Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Batizovské pleso vo Vysokých Tatrách. Foto – Soňa Mäkká
Batizovské pleso vo Vysokých Tatrách. Foto – Soňa Mäkká Zatvoriť

Basecamp Kratšie túry vhodné na zamračený víkend: Batizovské pleso, skalná vyhliadka Sokolia a hrad Šomoška

Najbližší víkend bude vhodný na kratšie výlety. Môžete si vyjsť k Batizovskému plesu, na skalnú vyhliadku Sokolia v Strážovských vrchoch alebo s deťmi na Sitno či horské lúky nad Banskou Bystricou. Náučný chodník Šomoška vás zavedie k unikátnemu čadičovému vodopádu a hradnej zrúcanine.

Aktuálne

Tip na túru

Vo vysokých horských polohách bude fúkať, zaujímavé ciele však ležia aj priamo na Tatranskej magistrále. Túru na Batizovské pleso sme absolvovali práve v premenlivom počasí, prešli sme veľmi pekný okruh z Tatranskej Polianky cez rázcestie Pod Suchým vrchom, naspäť si môžete zájsť ešte na Sliezsky dom.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Ďalšie tipy

  • Strážovské vrchy: Zaujímavú lokalitu Sokolia odporúča Tatiana Filipková. Z obce Iliavka vedie nenáročný krátky výstup na skalnú vyhliadku vysoko nad okolitými lesmi.
    Skalná vyhliadka Sokolia z Iliavky

  • Cerová vrchovina: Nenáročný poldenný výlet atraktívnym pohraničným územím v Chránenej krajinnej oblasti Cerová vrchovina odporúča Tomáš Trstenský. Najzaujímavejšie lokality na turistickej trase približuje Náučný chodník Šomoška. Uvidíte zrúcaninu rovnomenného hradu aj unikátny čadičový kamenný vodopád.
    Cerová vrchovina – Šomoška

Tipy na túru s deťmi

Vrch Sitno so svojou nadmorskou výškou 1009 metrov je najvyšším vrchom sopečného pohoria Štiavnické vrchy. Daniela Mäkká sa sem vybrala najkratšou prístupovou cestou od Počúvadlianskeho jazera s návratom cez hrad Sitno a Tatársky jarok späť k jazeru.
Sitno, Sitniansky hrad a Tatársky jarok z Počúvadla

  • Starohorské vrchy: Tip od Danky Lacikovej pre najmenšie deti, trávnatý hrebeň nad Selcami pri Banskej Bystrici, neďaleko známejšieho Panského dielu. Na vrchole Selčianskeho dielu je malá drevená rozhľadňa a lavičky. Lúky poskytujú široké výhľady, neďaleko je reštaurácia.
    Selčiansky Malý diel s deťmi - v lete i na jeseň

Tip na cyklotúru

Klasika od Ivana Wlachovského pre všetkých, čo majú radi dlhé stúpania a následné zjazdy. Pre vyznávačov horskej cyklistiky sa otvárajú možnosti túru spestriť rôznymi variantmi jazdy po rozsiahlej sieti lesných ciest, či už na strane slovenskej, alebo moravskej.

  • Zemplín: Marián Jaššo sa vybral spoznať kraj tokajských viníc, relatívne novou cyklotrasou sa dostal na vyhliadkovú veža v Malej Tŕni v tvare suda. Z jej vrcholu je panoramatický výhľad na okolie, pod vežou je detské ihrisko.
    Tokajská vyhliadková veža nad Malou Tŕňou

Z fotogalérie

Tatry a Veľký voz
Tatry a Veľký voz – Foto: Galéria / Martin Drahomirecký

Počasie

V sobotu bude podľa SHMÚ oblačno až zamračené, od západu postupne na viacerých miestach dážď, prehánky, ojedinele búrky. Ochladenie, na východe bude ešte teplo. Najvyššia denná teplota bude 18 až 23, na juhu stredného Slovenska, v Above a na Zemplíne väčšinou okolo 25 stupňov. Fúkať bude silný vietor, v nárazoch okolo 15 m/s.

V nedeľu bude ešte daždivo, od západu postupne ustávanie zrážok a lokálne aj zmenšenie oblačnosti. Ďalej sa bude ochladzovať, najvyššia denná teplota bude 17 až 22, v Žilinskom kraji a na Spiši väčšinou okolo 15 st. Fúkať bude rovnako silno. V Banskobystrickom kraji lokálne len slabý vietor.

Obmedzenia na turistických chodníkoch

Vysoké a Západné Tatry
Zelený TZCH Svorad - Špania - Lomnô (Lomné) a zelený TZCH Prosečné - dolina Borovianky v Chočských vrchoch je zle značený, s obmedzenou priechodnosťou. Strhnuté a v zlom technickom stave sú mostíky v Bobroveckej doline, Hlbokej doline a Bystrej doline.

Nízke Tatry
Z dôvodu množstva popadaných stromov je ťažko priechodný červený chodník od Širokej doliny smerom na Peknú vyhliadku, červený chodník z Ludrovej na Salatín.

Pieniny
V Prielome Dunajca počítajte s obmedzeniami súvisiacimi s rekonštrukciou cesty.

Lúčanská Malá Fatra Ferrata HZS na Martinské hole je sezónne uzavretá od 15. 9. do 31.10.

Vtáčnik Žltá značka medzi rázcestiami Horný doma Kláštorská skala je sezónne uzavretá od 15. 9. do 31.12.

Kysuce
Správa CHKO Kysuce informuje, že v dôsledku veternej kalamity sú v súčasnosti turistické chodníky v prírodných rezerváciách Veľký Polom a Klokočovské skálie nepriechodné. Odporúčajú vyhnúť sa týmto trasám, kým nedôjde k ich spriechodneniu.

Najnovšie