Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Pohľad na Rajecké Teplice zo Skaliek
Pohľad na Rajecké Teplice zo Skaliek Zatvoriť

Reportáž Keď sa lesníci vedia dohodnúť s turistami

Sekcia pešej turistiky (SPT) KST zabezpečuje pre širokú turistickú verejnosť počas roka sedem celoštátnych akcií. Jednou z nich je v spolupráci s Lesy SR š. p. postupné predstavovanie lesníckych náučných chodníkov. Tento rok sa podujatie uskutočnilo v okolí Rajeckých Teplíc a na 8. ročníku bol predstavený LNCH Dolná hora – Génová základňa jarabiny brekyňovej.

Trasa

Rajecké Teplice, hotel Skalka – Pod vyhliadkou – Nad vodojemom – Skalky, prameň – hrebeň Skaliek – Pod vyhliadkou – hotel Skalka

Spoločné lesnícko-turistické podujatie sa prvýkrát uskutočnilo v roku 2014 pri príležitosti 240. výročia narodenia jednej z najvýznamnejších osobností slovenského lesníctva – Jozefa Dekreta Matejovie. Jeho životné krédo: „Zachovať lesy potomstvu, lebo oni sú predpokladom udržania života na zemi“ je nosnou myšlienkou podujatia, ktoré podľa mňa veľmi dobre slúži k hľadaniu porozumenia medzi tak zdanlivo antagonistickými skupinami, ako sú lesníci a turisti.

Na Slovensku je štyridsiatka LNCh, kde lesníci prezentujú prírodné zaujímavosti, faunu, flóru, ale aj svoju prácu pri pestovaní, ťažbe a ochrane lesov. Veď Lesy SR š. p. spravujú 880 000 ha lesných pozemkov Slovenska, čo je viac ako 43 % ich rozlohy. Turisti majú často na nich ťažké srdce, keď pri svojich potulkách prírodou nachádzajú rozryté lesné cestičky ťažobnými strojmi, odrezanými konármi zahádzané chodníčky, pričom častokrát to vidia v lokalitách, kam oni nesmú ísť, lebo tam nevedie TZT a je tam vyššie ako II. stupeň ochrany prírody. Spoločná akcia preto poskytuje priestor, kde lesníci laickej verejnosti predstavujú svoju prácu a umožnia tak možno pochopiť širšie súvislosti.

Úlohou SPT KST je každoročne nájsť turistický oddiel, ktorý existuje, čo najbližšie k navrhnutému LNCh, lebo výber robia Lesy SR š. p., a potom mu v čo najväčšej možnej miere byť nápomocný pri organizácii podujatia. Úlohou Lesov SR š. p. je zabezpečiť občerstvenie, propagačné materiály, magnetku a odborný sprievod pri návšteve LNCh. Na miestnom TK je spolu s SPT KST zabezpečiť čo najširšiu propagáciu medzi turistickou verejnosťou, osloviť na spoluprácu – sponzorstvo vedenie mesta či obce, miestnych podnikateľov, zabezpečiť turistických sprievodcov na plánovanú trasu, organizačne v deň konania otvorenie a ukončenie podujatia, ako aj odovzdanie pomyslenej štafety budúcoročnému usporiadateľovi.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Tohtoročným organizátorom bol KST Kamzík Rajecké Teplice na čele so svojim predsedom Michalom Hucíkom. Hneď úvodom musím povedať, že odviedli vynikajúcu prácu. Akcia bola zavčasu propagovaná v časopise Krásy Slovenska, Rádiovíkende, na webovej stránke KST, plagáty pozývajúce na akciu boli v miestnom IC, recepciách hotelov, natáčať prišla redakcia Televíkendu i TV Halali. Zabezpečili priestor pri hoteli Skalka na otvorenie akcie, posedenie účastníkov, občerstvenie, nakoľko Lesy SR š. p. v Rajeckých Tepliciach nemali vhodné priestory, propagačný materiál OOCR Rajecká dolina, Kúpeľov Rajecké Teplice, klubový odznak pre účastníkov, špeciálne tričká pre organizačný štáb. Samozrejme, že im na to nestačila dotácia schválená valným zhromaždením KST a museli si zohnať sponzorov. Na nadšencoch stojí súčasnosť, ale hlavne budúcnosť KST!

