Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Pohľad na prístrešok I.
Pohľad na prístrešok I. Zatvoriť

Prístrešok Prístrešok pri hrade Čičva (Čičava)

V katastri obce Sedliská sa nad križovatkou starých diaľkových ciest týči od 13. storočia kamenný hrad Čičva (alebo tiež Čičava). V jeho blízkosti nájde unavený turista dva drevené prístrešky, v ktorých sa dá prenocovať. Oba sa nachádzajú pod jeho ruinami.

Poloha
Zemplín: Beskydské predhorie - podcelok Mernícka pahorkatina, pod hradom Čičva (Čičava), obec Sedliská, časť Podčičva (okres Vranov nad Topľou)
Nadmorská výška
172 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.91548 ° SŠ
dĺžka: 21.73643 ° VD
» Mapa
Nocľah
Prístrešok I. max 8 osôb, prístrešok II. max 6 osôb
Prevádzka
trojsezónna (bez vykurovacieho telesa)
Voda
Bez vodného zdroja, vodu si treba vypýtať v osade Podčičva alebo v reštaurácii Čičva
Spojenie
Z Benkoviec po zelenej za 2 hod.
z Vranova nad Topľou po modrej a zelenej za 3 hod.
z Brekova po miestnej modrej značke za 3 hod.
autobusová zastávka Sedliská, Podčičva osada, parkovanie pri prístreškoch zdarma
Dalšie info
Reštaurácia Čičva, GSM signál, hrad Čičva, ďalšie možnosti spania a bivakovania, viacero parkovísk, dobrá dostupnosť verejnou dopravou

Poloha a prístup

V Beskydskom predhorí, v Merníckej pahorkatine, sa v obci Sedliská, časť Podčičva nachádzajú priamo pod ruinami hradu Čičva (Čičava) dva drevené prístrešky.

Prvý prístrešok stojí severozápadne od hradu, v zákrute starej cesty vedúcej na hrad. V jeho tesnej blízkosti prechádza zelená značka spájajúca Benkovce s hradom, ktorá pokračuje ďalej do Vranova nad Topľou.

Druhý prístrešok stojí južne od hradu, na okraji parkoviska, ktoré zaberá priestor bývalého kameňolomu. Vedľa neho prechádza miestna modrá značka z Brekova a Tovarnianskej Polianky, ktorá sa končí na hrade.

Prístrešky

Prvý prístrešok má jednoduchú drevenú konštrukciu s rozmermi približne 3 x 5 metrov, zastrešenú valbovou skosenou strechou. Priečelie aj boky sú voľne otvorené do okolitého terénu. Preto v prípade nepriaznivého počasia sa dá komfort objektu vylepšiť upevnením fólie alebo celty z náveternej strany. Po obvode prístreška sú k nosným trámom pripevnené lavice, ktoré sa ale nadajú využiť ako prične. Pohodlne sa na podlahe s udupanej hliny vyspí 5 až 8 osôb. Použitie vlastnej karimatky a spacieho vaku je samozrejmosťou. Pred prístreškom sa nachádza upravené ohnisko so sedením a nádoba na smeti. V zaklenutých priestoroch hradu sa dá taktiež núdzovo prenocovať.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Druhý prístrešok má taktiež jednoduchú drevenú konštrukciu polygonálneho pôdorysu s priemerom asi 4 metre. Zastrešená je ihlanovou strechou. Priečelie je voľne otvorené do terénu, ostatné strany stavby čiastočne chráni latkové zábradlie. Aj v tomto prípade platí, že v čase nepriaznivého počasia sa dá komfort spania vylepšiť upevnením fólie alebo celty z náveternej strany. Po obvode sa nachádzajú lavice, ktoré nie sú vhodné na spanie. Zariadenie dopĺňa stôl. Spí sa na drevenej palubovke, pričom je vhodné použiť karimatku a spací vak. Kapacita stavby je 5 až 6 osôb.

Okolie

Najbližším turistickým cieľom je samozrejme neďaleko stojaci hrad Čičva (Čičava). Pod hradom, pri druhom prístrešku, hneď vedľa kameňolomu stojí na cintoríne hrobka posledných majiteľov hradu. Aj keď, paradoxne, tí sú pochovaní na inom mieste cintorína. Na brehu Ondavy nájde návštevník prírodný amfiteáter. V širšom okolí sa nachádza vodná nádrž Domaša, na brehoch ktorej je niekoľko rekreačných oblastí.

Ďalej sú to mestá Humenné (zámok, múzeum) a Vranov nad Topľou s lokalitou bývalého hradu, kde mala sobáš Alžbeta Bátoryová. Neďaleko Humenného stoja hrady Jasenov a Brekov. Na blízkom Pozdišovskom chrbte je oblasť Východoslovenských mohýl (modrá značka z Tovarnianskej Polianky). V osade Podčičva sa blízko druhého prístrešku nachádza penzión Čičva, v ktorom sa dá ubytovať. Ďalšia núdzová možnosť bivakovania je na terase chaty PZ Čičva. Vyspia sa na nej maximálne 4 osoby. Prístrešok pred chatou nie je vhodný k bivakovaniu, nakoľko počas dažďa steká na podlahu voda zo svahu nad ním. Pri chate je upravený prameň a vedie tadiaľto zelená značka spájajúca Vranov nad Topľou s Benkovcami.

Pozor, niektoré úseky zelenej značky vedúcej z Benkoviec cez hrad do Vranova nad Topľou boli v roku 2023 husto zarastené alebo poškodené rúbaniskami (v stúpaní nad chatou PZ Čičva, pod Inovcom a nad hradom). V týchto úsekoch bolo poškodené turistické značenie.

Fotogaléria k článku

Najnovšie