Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Zimná trasa na Téryho chatu. Foto Soňa Mäkká
Zimná trasa na Téryho chatu. Foto Soňa Mäkká Zatvoriť

Správa Zatvára sa časť Tatier, no počas zimy možno pribudnú areály zimnej turistiky

Od stredy 1. novembra platí v Tatranskom národnom parku sezónna uzávera turistických chodníkov. Ak ministerstvo životného prostredia a Okresný úrad v Prešove dotiahnu do konca nový návštevný poriadok, mohli by sa ešte túto zimnú sezónu otvoriť nové areály zimnej turistiky.

Sezónna uzávera sa týka 60 chodníkov a platí do 14. júna 2024 v prípade, ak sa medzitým neschváli spomínaný návštevný poriadok. Ten by skrátil uzáveru o dva týždne. Návštevný poriadok aktuálne čaká na súhlasné stanovisko Ministerstva životného prostredia SR. Po jeho doručení vydá Okresný úrad v Prešove vyhlášku o Návštevnom poriadku TANAP-u a jeho ochrannom pásme, ktorá bude uverejnená vo Vestníku Vlády SR.

Pozor, od 1. 11. je uzatvorený symbolický cintorín pri Popradskom plese.

Vyhláška tak nahradí dva dočasné dokumenty, ktorým sa pohyb návštevníkov v národnom parku riadi teraz. Ak návštevný poriadok nadobudne účinnosť ešte počas zimnej sezóny, do platnosti vstúpia nové areály zimnej turistiky.

Areály zimnej turistiky sú takmer jediné pozitívum, ktoré návštevný poriadok prinesie podľa zástupcov športových spolkov, združených v iniciatíve Aj my sme Tatry. Tie kritizujú plánované obmedzenia ako sezónne uzávery pre horolezcov, požiadavku členstva v národnom horolezeckom zväze a doklad o absolvovaní výcviku pre domácich aj zahraničných horolezcov či koniec vysokohorskej turistiky a uzáveru ďalších turistických chodníkov. Predĺžiť sa naopak majú štyri cyklotrasy.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Areály zimnej turistiky by čiastočne zmiernili sedemmesačnú sezónnu uzáveru. Zimná turistika má byť peší pohyb vykonávaný v chodeckom teréne kombináciou turistických výstupov, turistických zostupov a lyžovania v konkrétnych areáloch, pri ktorom môže byť využívaný skialpinistická výstroj, snežnice, stúpacie železá a snowboard, bežecké, backcountry, telemarkové a iné lyže. Povolená má byť od 15. decembra do 15. apríla kalendárneho roka v dennej dobe, bez doprovodu psa.

Kam ísť počas sezónnej uzávery

Počas zimnej sezóny sú otvorené chodníky na vysokohorské chaty s výnimkou Chaty pod Rysmi. Chata Plesnivec býva otvorená len počas víkendov.

Zo štítov vo Vysokých Tatrách je dostupné Predné Solisko po červenej značke od Chaty pod Soliskom. Vysokohorské sedlá nie sú otvorené, s výnimkou sedla pod Ostrvou.

Tatranská magistrála je otvorená celoročne od rázcestia Tokariny v Západných Tatrách cez Podbanské, Tri Studničky, Štrbské pleso, ďalej cez Trigan na Popradské pleso, sedlo pod Ostrvou, Sliezsky dom, Hrebienok po Skalnaté pleso. Ďalej je magistrála zatvorená až po Ždiar s výnimkou úseku Chata pri Zelenom plese - Veľké Biele pleso.

V Západných Tatrách je z vrcholov možné ísť na Smrek, Baranec a Plačlivé, keďže sezónna uzávera pre peších turistov sa nevzťahuje na:

  • Žiarske sedlo – Smrek – sedlo Jamina (sedlo nad Pustým/Pusté sedlo) – Baranec – Kečka - Holý vrch – Malý Holý vrch – Stará Stávka – ústie Žiarskej doliny, parkovisko (žltá značka),
  • Žiarska chata - Pod Homôlkou - Žiarske sedlo (zelená značka),
  • Žiarske sedlo – Plačlivé (Plačlivô/Plačlivý Roháč) (žltá značka).

