Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Výhľad na severozápad ponad planinu Kuhschneeberg
Výhľad na severozápad ponad planinu Kuhschneeberg Zatvoriť

Túra Štyri razy na októbrový Schneeberg: cez roklinu Weichtalklamm a okolo chaty Kienthaler Hütte

Výstup na Schneeberg z juhozápadu je náročný na prevýšenie, no ak ste na Schneebergu ešte neboli, odporúčame začať práve tu. Zaujme hlbokou roklinou Weichtalklamm s niekoľkými zaistenými úsekmi, malebnou chatou Kienthaler Hütte pod ostrou skalou a hôľnym terénom podobným Veľkej Fatre. Na jeseň vyrazte skoro a nezabudnite na čelovky.

Vzdialenosť
20 km
Prevýšenie
+1551 m stúpanie, -1551 m klesanie
Náročnosť
stredná, 3. stupeň z 5-dielnej Hiking stupnice
Čas
1 deň
Obdobie
jeseň – 03.10.2023
Pohoria
Rakúsko: Alpy (Alpen) – Východné Alpy (Ostalpen) – Severné Vápencové Alpy (Nördliche Kalkalpen) – skupina Rax a Schneeberg (Rax - Schneeberg-Gruppe) – Schneeberg
Trasa
Voda
prameň nad záverom Weichtalklammu – pozor, je málo výdatný a v čase sucha nemusí byť spoľahlivý
Doprava
autom na parkovisko pri chate Weichtalhaus

1. diel zo seriálu Štyri razy na októbrový Schneeberg

Trasa

Weichtalhaus – Weichtalklamm – Kienthaler Hütte – Klosterwappen – Fischer Hütte – Kaisersetin – Heinrich-Krempel-Hütte – Kienthaler Hütte – Weichtalhaus

Doprava

Autom sa z Bratislavy dostanete na východisko túry na neplatené parkovisku pri Weichtalhause za asi 2 hodiny. Odporúčame trasu cez Eisenstadt. Diaľnica A4 do Viedne má rozostavené rozširovanie a najmä ak pôjdete v ranných hodinách pracovného dňa, je lepšie sa vyhnúť prejazdu v blízkosti Viedne. Možnosťou je túru absolvovať aj pomocou verejnej dopravy.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Cez roklinu Weichtalklamm na Kienthaler Hütte

Roklina Weichtalklamm
Roklina Weichtalklamm

Hneď v úvode prichádza prvá chuťovka – hlboko zarezaná roklina Weichtalklamm. Voda v nej netečie, takže je to bez vodopádov, no majestátne vápencové bralá sú aj tak zážitkom. Na viacerých miestach sú rebríky či zaistenie oceľovým lanom. Prechod roklinou nie je technicky náročný, prekoná 600 výškových metrov a zaberie asi 2 hodiny.

Po úspešnom prekonaní rokliny chodník stúpa zmiešaným lesom. Hneď ako sa doň ponorí, narazíte na drevený válov, do ktorého tenkým prúdikom tečie voda z rúrky. Hoci bol október, voda tiekla len zľahka, takže neodporúčame sa na prameň spoliehať.

Dobrým miestom na prvý oddych je terasa chaty Kienthaler Hütte. Pozor, býva otvorená len cez víkendy a to len od Veľkej noci do Dušičiek. Je tu krátka ferrata na skalu nad chatou.

Klosterwappen a Fischer Hütte

Od chaty chodník najprv stúpa cikacakom v prevažne smrekovom lese. Porast postupne redne a prichádzajú prvé širšie výhľady na juhozápad smerom k Raxu a západne do údolia rieky Schwarza. Táto časť je pre turistu veľmi prívetivá, lebo doposiaľ strmé stúpania vystrieda pohodovejší sklon vo veľmi príjemnom lese.

Les však čoskoro ustúpi a prevahu získava kosodrevina a potom len trávnatý terén pripomínajúci Veľkú Fatru. Záver výšľapu na Klosterwappen je dosť úmorný, najmä posledných 100 výškových metrov sa človeku nechce. Nečudo, však prevýšenie túry je viac ako 1500 výškových metrov.

Výhľad na západ do údolia rieky Schwarza
Výhľad na západ do údolia rieky Schwarza

Na vrchole Klosterwappen je betónový kríž a radarová stanica rakúskej armády. Keďže ide o najvyšší vrchol celej skupiny Rax-Schneeberg-Gruppe, sú odtiaľto kruhové výhľady na všetky svetové strany. Samozrejmosťou je Heukuppe či vzdialenejší Hochwechsel. Ak je dobré počasie, dá sa vidieť napríklad Otscher na severozápade. V mimoriadnych podmienkach tiež Vysoká v Malých Karpatoch.

Okrem bežného fotenia výhľadov a skupinových fotiek pred krížom tu nie je dôvod veľmi sa zdržiavať. Na dlhší a najmä príjemnejší oddych je optimálna chata Fischer Hütte tesne pod vrcholo Kaiserstein.

V chate nájdete príjemný personál, ktorý vás pozdraví v mnohých jazykoch, dokonca nechýba Ahoj či Dobrý deň. Oplaťte im to Grüs Gott alebo ešte lepšie "Servus"! Najmä ak prídete v pracovný deň mimo sviatkov, dobre si pokecáte aj v prípade, ak máte nedostatok slovnej zásoby.

Zostup popod Schauerstein nazad k Kienthaler Hütte

Pred zostupom sa ešte oplatí vybehnúť na neďaleký vrchol Kaiserstein (2061 m). Je tu výhľad na východné vápencové bralá, ktoré ostro kontrastujú miernym západným trávnatým svahom.

Pohľad nazad
Pohľad nazad

Zostup vedieme dolinkou pod Schauersteinom, ktorá nás privedie pekným terénom k chate Heinrich-Krempel-Hütte. Ide však len o chatku pre horskú službu, nie je prístupná verejnosti a neposkytuje žiadne služby.

Za chatou sa zostup mení na traverz, ktorým sa trasa vráti k pôvodnej výstupovke. Je to pekná časť túry na hornej hranici lesa. Nasleduje cikcakový zostup k Kienthaler Hütte. Odporúčame sa príliš nezdržiavať, lebo zostup, ktorý obchádza Weichtalklamm, je dosť dlhý a v závere dosť úmorný.

Súmrak pri Kienthaler Hütte
Súmrak pri Kienthaler Hütte

Záver

Na túru si vyhraďte dostatok času. Optimálne rátajte s 10-hodinovou aktivitou. Ak pôjdete pohodovým tempom a s častými prestávkami, takmer 1600 metrov prevýšenia si síce isto všimnete, no neuštve vás. Ani dĺžka okolo 20 kilometrov nie je práve málo. Preto odporúčame dostatok vody a jedla, keďže jediná spoľahlivá chata je až Fischer Hütte. A najmä na jeseň si nezabudnite čelovky.

Túru odporúčame pre deti len ak sú extra trénované, zvládajú dlhé túry s veľkým prevýšením a neboja sa nočného pochodu s čelovkami. Autorov syn Kubko ju zvládol ako 9-ročný.

Prečítajte si ďalšie varianty výstupu na Schneeberg

Fotogaléria k článku

Najnovšie