Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Inverzia z Vysokých skál. Foto Martin Knor
Inverzia z Vysokých skál. Foto Martin Knor Zatvoriť

Basecamp Vyberte sa na Podskalský Roháč, do Lačnovského kaňona alebo za drevenicami na Kysuce

Cez víkend bude vo vyšších polohách veterno, do tipov na túry sme vybrali prevažne nižšie a stredne položené horské zákutia. Pozrite si stolovú horu Podskalský Roháč, Lačnovský kaňon, pokrútené duby v Panónskom háji, špaňodolský banský vodovod či typické kysucké samoty s drevenicami.

Aktuálne

Tip na túru

V Súľovských vrchoch sa môžete vybrať kamkoľvek, vždy pôjdete okolo krásnych zlepencových brál. Predsa len, na Podskalskom Roháči je takýchto skál viac. Vybral sa naň aj Martin Knor a túru si predĺžil až do Prečína. Na vrchol skál vedie náučný chodník a je z nich nádherný výhľad.

Ďalšie tipy

  • Branisko: Dominik Chňapko prešiel malým pohorím Branisko z Lipoviec cez Lačnovský kaňon do Lačnova a cez Boldigáň a Smrekovicu do Vyšného Slavkova. Trasa vedie cez pekný zaistený kaňon aj horské lúky.
    Braniskom z východu na západ cez Lačnovský kaňon

  • Nízke Tatry: Peťo Nový prešiel menší výhľadový okruh na hrebeni Kozích chrbtov, z ktorých sú ako na dlani Vysoké Tatry. Peťo pofotil panorámu Tatier teleobjektívom, fotky môžete na mieste využiť namiesto klasickej výhľadovej ružice.
    Kozí kameň a Čierna z Lopušnej doliny

  • Kysuce: Nenáročnú, ale krajinársky veľmi peknú túlačku popísal Zdeno Vasilišin. Vedie lúkami s horskými osadami, drevenicami a cez horskú chatu Kmínek.
    Potulky kelčovskými osadami

Tipy na túru s deťmi

Danka Laciková prešla nenáročný okruh vhodný aj pre menšie deti nad horskou osadou Donovaly. Vedie otvoreným terénom, takže počas slnečného dňa sa tu aj zohrejete. Z horského sedla Donovaly sa po červenej značke dostanete na Vrchlúku s výhľadom na protiľahlý masív Motyčskej hole, Zvolena a Novej hole. Okruh ďalej pokračuje do bývalej uhliarskej osady Bully so zaujímavou architektúrou. Lesom sa dostaneme do osady Polianka, kde je vonkajšia expozícia špaňodolského banského vodovodu.

  • Malé Karpaty: Zrúcanina hradu Biely Kameň nad Svätým Jurom predstavuje nenáročnú vychádzku vhodnú aj pre menšie deti, Karolína Dobiašová výlet naplánovala ako okruh cez blízke Jozefkovo údolie, kde je pekný výhľad z bývalej zjazdovky. Hrad bol v prevádzke približne od roku 1270 do tureckého plienenia v roku 1663. Pozor, samotný výstup od spodnej do hornej časti hradu je vyšmýkaný, dieťa potrebuje pomoc rodiča.
    Vychádzka zo Svätého Jura na hrad Biely Kameň

Tip na cyklotúru

Panónsky háj pri Bratislave je zvyškom oveľa väčšieho dubovo-brestovo-jaseňového lesa, takzvaného riedkolesa, ktorých už je na Slovensku minimum. Pod konármi dubov, ktoré pamätajú 16. storočie, sa pásol dobytok, ktorý pomáhal vytvárať jedinečné územie s množstvom vzácnych rastlín a živočíchov. Prevedie vás tadiaľto náučný chodník, na ktorý sa dostanete z mestskej časti Vajnory, zo Svätého Jura či Chorvátskeho Grobu. Pozor, na časti trasy platí 4. stupeň ochrany a je treba ísť popri bicykli.

Príbeh od Pavla Forgáča

Ako ma starý poľovník pozval do svojej chatky, aby som nemusel stráviť noc na posede. Pritom mi porozprával tri krátke príbehy: o jelenici, dvoch medveďoch a líške.

Z fotogalérie

Dušičky
Dušičky – Foto: Galéria / Martin Drahomirecký

Počasie

V sobotu bude podľa SHMÚ polojasno, lokálne až oblačno, ojedinele prehánky alebo dážď, vo vysokých polohách sneženie. V noci a dopoludnia môže byť hmla. Najvyššia denná teplota 11 až 16, na Orave a pod Tatrami ojedinele okolo 9 stupňov. Bude fúkať slabý vietor, v nárazoch môže dosiahnuť okolo 14 m/s, vo vysokých polohách čakajte prudký až búrlivý vietor.

V nedeľu sa podmienky na turistiku zhoršia, na viacerých miestach budú prehánky alebo dážď, ojedinele aj výdatný. Vo vysokých polohách sneženie. Najvyššia denná teplota 8 až 13, na juhu a Zemplíne lokálne do 16 stupňov. Vietor môže v nárazoch dosiahnuť 18 m/s, na horách nad pásmom lesa bude búrlivý vietor až víchrica.

Obmedzenia na turistických chodníkoch

Vysoké a Západné Tatry
Zelený TZCH Svorad - Špania - Lomnô (Lomné) a zelený TZCH Prosečné - dolina Borovianky v Chočských vrchoch je zle značený, s obmedzenou priechodnosťou. Strhnuté a v zlom technickom stave sú mostíky v Bobroveckej doline, Hlbokej doline a Bystrej doline.

Nízke Tatry
Z dôvodu množstva popadaných stromov je ťažko priechodný červený chodník od Širokej doliny smerom na Peknú vyhliadku, červený chodník z Ludrovej na Salatín.

Pieniny
Modrý TZCH od obce Lesnica až po sedlo Targov je z dôvodu opráv uzavretý do 15.12.2023.

Vtáčnik
Žltá značka medzi rázcestiami Horný dom a Kláštorská skala je sezónne uzavretá od 15. 9. do 31.12.

Kysuce
Správa CHKO Kysuce informuje, že v dôsledku veternej kalamity sú v súčasnosti turistické chodníky v prírodných rezerváciách Veľký Polom a Klokočovské skálie nepriechodné. Odporúčajú vyhnúť sa týmto trasám, kým nedôjde k ich spriechodneniu.

Najnovšie

Búda Chatrč pod Hrádkom

Na lokálnych trasách západným Podpoľaním veľa možností na skrytie sa niet. Ale iste poteší znalosť búdy pod Hrádkom, ktorá by mohla poslúžiť nielen ako úkryt pred dažďom, ale aj …

Henrich Tomáš