Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Chata pod Rysmi. Foto - Ľubomír Mäkký
Chata pod Rysmi. Foto - Ľubomír Mäkký Zatvoriť

Správa Chata pod Rysmi oslávila 90 rokov, Viktor Beránek hodnotí sezónu a teší sa na vandrácky život s padákom po nej

Chata pod Rysmi o vyše dva týždne končí svoju jubilejnú 90-tu sezónu. Za tento čas sa zmenila z jednoduchej kamennej útulne na modernú budovu, motorom zmien boli najmä poškodenia chaty, keďže leží v križovatke troch lavínových dráh. Ostala však panoramatická kadibúdka, na ktorú musíte ísť s čelovkou, paličkami ci cepínom.

Chata pod Rysmi je najvyššie položená chata Vysokých Tatier vo výške 2250 m n.m. Stojí v tesnej blízkosti sedla Váha, Vysokej a Českého štítu, v závere pravého výbežku Mengusovskej doliny. Ako jediná vysokohorská chata v Tatrách je v prevádzke len počas letnej turistickej sezóny, tohtoročná prevádzka sa teda chýli ku koncu. Chatár Viktor Beránek, ktorý tu chatárči vyše 40 rokov, je s jubilejnou sezónou spokojný.

„Sezóna vždy závisí od počasia a tento rok bolo prevažne dobré. Aj september bol veľmi dobrý. U nás vždy okolo 10. septembra už začínalo snežiť, no tento rok prišiel prvý sneh až 10. októbra. Ak nerátam, že ešte trocha snežilo v auguste." Návštevnosť horských chát je obvykle najsilnejšia v lete, o chatár hovorí že septembrová návštevnosť predbehla augustovú.

„Ešte aj október mal pár slušných dní. Kým je pekne, ľudia chodia. Chodili aj návštevníci z Poľska, no je severná strana je už zasnežená."

Viktor Beránek hovorí, že počas sezóny bolo veľa práce, veľa nosenia, ale všetko zvládli. „Personál bol stabilný, starý, zabehnutý, to bol základ úspechu." Výročie oslávili s priateľmi chaty vrátane chatárok od Piatich poľských plies (Piec Stawów Polskich), ľudia prišli v kostýmoch a dobovom oblečení.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Prvá chata. Foto - Reprofoto František Mrázik, Strechy nad oblakmi
Prvá chata. Foto - Reprofoto František Mrázik, Strechy nad oblakmi

O potrebe postaviť chatu v blízkosti populárnych Rysov sa začalo hovoriť už pred prvou svetovou vojnou. František Mrázik v knihe Strechy nad oblakmi píše, že konkrétnejšiu podobu dostala táto myšlienka koncom 20-tych rokov 20.storočia, a to najmä zásluhou Klubu československých turistov. Verejnosti bola prvá jednoduchá kamenná útulňa odovzdaná do užívania po dvoch rokoch výstavby 15. júla 1933. Staval ju popradský staviteľ Jozef Šašinka. Prvým chatárom bol Ľudovít Krupitzer, pri prácach na chate mu pomáhal aj kôň hucul.

Chatu počas jej existencie zasiahlo viacero väčších snehových lavín. Ivan Bohuš v knihe Tatranské doliny v zrkadlení času hovorí o lavínach v rokoch 1947, 1954, 1962, 1982. Najhoršia bola lavína v druhej polovici januára 2000, ktorá strhla strechu, zmietla nadstavbu a poškodila múry. Zničila sklad, prístavok pre chatárov, z chaty sa zachovala len jedáleň.

Chata stojí v križovatke troch lavínových dráh. Pôvodne mala byť nad sedlom Váha smerom k Rysom, približne vo výške 2400 metrov. „No v 30. rokoch sme sa naťahovali s Poľskom o prihraničné územia. Vtedy vznikol tzv. Krakovský dohovor medzi Poľskom a Československom, ktorý zakazoval výstavbu akýchkoľvek objektov kilometer od hranice z oboch strán," hovorí Viktor Beránek o tom, prečo sa napokon chata postavila na súčasnom mieste.

