Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Nová rozhľadňa
Nová rozhľadňa Zatvoriť

Extra Rozhladňa nad Zlámanou

Jedným zo spôsobov, ako zviditeľniť nejaké miesto, je postaviť na ňom napríklad turistickú rozhľadňu. Táto rozhľadňa je na Kysuciach v Turzovskej vrchovine nad vyšnokelčovskou osadou Zlámaná (Matejníkovci).

SHOCart mapy
» č.1077 Kysucké Beskydy, Kysuc (1:50.000)
Poloha
Západné Beskydy - Turzovská vrchovina: nad vyšnokelčovskou osadou Zlámaná (Matejníkovci)
Nadmorská výška
815 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 49.41025 ° SŠ
dĺžka: 18.49876 ° VD
» Mapa
Prevádzka
celoročná
Spojenie
Vysoká nad Kysucou, časť Vyšný Kelčov (bus) - osada Zlámaná / Matejníkovci (po trase miestneho značenia)

Výhľady

Pre počin výstavby veže v Turzovskej vrchovine sa rozhodli nadšenci z občianskeho združenia Voľný čas vo Vysokej nad Kysucou. Nad osadou Zlámaná (tiež Matejníkovci), v nadmorskej výške 815 metrov v časti obce Vyšný Kelčov postavili rozhľadňu. Veža síce neponúka kruhový výhľad, no môžete z nej vidieť viac ako desiatku pohorí severného Slovenska (Krivánsku časť Malej Fatry, Západné či Vysoké Tatry, časť Javorníkov, Turzovskú a Kysuckú vrchovinu, Oravskú Maguru, Moravsko-sliezske Beskydy), ale aj pohorí susedného Poľska (Sliezske Beskydy / Beskid Śląski a Živiecke Beskydy / Beskid Żywiecki) a Českej republiky (Moravskoslezské Beskydy). Oficiálne bola rozhľadňa otvorená a odovzdaná do užívania turistickej verejnosti v sobotu 28. októbra 2023.

Zámer

Rozhľadňa si isto od začiatku získa okrem podporovateľov aj tzv. hejterov, ktorí budú tvrdiť, že načo tu také niečo vzniklo, keď rovnaký výhľad je aj spod nej a že vidno len jedným smerom a na inom mieste by bola užitočnejšia... Ale uznajme, koľkí z nich by sa sem vybrali, keby tu vežová stavba nevyrástla? A ako poznám autora myšlienky, išlo mu hlavne o to, aby širokej verejnosti ukázal ďalšie krásne miesto v kysuckom kraji. Veď okrem domácich to tu asi veľa ľudí nepozná.

Prístup

K rozhľadni sa dostanete z miestnej časti obce Vysoká nad Kysucou – Vyšný Kelčov od kostola po trase vyznačenej vlastným značením, ale vybrať sa môžete aj napr. po červenej turistickej trase, po tzv. Kysuckej magistrále smerom do Korne a pri turistickom prístrešku odbočíte vpravo do osady Zlámaná (Matejníkovci). Alebo pôjdete smerom do Korne po modrej značke a v sedle Vrchpoľana odbočíte vľavo na zvážnicu. Dá sa tu vytvoriť niekoľko kratších či dlhších okruhov, ktoré sú vhodné aj pre deti.

Po letnej búrke treba však na trase od sedla Vrchpoľana počítať s popadanými stromami na chodníku a bude ich treba obchádzať.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Na záver mi ostáva rozhľadni zaželať len veľa slušných návštevníkov a turistom dobré počasie s ďalekými výhľadmi.

Fotogaléria k článku

Najnovšie