Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Celkový pohľad na penzión Čičva
Celkový pohľad na penzión Čičva Zatvoriť

Chata Penzión Čičva

V osade Podčičva, ktorá je časťou obce Sedliská, sa na križovatke diaľkových ciest nachádza prícestný hostinec. Keďže sa dá v ňom nielen občerstviť, ale aj prespať, rozšíril tak možnosti ubytovania medzi Vranovom nad Topľou a Humenným.

Poloha
Zemplín: Beskydské predhorie - podcelok Mernícka pahorkatina, pod hradom Čičva (Čičava) pri rieke Ondava, obec Sedliská, časť Podčičva (okr. Vranov nad Topľou)
Nadmorská výška
128 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.91264 ° SŠ
dĺžka: 21.73996 ° VD
» Mapa
Nocľah
9 osôb (1 x dvojposteľová izba, 1 x trojposteľová izba, 1 x štvorposteľová izba)
Prevádzka
Celoročná s obslužným personálom
Voda
Vodovod v objekte
Cena
20,- € osoba/noc
Kontakt
Penzión Čičva
Sedliská 151, 094 09 Sedliská
http://www.restauraciacicva.sk
+421 57/488 01 16, + 421 908 980 931
Spojenie
Z Benkoviec po zelenej za 2 hod., z Vranova nad Topľou po modrej a zelenej za 3 hod., z Brekova po miestnej modrej značke za 3 hod., autobusová zastávka Sedliská, Podčičva osada, parkovanie pri objekte zdarma pre hostí
Dalšie info
Reštaurácia, GSM signál, Wifi zdarma pre hostí, hrad Čičva, ďalšie možnosti bivakovania v prístreškoch pod hradom, viacero parkovísk, dobrá dostupnosť verejnou dopravou

Poloha a prístup

V Beskydskom predhorí, v Merníckej pahorkatine, sa v obci Sedliská, časť Podčičva nachádza priamo pod ruinami hradu Čičva (Čičava) rovnomenná reštaurácia. Prevádzka okrem reštauračných služieb ponúka možnosť ubytovania. Neďaleko nej prechádza zelená značka spájajúca Benkovce s hradom Čičva (Čičava) a osadou Podčičva, ktorá pokračuje ďalej do Vranova nad Topľou. Z Brekova sem vedie cez Brekovský hrad a Tovarniansku Polianku miestna modrá značka. Reštaurácia dobre poslúži ako východiskový, resp. konečný bod celodennej túry vedúcej po hrebeni Pozdišovského chrbta (modrá značka). Zastávka autobusov Sedliská, Podčičva osada, sa nachádza 150 metrov západne od nej.

Penzión

Objekt reštaurácie s ubytovaním sa nachádza v prízemnom dome s obývateľným podkrovím. Je otvorený celoročne. Ubytovacia časť je situovaná do podkrovia a vstupuje sa do nej po vonkajšom schodisku. Nachádzajú sa tu tri izby – dvojposteľová, trojposteľová a štvorposteľová. Takže ich celková kapacita je deväť osôb. Izby majú jednoduché, ale účelné zariadenie - postele, skriňu, komodu a nočné stolíky. Každá má svoju kúpeľňu s WC. Interiér dopĺňa TV prijímač. Ubytovaní hostia majú na izbách zdarma wifi pripojenie. Cena za ubytovanie je 20,- € osoba/noc. Pozor, na emailovú komunikáciu sa nespoliehajte, radšej si ubytovanie dohodnite telefonicky.

Na prízemí nájdete reštauráciu s barom, salónik, kuchyňu, WC a prevádzkové priestory. V lete je možné posedieť si na zastrešenej terase. Vedľa objektu je parkovisko a detský kútik. Reštaurácia ponúka bohatý sortiment jedál a nápojov za primerané ceny (klasická kuchyňa, denné menu a menu à la carte). Príjemná obsluha a personál je tu samozrejmosťou.

Okolie

Ako som napísal, nad reštauráciou sa na skalnom brale nachádza hrad Čičva (Čičava). Aj keď sa ruina momentálne opravuje, jej veľká časť je voľne prístupná a ukážkovo upravená. Hneď nad hradom sa nachádza opevnený vojenský tábor, ktorý bol objavený len nedávno za pomoci LIDAR-u. Pod hradom, neďaleko kameňolomu stojí na cintoríne hrobka bývalých majiteľov, ktorá paradoxne nikdy neslúžila tomuto účelu. Pod hradom sa nachádzajú dva prístrešky, kde sa dá vcelku pohodlne v spacom vaku prečkať noc. Prvý stojí v kameňolome pod hradom, druhý nad zákrutou starej cesty na hrad.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Pri cestnom moste cez Ondavu je na jej brehu vybudovaný prírodný amfiteáter. V blízkom Vranove nad Topľou sa nachádzajú v areáli gymnázia pozostatky hradu, v ktorom mala v roku 1575 svadbu Alžbeta Bátoryová. Za návštevu určite stojí neďaleké Humenné so zámkom a múzeom, hrad Brekov s jaskyňami (Brekovská, Veľká a Malá Artajama) a hrad Jasenov.

Milovníkov tajomna určite zaujme trasa vedúca cez Východoslovenské mohylky, nachádzajúce sa na Pozdišovskom chrbte. Samozrejme, treba spomenúť vodnú nádrž Domaša, na brehoch ktorej sa nachádza niekoľko rekreačných oblastí.

Žiaľ, musím upozorniť aj na fakt, že v roku 2023 boli niektoré úseky zelenej značky vedúcej z Benkoviec cez hrad do Vranova nad Topľou husto zarastené alebo poškodené rúbaniskami (v stúpaní nad chatou PZ Čičva, pod Inovcom a nad hradom). V týchto úsekoch bolo turistické značenie nedostatočné.

Fotogaléria k článku

Najnovšie