Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Výhľad na Vysoké Tatry z hrebeňa Nízkych Tatier. Foto - Pavol Timko
Výhľad na Vysoké Tatry z hrebeňa Nízkych Tatier. Foto - Pavol Timko Zatvoriť

Basecamp Hrebeň Nízkych Tatier, Bralce s reťazami a rebríkmi aj jesenná Tichá a Kôprová dolina na bicykli

V sobotu nás čaká ešte takmer letné počasie, v nedeľu sa už ochladí. Vybrať sa môžete na hrebeň Nízkych Tatier, výhľadovú Vysokú nad Ľubietovou či atraktívny chodník s reťazami a rebríkmi na Bralce nad Hliníkom nad Hronom. Cyklisti si môžu prejsť Tichú a Kôprovú dolinu alebo vyjsť niektorou z mnohých trás na populárnu cyklokrižovatku Biely kríž na hrebeni Malých Karpát nad Bratislavou.

Aktuálne

Tip na túru

Pavol Timko prešiel svojím klasickým pomalošľapom hrebeňovku Nízkych Tatier za šesť dní. V tomto článku sa dočítate o časti trasy z Chaty generála Milana Rastislava Štefánika pod Ďumbierom do Telgártu cez Kráľovohoľské Tatry. Pali túto časť prechodu rozdelil na tri etapy s dvoma nocľahmi, môžete sa teda inšpirovať aj len časťou článku.

Okolie Štefáničky s výhľadom na Ďumbier a doliny Štiavnica je veľmi atraktívne, nádherná je aj časť okolo útulne Andrejcová, Orlovej a Bartkovej smerom ku Kráľovej holi s výhľadmi na Vysoké tatry. Hole v tejto časti Nízkych Tatier sú impozantné, aj tu sa dajú obdivovať strmé severné svahy hôr ako pozostatok glaciálnej minulosti. Veľmi pekné sú miestne balvany a skaly, ktoré sú rozpukané na charakteristické platne.  

Ďalšie tipy

  • Krupinská planina: Miroslav Svítek popisuje menej vychytené, ale veľmi pekné miesta neďaleko Krupiny. Trasa vedie prielomom riečky Krupinica popod rezerváciu Mäsiarsky bok, kde Mira očarili kamenné polia, ktoré sa podľa neho vyrovnajú Kamennému moru vo Vyhniach. Sása – Babiná – Mäsiarsky bok – Krupina

  • Veporské vrchy: Tatiana Filipková si na kratšiu túru s krásnymi výhľadmi vybrala Vysokú nad Ľubietovou. Vrcholová skala leží na rozľahlách lúkach a poskytuje krásne výhľady. Najkrajší zostup z vrchola je cez lúčny hrebeň zvaný lósy s výhľadom na Ľubietovský Vepor do miestnej časti Starý majer. Na vrchol sa dostanete aj priamo z Ľubietovej.
    Výstup na Vysokú skalu z Ľubietovej

Tipy na túru s deťmi

Hliník nad Hronom či Lehôtka pod Brehmi na prvé počutie neznejú ako vychytená turistická destinácia, no je tu chodník, ktorý môžeme zaradiť medzi najatraktívnejšie na Slovensku. Úmyslom značkárov zjavne nebolo to, aby dostali turistu z bodu A do bodu B, ale ho previedli veľmi atraktívnym územím cez jaskyne, sutinové polia, popri skalných vežiach a nádherných duboch.

  • Malé Karpaty: Plavecký hrad je nenáročný cieľ nad obcou Plavecké Podhradie, kam môžete smelo vziať aj menšie deti. Okrem prehliadky zrúcaniny vás čakajú krásne výhľady na Záhorskú nížinu a Malé Karpaty s Vápennou aj Kršlenicou.
    Vláčikom na Plavecký hrad

Tip na cyklotúru

Hovorí sa, že všetky cesty vedú do Ríma. V lesoch Malých Karpát nad Bratislavou skôr platí, že všetky cesty vedú na Biely kríž. Medzi cyklistami populárna lokalita leží na malokarpatskom hrebeni vo výške 498 m. Pod pojmom „cesty“ pritom pre účely článku budeme mať na mysli asfaltové úseky. Ide tak o vhodný cieľ pre rekreačných cyklistov, ktorí si jednoducho len chcú vo voľnom čase udržiavať kondičku. Výber trás na Biely kríž pripravil Dominik Baco.

