Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Foto Festivalu Bez hraníc
Foto Festivalu Bez hraníc Zatvoriť

Pozvánka Blíži sa martinský Festival Bez hraníc

V termíne 2. až 4. novembra sa v Martine uskutoční 13. ročník Festivalu Bez hraníc. Organizátori pripravili tri dni plné cestovateľských prednášok, ktoré budú obohatené aj o výstavy, súťaž, či turistiku. Zároveň si dávajú ambíciu priblížiť návštevníkom aj ľudsko-právne témy. Vstup na celý program bude bezplatný.

Festival organizuje Martinský klub priaznivcov cestovania. Na festival príde viac ako 10 hostí z celej republiky aj z Česka: cestovatelia ako Peťa Pogányová či Svetozár Krno, polárnik Petr Horký, ktorý režíroval dokument nominovaný na Českého lva a za „domácich“ už vo štvrtok svoje príbehy a poznania z ciest porozprávajú Kristína Turčanová a Roman Adamják. Na Festival Bez hraníc príde aj fotografka a novinárka Jana Čavojská, reportér Marcel Rebro a slovenský ultrabežec Jozef Rajchl, ktorý tento rok prebehol naprieč Austráliou.

Svoje expedície priblížia horolezci Ján Smoleň a Ondrej Húserka, po niekoľkých rokoch na festivale opäť vystúpi aj držiteľ Krištáľového krídla, fotograf a publicista Andrej Bán a zostavu uzatvára Martina Kacinová, verejnosti známa z relácie Televíkend (RTVS).

Milovníci cestovania sa môžu tešiť aj na Jordánsko, Južnú Ameriku, peší pochod okolo Česka, dobrodružstvo v Grónsku, zážitky z horolezectva alebo Balkán, na svoje si prídu aj tí, ktorých zaujíma dokumentárna fotografia a príbehy ťažko skúšaných ľudí. Organizátori si nachystali osobitný doobedný program aj pre žiakov základných a stredných škôl, ktorí si okrem kultúrneho zážitku z podujatia odnesú aj nové poznatky z oblasti boja proti extrémizmu, ktoré im odovzdá člen iniciatívy Mladi proti fašizmu.

V utorok 24. októbra sa bude v Slovenskom národnom múzeu - Múzeu Andreja Kmeťa konať vernisáž výstavy IDENTITA, s hudobným hosťom a diskusiou s autormi fotografií. Ďalšiu výstavu si obyvatelia a návštevníci mesta všimnú ľahko – bude inštalovaná na betónovom plote U Novanského neďaleko od železničnej stanice. Autorkou projektu Dole vodou je Ema Valientová.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Hlavný program bude prebiehať vo štvrtok 2. novembra a v sobotu 4. novembra do neskorých večerných hodín v sále pri Barmuseu (SNM), v piatok podvečer sa festival tradične presunie na Chatu Martinské hole do výšky viac ako 1200 metrov nad morom a zameria sa práve na horskú tematiku. Pre lepší zážitok organizátori odporúčajú absolvovať aj nočný zostup s čelovkami.

Festival bez hraníc

Najnovšie