Chata pod Rysmi. Foto - Ľubomír Mäkký
Chata pod Rysmi. Foto - Ľubomír Mäkký

Majitelia chaty, Klub slovenských turistov (KST) a Slovenský horolezecký spolok (SHS) JAMES sa dlho nevedeli zhodnúť, čo s chatou ďalej. SHS JAMES s chatárom presadzovali novú chatu vo výške 2 390 metrov. KST trval na rekonštrukcii pôvodnej chaty. Z iniciatívy JAMES-u medzitým prebehlo posudzovanie vplyvov na životné prostredie na všetky varianty.

Postupne SHS JAMES presvedčil KST o výhodnosti variantu novej chaty a v roku 2007 sa podpísala zmluva o tom, že ako prvý variant budú majitelia presadzovať stavbu chaty na novom mieste a na druhom mieste generálnu rekonštrukciu chaty na starom mieste.

Variant novej chaty sa však už nepodarilo presadiť napriek podpore z ministerstva pôdohospodárstva a ministerstva financií. Medzičasom sa totiž sprísnila legislatíva. Neprekonateľným problémom bol pozemok pod potenciálnou novou chatou, ktorý je vo vlastníctve štátu. Od marca 2000 teda rekonštruovali chatu na pôvodnom mieste, zo starej ostali len základy. Novú stavbu slávnostne otvorili v septembri 2013.

Chata pod Rysmi, jedálneň. Foto - Ľubomír Mäkký
Chata pod Rysmi, jedálneň. Foto - Ľubomír Mäkký

Kapacita chaty sa nezmenila, poskytuje ubytovanie na 14 lôžkach s dekami v spoločnej nocľahárni. V jedálni pribudla kachľová pec. Pôdorys chaty sa zväčšil a tak sú jedáleň aj nocľaháreň vzdušnejšie a priestrannejšie.

Nová chata má veľký protilavínový štít. „Pravidelne prechádza skúškou, lebo malé lavíny padajú každý rok. Lavína v roku 2021 odtrhla plechy na streche, a už keď odtrhne jeden plech a dostane sa pod to ďalšia časť lavíny, potom to už môže zobrať celú strachu. Plechy dostávajú obrovské nárazy, praskajú, v zime je ten zinkotitánový plech krehký, jedného dňa sa veľké poškodenie chaty môže zopakovať. To je sila prírody, nikdy si nie ste stopercentne istí, keď ste aj v chate a lavína hučí cez vás," hovorí chatár.

Prvý sneh na chate pod Rysmi. Foto – Roman Matkovčík
Prvý sneh na chate pod Rysmi. Foto – Roman Matkovčík

Neodmysliteľnou súčasťou chaty je panoramatická kadibúdka s presklenou stenou s výhľadom do Mengusovskej doliny. Ak je sneh, treba si na cestu na ňu vziať paličky alebo cepín, pretože chodník vedie v strmom svahu. Viktor Beránek hovorí, že v 99 percentách kapacitne stačí. „Sme schopní otvoriť chemický záchod v chate, ale nechceme ho veľmi prevádzkovať. Dáva sa doň nejaká tekutina, síce neškodná, no na najlepšie rozloženie toho, čo tam padne, je tráva pod kadibúdkou."

Panoramatická kadibúdka. Foto - Ľubomír Mäkký
Panoramatická kadibúdka. Foto - Ľubomír Mäkký

Čo bude Viktor Beránek robiť po 1. novembri? „Mám plán, že niekam pôjdem, vezmem si padák, vibramky a ruksak a chcel by som niečo pochodiť, polietať, zrelaxovať takýmto spôsobom. Na aute si postavím stan, už som v ňom spal, aby som ho otestoval. Bude to taký cigánsky, vandrácky život."

Podľa Horskej záchrannej služby sa od výšky 2200 m n.m nachádza nový sneh a v severne orientovaných prechodoch aj námraza. Ak chcete teda v závere tohtoročnej letnej sezóny ešte navštíviť chatu, treba si pribaliť retiazkové mačky a paličky.

Súvisiace články

Fotogaléria k článku

Najnovšie