Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Veľká skala. Foto Peťo Nový
Veľká skala. Foto Peťo Nový Zatvoriť

Basecamp Vyhliadková Veľká skala z Lačnova, ferrata Dve veže na Liptove aj detské túry pod Schneebergom

Tento víkend bude vo vyšších polohách veterno, preto sme do tipov na túry vybrali nižšie položené zaujímavosti. Nájdete v nich Veľkú skalu s výhľadmi na Tatry z obce Lačnov či hrad Lednica, postavený priamo na bradlovom pásme. Vhodné podmienky by mohli byť aj na liptovskej ferrate Dve veže, kde je v lete prihorúco. Deti môžete zobrať na dve túry pod Schneeberg alebo sa pobicyklujte na tankovej ceste pri Martine.

Aktuálne

Tip na túru

Veľká skala je vápencové skalné zakončenie bočného hrebeňa v severnej časti pohoria Branisko, v tieni najvyššieho vrchu Smrekovica. Krasový hrebeň sa z hlavného hrebeňa pohoria odpája v kóte Boldigáň a smeruje na severozápad. Vďaka tomu poskytuje Veľká skala pekné výhľady na susediace pohoria Bachureň a Levočské vrchy, v prípade dobrej dohľadnosti aj na Vysoké Tatry na obzore. Peťo Nový sa sem vybral z obce Lačnov.

Ďalšie tipy

  • Biele Karpaty: Tatiana Filipková popisuje hrad Lednica postavený v atraktívnych skalách bradlového pásma. Stredoveký hrad postavili v roku 1259 ako pohraničný strážny hrad, ktorý je prístupný 9,5 m dlhým tunelom vytesaným do vápencovej skaly. Nachádza sa tu aj prírodná vyhliadka, na vrchol bradla sa dostanete po 80 schodoch vysekaných do úzkeho hrebeňa skaly, buďte tu opatrní.
    Prírodné skvosty hradu Lednica a okolia

  • Slovenský raj: Henrich Tomáš navštívil dve menej známe vodné nádrže v Slovenskom raji, Hansjakubovú a Blajzloch. Spojil ich do jednej prechodovej túry z Dobšinskej Ľadovej Jaskyne do Hrabušíc. Trasa prechádza cez známe, druhovo veľmi bohaté Kopanecké lúky. Okolie Blajzlocha je pekne upravené, dostanete sa aj na malý ostrov uprostred nádrže. Smerom k Píle sa nachádza náučný chodník, ktorý urobil miestny urbár. Tesne pred Podleskom Heňo prechádzal cez pekný kaňon Veľkej Bielej vody.
    Hansjakubová a Blajzloch

Tipy na túru s deťmi

Schneeberg je najbližšia dvojtisícovka pri Bratislave, okrem celodennej turistiky ponúka aj možnosti na nenáročné výlety s deťmi. Andrea Morongová sa vybrala na západnú časť planiny Hohe Wand – Gelände, a druhý deň cez Dürre Leiten k Edelweisshütte. Trénované deti zvládnu túry sami, dajú sa absolvovať aj s dieťaťom v nosiči.

  • Malé Karpaty: Nenáročná vychádzka po rovine vás zavedie z Plaveckého Petra lesom popri meandroch potoka Hrudky k vodnej nádrži Buková. Na trase je aj výdatná studnička, kaplnka Panny Márie a tiež maketa kostolíka.
    Plavecký Peter – Buková na popoludnie

Tip na cyklotúru

Michal Mikuláš si na nedeľný cyklovýlet vybral okruh z Martina po tankovej ceste cez Trebostovo a Bánske, celá trasa prechádza krásnou prírodou Lúčanskej časti Malej Fatry.

  • Starohorské vrchy: Miroslav Bránecký prešiel atraktívny cyklookruh cez Selčiansky Malý diel a Šachtičku do baníckej obce Špania Dolina s návratom do Banskej Bystrice.
    Selce - Špania Dolina - Uľanka

Ferrata

Ferrata Dve veže sa nachádza na Liptove, neďaleko Nižnej Revúcej na skale nad Záhorovom. Má južnú expozíciu, nie je teda vhodná v horúcich letných dňoch, teraz by to však mohla byť jej výhoda. Na dvoch skalných bralách sa nachádza niekoľko ciest rôznej náročnosti, popísal ich Ľubomír Mäkký. Prevýšenie trás je od 20 do 70 metrov. Výhodou tejto ferraty je krátky nástup.

Z fotogalérie

Farebná jeseň
Farebná jeseň – Foto: Galéria / Martin Drahomirecký

Počasie

V sobotu bude podľa SHMÚ polojasno až oblačno, miestami, najmä na severe a východe prechodne až zamračené, a tam ojedinele prehánky. Najvyššia denná teplota 20 až 25, v Žilinskom kraji, na Horehroní, na Spiši a krajnom severovýchode 15 až 20 stupňov.

V nedeľu bude oblačno až zamračené, v priebehu dňa od severu zmenšovanie oblačnosti a k večeru prevažne jasno. V Žilinskom kraji a na východe na viacerých prehánky alebo dážď, vo vysokých polohách postupne aj sneženie. Najvyššia denná teplota 16 až 21, na severe 11 až 16 stupňov a popoludní výrazné ochladzovanie.

Vo vyšších polohách bude fúkať búrlivý vietor až víchrica v nárazoch do 37 metrov za sekundu, slabnúť bude až v nedeľu podvečer.

Obmedzenia na turistických chodníkoch

Vysoké a Západné Tatry
Zelený TZCH Svorad - Špania - Lomnô (Lomné) a zelený TZCH Prosečné - dolina Borovianky v Chočských vrchoch je zle značený, s obmedzenou priechodnosťou. Strhnuté a v zlom technickom stave sú mostíky v Bobroveckej doline, Hlbokej doline a Bystrej doline.

Nízke Tatry
Z dôvodu množstva popadaných stromov je ťažko priechodný červený chodník od Širokej doliny smerom na Peknú vyhliadku, červený chodník z Ludrovej na Salatín.

Pieniny
V Prielome Dunajca počítajte s obmedzeniami súvisiacimi s rekonštrukciou cesty.

Lúčanská Malá Fatra
Ferrata HZS na Martinské hole je sezónne uzavretá od 15. 9. do 31.10. (hzs)

Vtáčnik
Žltá značka medzi rázcestiami Horný dom a Kláštorská skala je sezónne uzavretá od 15. 9. do 31.12.

Kysuce
Správa CHKO Kysuce informuje, že v dôsledku veternej kalamity sú v súčasnosti turistické chodníky v prírodných rezerváciách Veľký Polom a Klokočovské skálie nepriechodné. Odporúčajú vyhnúť sa týmto trasám, kým nedôjde k ich spriechodneniu.

Najnovšie