Nie všade sa to dá, pretože niektoré triangulačné body boli zničené pri ťažbe dreva, ako napríklad na Čiernom diele (najvyšší vrch Zvolenskej kotliny) v Ponickej vrchovine.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

V takom prípade tabuľku nenainštalujem. Nechcem v prírode umiestňovať nové konštrukcie. Keď však tyč padne za obeť stavebnej činnosti, tak tabuľku umiestnim na novú stavbu, ako napríklad na Tarbucke, kde som tabuľku núdzovo umiestnil na novú telekomunikačnú vežu. Označujeme predovšetkým dovtedy neoznačené najvyššie kopce pohorí, resp. geomorfologických celkov, najvyššie body okresov, ale aj iné...

Začal som Chlieviskami v októbri 2020. Na najvyšší kopec pohoria Žiar nevedie oficiálna turistická značka. Väčšinou naň vystupujem z Kasákova - autobusová zastávka smerom na obec Vrícko. Ani naše najmenšie pohorie Burda nemalo označený najvyšší vrch Plešivec. Triangulačnú tyč natrel miestny dobrovoľník, ale niekto tam umiestnil nesprávnu papierovú ceduľu Burdov, tak sme to dali na pravú mieru.

Postupne sme označili Javorie - najvyšší kopec rovnomenného pohoria, ktorý sa nachádza na hranici vojenského priestoru Lešť, Hrubý grúň v Podtatranskej kotline, Kykulu - najvyšší vrch Jablunkovského medzihoria a Beskydok - najvyšší kopec v Turzovskej vrchovine... Viď nasledujúca tabuľka.

P. č. Názov označeného vrchu Geomorfologický celok Nadmorská výška (m)
1 Chlieviská Žiar 1024
2 Plešivec Burda 396
3 Javorie Javorie 1044
4 Hrubý grúň Podtatranská kotlina 973
5 Beskydok Turzovská vrchovina 953
6 Kalužná Malá Fatra (Lúčanská Fatra) 1161
7 Kykula Jablunkovské medzihorie 845
8 Smilniansky vrch Ondavská vrchovina 749
9 Hromovec Spišsko-šarišské medzihorie 895
10 Za horou Šarišská vrchovina 717
11 Bieličie Sklabinské podhorie 589
12 Ľauchňa Štiavnické vrchy 778
13 Tarbucka Východoslovenská rovina 278
14 Rozhľadňa Zemplínske vrchy 470
15 Rozhľadňa sedlo - smerovka Zemplínske vrchy -
16 Medvedie vrchy Hornádska kotlina 668
17 Sihelniansky hrádok Podbeskydská brázda 993
18 Prieložnica Veľká Fatra 1079

Pri najvyššom kopci Zemplínskych vrchov - Rozhľadňa som zaregistroval nepresnosť. Klub slovenských turistov označil v roku 2014 tabuľkou miestneho názvu „Rozhľadňa 470 m" iba sedlo medzi severným a južným vrcholom Rozhľadne, kadiaľ prechádza žltý turistický chodník. Skutočný vrchol je však severne asi 5 minút chôdze. Je to zjavné aj v teréne. Na vrchol vedie amatérsky označený chodník až po triangulačnú tyč. Vrchol som označil tam a v sedielku som umiestnil smerovku. Nechcel som odstraňovať alebo meniť pôvodne nainštalovanú tabuľku na smerovníku, ale tabuľku miestneho názvu Rozhľadňa by v sedle mali značkári zo smerovníka odstrániť alebo vymeniť za „Rozhľadňa, sedlo“ či „Rozhľadňa, sedielko“, alebo „Rozhľadňa, rázcestie“ s reálnou nadmorskou výškou, podľa toho, čo je v súlade s miestnym či oficiálnym názvom... V tomto zmysle som im poslal podnet, pretože turisti, ktorí zdolávajú najvyššie vrcholy geomorfologických celkov, to posudzujú „exaktne“.

Kopcov je veľa a určite ešte niečo zrealizujeme. Občas mi asistuje dcéra, alebo parťák z vysokohorských expedícií Vlado. "Vrcholové miniprojekty" realizujeme spontánne ako recesiu. Ak to niekoho potešilo a s tabuľkou si spravil fotku, tak je to pre nás zadosťučinenie, že sme niečo pre komunitu turistov urobili.

Fotogaléria k článku

Najnovšie