Celoročne otvorený je aj vrchol Babky.

Tipy na pekné zimné túry

Ak vstúpi do platnosti nový návštevný poriadok, uzavrie sa červeno značený úsek Tatranskej magistrály od Triganu cez Popradské pleso, sedlo Pod Ostrvou, Batizovské pleso a Sliezsky dom. Ide o krajinársky veľmi pekné úseky magistrály, v prípade trasy cez Trigan na Popradské pleso je zrejme dôvodom vysoké nebezpečenstvo pádu lavín. Zatiaľ však nenasnežilo a tak sa sem môžete smelo vydať.

V TANAP-e často nové turistické chodníky nepribúdajú, za poslednú dobu to bol len jeden kratší k sútoku Tichého a Kôprového potoka. Je otvorený celoročne, dostanete sa sem po asfaltovej ceste od Podbanského, na rázcestí Tichá, horáreň je vyznačená odbočka doľava.

Sútok Tichého a Kôprovského potoka, začiatok rieky Belá. Foto Soňa Mäkká
Sútok Tichého a Kôprovského potoka, začiatok rieky Belá. Foto Soňa Mäkká

Na vyššie spomínané Babky si môžete urobiť okružnú túru z Bobroveckej Vápenice okolo Chaty pod Náružím, s návratom cez vrchol Babiek. Celá túra je veľmi atraktívna a výhľady z Babiek sú famózne, pričom nejde o náročnú túru.

Nádherná, ale náročná zimná túra na Baranec vedie bezpečným terénom mimo lavínových dráh, ale hlavná časť hrebeňa je pomerne exponovaná a treba mať so sebou potrebnú výbavu, minimálne mačky, čakan, dobrú kondičku a skúsenosti zo zimných hôr.

Okruh na Jamského pleso zo Štrbského plesa je veľmi pekná zimná túra. Prvá časť vedie po červeno značenej Tatranskej magistrále, neskôr po modrej k Bielemu Váh, návrat na Štrbské Pleso je zelenou značkou ponad Cestu slobody. Trasa je plná pekných výhľadov na Kriváň, Sedielkovú kopu, Solisko, do Furkotskej doliny a do Podtatranskej kotliny.

Veľmi pekné výhľady ponúka menej frekventovaná trasa cez sedlo Malej Svišťovky. Na prechod si treba vyhradiť dostatok času, zaberie celý krátky zimný deň, ak nechcete v polovici túry použiť na zostup lanovku zo Skalnatého plesa. Ak áno, treba si vopred overiť, či a kedy premáva.

Extra tip

V čase sezónnej uzávery môžete ísť na túry z poľskej strany Tatier. Väčšina trás je aj v zime otvorená. V tomto výbere najkrajších trás v poľských Tatrách nájdete tipy z Vysokých a Západných Tatier aj Červených vrchov, z dolín, štítov, voľne prístupných jaskýň aj podhoria.

Podmienky na horách

Horská záchranná služba upozorňuje, že na túru je treba vyraziť v skorých ranných hodinách, keďže zmena času, tak ako každú zimu, skrátila „deň“ o hodinu. V ranných hodinách sa na mnohých, najmä tienistých miestach, môže vyskytovať mráz, tenká vrstva ľadu a sneh. V tomto ročnom období je podľa HZS vhodné neustále nosiť so sebou aspoň retiazkové „nesmeky“, prípadne stúpacie železá.

Nezabudnite na čelovku, tekutiny, ideálne teplé, teplé oblečenie a nabitý mobilný telefón, v ktorom by nemala chýbať nainštalovaná bezplatná aplikácia HZS. Dokáže určiť polohu a poskytnúť záchranárom potrebné informácie pre urýchlenie zásahu horskej služby, na ktorý je dobré byť vopred poistený.

Fotogaléria k článku

Najnovšie