  • Vysoké Tatry: Pavol Timko si spojil dve najdlhšie južné tatranské doliny do jednej cyklotúry. Doliny sú na jeseň veľmi fotogenické a keď máte bicykel, neprekáža ani kratší deň. V spojnici dolín si môžete bicykel schovať a prejsť sa novým krátkym chodníkom k sútoku Tichého a Kôprovského potoka, čím vzniká riečka Belá.
    Tichá a Kôprová dolina na bicykli

Príbeh od Martina Birku

Začínam vybaľovať a netrpezlivo čakám, či príde aj nová známa Poľka. Keďže nemám veľmi čo robiť, v noci hlásia prehánky a čakám dámsku návštevu, rozhodnem sa, netradične, spraviť oheň. Po takmer dvoch hodinách strávených pri ohni na obzore vidím blížiacu sa kamošku.

Z fotogalérie

Voľne pohodená jeseň
Voľne pohodená jeseň – Foto: Galéria / Laco Blaho

Počasie

V sobotu bude podľa SHMÚ jasno až polooblačno, miestami zväčšená oblačnosť, veľmi teplo. Najnižšia nočná teplota 15 až 10 st., v údoliach ojedinele, najmä na Liptove, Gemeri a Horehroní, okolo 8 stupoňov. Najvyššia denná teplota 20 až 25 stupňov. Očakávať môžete vietor v nárazoch do 15 m/s, nad pásmom lesa bude fúkať prudký, neskôr až búrlivý vietor.

V nedeľu príde studený front, bude premenlivá, prevažne veľká oblačnosť, miestami prehánky alebo dážď, na hrebeňoch Tatier postupne sneženie. Najnižšia nočná teplota 14 až 9, na severozápade a pod Tatrami okolo 7 stupňov. Najvyššia denná teplota 11 až 16, v Žilinskom kraji a na Spiši okolo 9 stupňov. Fúkať bude o niečo slabší vietor, do 9 ms.

Obmedzenia na turistických chodníkoch

Vysoké a Západné Tatry
Zelený TZCH Svorad - Špania - Lomnô (Lomné) a zelený TZCH Prosečné - dolina Borovianky v Chočských vrchoch je zle značený, s obmedzenou priechodnosťou. Strhnuté a v zlom technickom stave sú mostíky v Bobroveckej doline, Hlbokej doline a Bystrej doline.

Nízke Tatry
Z dôvodu množstva popadaných stromov je ťažko priechodný červený chodník od Širokej doliny smerom na Peknú vyhliadku, červený chodník z Ludrovej na Salatín.

Pieniny
V Prielome Dunajca počítajte s obmedzeniami súvisiacimi s rekonštrukciou cesty.

Lúčanská Malá Fatra
Ferrata HZS na Martinské hole je sezónne uzavretá od 15. 9. do 31.10. (hzs)

Vtáčnik
Žltá značka medzi rázcestiami Horný dom a Kláštorská skala je sezónne uzavretá od 15. 9. do 31.12.

Kysuce
Správa CHKO Kysuce informuje, že v dôsledku veternej kalamity sú v súčasnosti turistické chodníky v prírodných rezerváciách Veľký Polom a Klokočovské skálie nepriechodné. Odporúčajú vyhnúť sa týmto trasám, kým nedôjde k ich spriechodneniu.

Fotogaléria k článku

Najnovšie

Búda Chatrč pod Hrádkom

Na lokálnych trasách západným Podpoľaním veľa možností na skrytie sa niet. Ale iste poteší znalosť búdy pod Hrádkom, ktorá by mohla poslúžiť nielen ako úkryt pred dažďom, ale aj …

Henrich Tomáš