Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Celkový pohľad na vyhliadkovú vežu s prístreškom
Celkový pohľad na vyhliadkovú vežu s prístreškom Zatvoriť

Prístrešok Rozhľadňa Ščob

V malebnom kraji Ondavskej vrchoviny, nad mestom Stropkov boli nedávno vybudované dve vyhliadkové veže. Jedna na vrchu Ščerbovka a druhá na protiľahlom kopci nesúcom názov Ščob (Nižná Baňa). Pri druhej stavitelia postavili prístrešok, v ktorom sa dá nielen ukryť pred dažďom, ale aj stráviť núdzovo noc.

Poloha
Nízke Beskydy - Ondavská vrchovina - Stropkovská brázda: vrch Ščob (Nižná Baňa, 379 m)
Nadmorská výška
366 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 49.1948 ° SŠ
dĺžka: 21.62575 ° VD
» Mapa
Nocľah
3 až 4 osoby na betónovej podlahe s vlastnou karimatkou a spacím vakom
Prevádzka
trojsezónna (bez vykurovacieho telesa)
Voda
V areáli nie je vodný zdroj, najbližšia voda sa dá nabrať v obci Šandal (1500 m)
Kontakt
Mestský úrad Stropkov, Hlavná 38/2, 091 01 Stropkov
https://www.stropkov.sk
Spojenie
Po cestách a neznačených chodníkoch z obce Šandal, z mesta Stropkov a z vrchu Baňa
Dalšie info
Pekný výhľad, signál GSM, mesto Stropkov, sesterská vyhliadková veža Ščerbovka

Poloha

Prístrešok sa nachádza v centrálnej časti Ondavskej vrchoviny, v jej geomorfologickej časti Stropkovská brázda. Je situovaný na koniec tiahleho juhovýchodného výbežku vrchu Baňa (526 m), pod kótou Ščob (Nižná Baňa, 379 m). Veža s prístreškom sa týči nad mestom Stropkov a obcou Šandal, do katastrálneho územia ktorej patrí.

Prístup

K areálu veže s prístreškom nevedie žiadna turistická značka. Prístupný je len po neznačených cestách a chodníkoch. Turistické značkované trasy vedú len v okolí stavby. Sú to: žltá značka zo Stropkova do dediny Šandal a zelená značka vedúca z vrchu Baňa taktiež do obce Šandal. A práve z danej obce je k veži najjednoduchší prístup.

Od TIM Šandal, rázc. sa treba vybrať po žltej značke, ktorá nás dovedie ku krížu nad obcou (autobusová zastávka). Tu odbočíme na poľnú cestu vedúcu severným smerom k rozhľadni. Cesta trvá približne 45 minút.

Zo Stropkova (TIM Stropkov, námestie) sa vyberieme po žltej značke, ktorá nás dovedie k TIM Stropkov, lyžiarsky areál. Tu značku opustíme a pokračujeme pomerne strmo po chodníku vedúcom hore zjazdovkou až k vyhliadkovej veži. Trasa trvá približne 1 hodinu.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Z vrchu Baňa (526 m) nepokračujeme ďalej po zelenej značke, ale vydáme sa juhovýchodným smerom po ceste vedúcej lúčnatým hrebeňom. Križujeme spevnenú cestu, pokračujeme okolo opusteného sadu (po jeho severovýchodnom okraji) až na lúky, odkiaľ po hrebeni okrajom lesa (okolo dvoch vykrývačov) prídeme k stavbe veže s prístreškom. Časovo sa to dá zvládnuť za necelú hodinu.

Areál a jeho využitie

Areál vyhliadkovej veže pozostáva z dvoch objektov. Prvým je trojpodlažná vyhliadková veža. Je vysoká približne 12 metrov a z jej najvyššej vyhliadkovej plošiny sa návštevníkovi otvorí široký výhľad západným, východným a južným smerom. Vidieť hlavne na okolité horské chrbty Ondavskej vrchoviny a mesto Stropkov.

Druhým objektom areálu je prístrešok. Ide o jednoduchú drevenú stavbu štvorcového pôdorysu s rozmermi približne 2,5 x 2,5 metra, zastrešenú ihlanovou strechou. Jej interiér je z dvoch strán čiastočne chránený stenami (na JZ a JV), priečelie a jeden bok je otvorený do okolitého terénu (SZ a SV strana). Podlaha je vymurovaná z plochých kameňov. V interiéri sa na bokoch nachádzajú dve lavice a stôl. Ten sa dá použiť ako pričňa. Uložiť sa k spánku je možné na podlahe, pričom použitie karimatky a spacieho vaku je samozrejmosťou. Komfort nocľahu sa dá zvýšiť prekrytím voľných stien celtou alebo inou fóliou. Stavba primárne slúži ako zázemie, resp. ako oddychové miesto pre návštevníkov vyhliadkovej veže. Napriek tomu sa v nej núdzovo vyspia tri až štyri osoby.

Celý areál je ohradený dreveným plotom a bol vybudovaný v roku 2020 ako súčasť eurofondového cezhraničného projektu s poľským mestom Korczyna.

Voda a okolie

Vodný zdroj sa v blízkosti nenachádza. Vodu si treba zaobstarať v Stropkove, alebo si ju vypýtať v obci Šandal, ktorá je vzdialená od veže približne 1,5 km.

V okolí sa nachádza niekoľko turistických cieľov. Najväčším je nesporne neďaleký Stropkov s bývalým hradom, turistickým informačným centrom, ZOO parkom a múzeom Tripolitana.

Ďalším je sesterská vyhliadková veža ležiaca na protiľahlom vrchu Ščerbovka. Neďaleko areálu vedie zelená značka, ktorá spája mesto Svidník s rekreačnou osadou Domaša – Valkov.

Fotogaléria k článku

Najnovšie