Napriek obavám sa napokon vydarilo počasie. Bolo na neskorý október priam letné. Organizačný výbor sa ešte naposledy zišiel v piatok podvečer pred akciou, a tak ráno od 7.30 h mohlo začať rozmiestňovanie lavičiek a stolov pri bufete pred hotelom Skalka. Prví z ohlásených účastníkov sa napriek plánovanému začiatku o 9.30 h, začali schádzať o hodinu skôr. Každý, kto sa prezentoval u sympatických slečien, dostal lístok na guláš a tašku s propagačnými materiálmi. Žiaľ, v konečnom dôsledku sa napokon po skončení akcie na každého neušlo, lebo očakávaný počet 250 účastníkov bol vysoko prekročený. To je úskalie, ak sa na akciu dopredu netreba prihlasovať účastníckym poplatkom, ani aspoň nenapíšete organizátorom, že prídete.

Podujatie slávnostne otvorili predseda KST Kamzík Rajecké Teplice – Michal Hucík, vedúca Lesníckeho a drevárskeho múzea vo Zvolene – Mgr. Veronika Šebíková Horská a predseda SPT KST – Miroslav Svítek. Po 10-tej sa pohol dav turistov smerom k parkovisku pri kúpalisku a začal pozvoľna stúpať k začiatku LNCH Dolná hora. Svorne kráčali rodičia s pármesačným dieťatkom v nosiči, ako aj 80-ročný turista. Mňa osobne hneď na začiatku LNCH zdržalo natáčanie pre Televíkend a TV Halali, a tak som na trase osamel. Rozhodol som sa ísť v protismere plánovanej trasy a vybral som sa z rázcestia po zelenej značke rovno hore na hrebeň Skaliek. Po vcelku krátkom, ale strmom výstupe ma čakal od ružice s popisom čo vidím, nádherný výhľad na šíre okolie Rajeckých Teplíc.

Vrátil som sa späť na značku a postupne som prechádzal ďalšími a ďalšími skalnými miestami. Už sa išlo dobre, lebo ma čakali len malé hrebienky. Moja osamelosť skončila, keď som sa napojil na modrú. Prišiel som k prístrešku s prameňom, kde organizátori pripravili pre účastníkov drobné občerstvenie – čaj s možnosťou si ho zahustiť Umom, mastný chlieb s cibuľou a úžasný výhľad na Lietavský hrad. Prúdila tu živá debata o kadečom, ale hlavne vládlo nadšenie z krásneho dňa. Postupne došiel chlieb s masťou a cibuľou a čaj sa musel variť vari tri razy. Napokon dorazil tím Televíkendu, a keď som zostupoval naozaj strmo k trase LNCh, nezávidel som kameramanovi a zvukárovi, čo museli hore vyniesť. Ale veď organizátori tiež hore všetko vyniesli.

Moja voľba ísť opačne (ako všetci ostatní) sa ukázala byť skvelá, lebo som zase na trase osamel. Čakalo ma ešte pár pekných výhľadov, stretnutie s vedúcim miestnej lesnej správy a vedúcej LDM vo Zvolene, ktorí boli úplne poslední na plánovanom smere trasy a potom priam letecký zostup k trase LNCh. V kľude som si prečítal všetkých sedem informačných tabúľ – Génová základňa jarabiny brekyňovej, živočíšstvo, rastlinstvo, o lesnom požiari, drevinách lokality, funkcii lesa, opise LNCh. Prešiel som Žliabkovou, Prostrednou a Mrchovou dolinou. Hlavne ma zaujal kus lesa, kde pred 11-timi rokmi zúril týždeň požiar. Dnes tam je krásny les.

Do cieľa - štartu som dorazil medzi poslednými a žiaľ, nevedel som pomôcť sklamaným turistom, ktorým sa neušli tašky s propagačnými materiálmi. Lesáci po minutí gulášu vytiahli rezervu – klobásy. Medzi ľuďmi chodil krojovaný harmonikár a postupne sa k nemu pridávali speváci, až sa lúkou niesol zborový spev. Krásny deň v prírode bol ukončený predstavením budúcoročných organizátorov z TK Krokus Hanušovce nad Topľou a LNCh Tajch pri obci Pavlovce.

Účastníci sa rozišli domov, mnohí využili možnosť návštevy termálnych bazénov. Ja konkrétne som navštívil bývalý trezor v hoteli Aphrodite, kde majú repliky českých korunovačných klenotov, ktoré tu krátko pred rozpadom I. ČSR dal na čas uschovať prezident Beneš, a malé Dopravné múzeum v budove železničnej stanice Rajecké Teplice. No a kto zostal ešte aj na nedeľu, mal na výber z nepreberných možností Rajeckej doliny.

Súvisiace odkazy:

Fotogaléria k článku

Najnovšie